Home Tips Hoe stook je op duurzame wijze een houtkachel?

Hoe stook je op duurzame wijze een houtkachel?

102
0

Een houthaard brengt een romantische, gezellige sfeer met zich mee. Maar wat nog belangrijker is: een houtkachel warmt je woonkamer aangenaam op, zonder dat je de centrale verwarming gebruikt. Zo bespaar je op je energiekosten. In deze dure tijden is dat reden genoeg om een houtkachel in huis te halen. Toch zitten mensen vaak met vragen die hen ervan weerhouden om daadwerkelijk een kachel winkel te bezoeken. Zo vraag jij jezelf misschien af: is een houtkachel duurzaam? En past een houtkachel wel in mijn huis? Als jij je nog van de aanschaf van een houthaard laat weerhouden door dit soort vragen, dan is dit artikel voor jou geschreven! We vertellen je meer over houtkachels: hoe stook je ze? En hoe weet je welke kachel het beste bij je past?

Kun je duurzaam stoken?

Duurzaamheid is voor veel mensen ontzettend belangrijk. Daarom leggen we hieronder stap voor stap uit hoe je een houtkachel zo duurzaam mogelijk – met de Zwitserse methode – stookt. Door met de Zwitserse methode te stoken, stijgen rookgassen langzaam en worden ze door de hitte van het vuur grotendeels verbrand. Deze methode is dan ook beter voor het milieu dan alternatieve stookmethodes. Daarbij brandt het hout langer door, omdat het langzamer opwarmt. Zo haal je een hoger rendement uit dezelfde hoeveelheid hout.

Hoe stook je een houtkachel op de meest zuinige manier?

  • Zorg dat je schoon hout gebruikt, met een vochtpercentage tussen de vijftien en twintig procent;
  • Zet de luchttoevoer van je kachel helemaal open;
  • Stapel de stukken hout van groot naar klein. Grote stukken hout komen onderop met daar bovenop kruislings kleinere stukken. Stapel zo door en leg helemaal bovenop wat aanmaakhoutjes en een aanmaakblokje;
  • Steek het aanmaakblokje aan;
  • Het vuur zal zich langzaam van boven naar beneden verspreiden, zodat je een prachtig vlammenspel ziet;
  • Nadat het vuur de onderste blokken heeft bereikt, kun je de luchttoevoer een klein beetje terugzetten.

Welke houtkachel past in jouw huis?

Omdat er zoveel verschillende soorten houtkachels bestaan, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Welke kachel past nou echt bij jou? Gelukkig kan een specialist je helpen een kachel te kiezen. Welke haard het beste bij jouw leefsituatie aansluit, wordt bepaald door een aantal factoren. Is het bijvoorbeeld mogelijk een om een goed rookkanaal (een soort schoorsteen) aan te leggen? Kan er een inbouwhaard in de muur worden geplaatst of is een vrijstaande kachel beter? En welke openhaard accessoires heb je vervolgens nodig? Vraag een specialist, zoals een medewerker van Kachels- en Haardenwinkel, om je te helpen bij het kiezen van een haard en de overige benodigdheden, dan weet je zeker dat de juiste haard in jouw woonkamer komt te staan. Binnenkort is het weer lekker warm in huis en maak jij je niet langer zorgen over je energierekening.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in