Home Blog Hoe leg je kliklaminaat?

Hoe leg je kliklaminaat?

167
0

Loop jij al een tijdje met het idee om een nieuwe vloer aan te schaffen en wil je deze graag zelf leggen om kosten te besparen? Dat kan! Uiteraard hebben we het dan niet over het aanbrengen van een beton gietvloer of een andere complexe vloer, maar een laminaatvloer is doorgaans prima door iedereen te leggen. Vooral wanneer je kiest voor kliklaminaat, dan kun je met het juiste gereedschap en het volgen van de juiste stappen prima je eigen vloer leggen. Dit zorgt er niet alleen voor dat het je een hele hoop geld scheelt, maar het geeft je ook een voldaan gevoel dat je dit zelf hebt gerealiseerd. Dus wil jij zelf kliklaminaat leggen, dan hebben wij enkele tips voor je!

Acclimatiseren

Wil jij zelf kliklaminaat leggen, dan is het belangrijk dat je de vloer naar aanschaf op temperatuur laat komen. Doordat vloeren vaak in een koude opslag liggen en het materiaal bij temperatuurschommeling kan gaan werken, is het belangrijk het kliklaminaat voordat je begint minimaal 48 uur in de ruimte te laten liggen waar deze uiteindelijk ook gelegd gaat worden. Dit zorgt er namelijk voor, dat de planken tijdens het leggen doordat ze opwarmen verder gaan uitzetten. Dit zorgt namelijk voor hobbels in je vloer en dat is iets wat je absoluut niet wilt!

Ondervloer

Voordat je begint met de uiteindelijke vloer, is het belangrijk dat je ondervloer vlak is. Niet alleen heeft een goede ondervloer invloed op de uiteindelijke kwaliteit van het gelegde kliklaminaat, maar zorgt het er ook voor dat het geheel geluiddempend is. Wel zo fijn wanneer je in een flat of appartement woont op de 1e verdieping. Ook heeft de ondervloer een isolerende werking. Dit kan ervoor zorgen dat jij je thermostaat tot wel 2 graden lager kunt zetten, ideaal vind je niet?

Het begin

Wanneer alles geregeld is, is het tijd om te beginnen met het leggen van kliklaminaat. Je begint altijd in een hoek en werkt vanaf hier door naar het einde van de kamer. Je zult merken dat je een stukje overhoudt. Dit stuk snijd je netjes af, bij voorkeur met een laminaatsnijder voor een strakke afwerking. Vervolgens gebruik je dit stuk om aansluiten aan het begin weer verder te gaan. Op deze manier verspringen de planken en zorgt dit voor een zogenoemd ‘wild verband’.