Home Vloeren Hoe onderhoud je een gietvloer makkelijk?

Hoe onderhoud je een gietvloer makkelijk?

217
0

Gietvloeren zijn niet alleen ontzettende stijlvolle vloeren, maar ook nog eens onderhoudsarm. Uiteraard is het wel belangrijk hier bij tijd en wijlen aandacht aan te schenken, zodat je ervoor zorgt dat je er tot in lengte van jaren plezier van kunt hebben. Daar waar een gietvloer beschikt over een toplaag met een speciale coating, kan het noodzakelijk zijn de na verloop van tijd te laten vervangen. Maar voor het zover is, geven we je eerst een aantal praktisch tips, waarmee jij je gietvloer kunt onderhouden.

Dagelijks onderhoud

Net als iedere vloer, is het ook aan te raden om je gietvloer minimaal drie keer per week te stofzuigen of te vegen. Let wel op dat dit per huishouden verschillend kan zijn. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat een gezin met twee kinderen en eventueel ook nog een hond, wel dagelijks met de stofzuiger, bezem en ook dweil door het huis mag om de vloer schoon te houden. Bestaat het huishouden uit alleen volwassenen, dan volstaat vaak om de dag. Toch is het wel belangrijk goed te kijken naar eventuele ‘grote’ troep. Stel dat er een steentje ligt en je loopt er overheen, dan kan zorgen voor krassen en andere beschadigingen. Helemaal wanneer het steen zonder dat je het doorhebt ook nog eens onder je schoen blijft zitten. Zie je dat er een vlek op de vloer zit, ga dan niet als een gek lopen boenen met een schuursponsje, maar pak een natte doek.

Periodiek onderhoud

Naast het stofzuigen en dweilen krijgt je vloer natuurlijk het nodige te verduren. Vooral wanneer je regelmatig door het huis loopt, is de kans aanwezig dat de toplaag van de vloer wat sneller slijt. Dit is vaak te zien doordat het op deze plekken wat doffer wordt. Om er dan voor te zorgen dat je vloer weer ‘straalt’ zoals eerst, is het aan te raden om je vloer periodiek te laten voorzien van een nieuwe beschermlaag. Zo zorg je ervoor dat de ondervloer intact blijft en ziet je vloer er weer uit als nieuw. Dit kun je, afhankelijk van de bedrijvigheid in huis, gerust één of misschien twee keer per jaar doen.

Voorkomen is beter dan genezen

Je kent het wel, je bent druk, schuift de bank, tafel of stoel aan de kant en aan het geluid hoor je al dat de vloer is beschadigd. Belangrijk dus om ervoor te zorgen dat je meubels zijn voorzien van goed vilt. Zo voorkom je namelijk dat de poten van je meubels kunnen krassen op het moment dat je deze verplaatst. Let wel op dat je je meubels natuurlijk nooit schuift, maar altijd optilt. Mocht dit niet lukken, gebruik dan andere handige hulpmiddelen, zoals een hond, waarmee de het meubelstuk eenvoudig van A naar B kunt verplaatsen.

Tot slot

Een gietvloer is een duurzame en stijlvolle vloer voor ieder interieur, maar om je vloer in goede conditie te houden, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet alleen de juiste schoonmaakmiddelen gebruikt en de vloer op de juiste manier behandeld, maar is het ook zaak dat je de nodige voorzorgsmaatregelen treft. Het maakt daarbij niet uit of je een gietvloer, PVC vloer of een laminaatvloer hebt. Zorg ervoor dat er geen steentje of andere scherpe dingen onder je schoenen zitten en doe bij voorkeur je schoenen bij de deur uit. Zo houd je je vloer een stuk langer mooi en scheelt het je vaak ook zeker een keer stofzuigen in de week.