Home Blog Hoe onderhoud je een gietvloer?

Hoe onderhoud je een gietvloer?

93
0

Na het leggen van een gietvloer kun je in principe jaren vooruit zonder dat er veel onderhoud gepleegd hoeft te worden. Waar je bij een parketvloer bijvoorbeeld periodiek de vloer moet laten schuren en in de olie moet laten zetten, is een gietvloer veel onderhoudsvriendelijker. Wel zijn een aantal zaken belangrijk om bij een gietvloer rekening mee te houden om de levensduur van je vloer te verlengen. Ook is het niet zo dat een gietvloer volledig onderhoudsvrij is, eenmaal per 3-5 jaar kan het namelijk heel nuttig zijn om toch onderhoud te laten uitvoeren door bijvoorbeeld een boenmachine. Hierbij is het van belang dat je kijkt naar de beste boenmachines, omdat je anders meer kapot kunt maken dan juist verbeteren. Welk onderhoud je dagelijks/wekelijks zelf kunt doen en welk onderhoud je periodiek kunt laten uitvoeren voor een gietvloer gaan we in dit artikel op in.

Dagelijks en wekelijks onderhoud

Bij het onderhoud van je gietvloer kun je op dagelijkse en wekelijkse basis veel zelf doen. Het onderhouden is dan vooral het schoonmaken van de vloer, maar door op de juiste manier de gietvloer schoon te maken kun je grootschalig onderhoud in ieder geval voorkomen.

Allereerst is het belangrijk dat je bij het stofzuigen gebruik maakt van een zachte borstel. Dit om te voorkomen dat er krassen op de gietvloer komen. Bekijk en beoordeel dus goed om de stofzuiger die je momenteel hebt en gebruikt ook geschikt is om een gietvloer mee stof te zuigen.

Daarnaast moet je bij het dweilen erop letten dat je niet teveel water gebruikt (want dit kan kalkresten achterlaten) en zorg ervoor dat je ofwel een speciaal schoonmaakmiddel gebruikt voor gietvloeren of een zo neutraal mogelijk schoonmaakmiddel. Op deze manier verzeker je jezelf ervan dat het water en schoonmaakmiddel geen chemische reactie veroorzaakt met de gietvloer.

Periodiek onderhoud

Na een aantal jaren zal je gietvloer er niet meer als nieuw uit zien. Je kunt krassen hebben of zelfs wat putten in je gietvloer. Dit kun je door een specialistisch bedrijf laten repareren. Daarnaast kun je met een boenmachine ervoor zorgen dat je gietvloer weer dezelfde glans en uitstraling krijgt als toen deze nieuw werd gegoten.