Home Tuin Hoe houten vloeren buiten schoonmaken en onderhouden

Hoe houten vloeren buiten schoonmaken en onderhouden

210
0

In plaats van steen en keramische tegels worden steeds meer houten vloeren gebruikt voor buitenruimten. De vlonderplanken terassen zijn steeds populairder. De natuurlijke overgang van de hardhouten vloer in de huiskamer naar een houten vloer in de tuin of op het balkon is erg oogstrelend. Houten vloeren in buitenruimten (vlonders) is een weerspiegeling van een moderne tendens om meer verenigd te zijn met de natuur. Al zie je ook nog steeds veel composiete vlonderplanken door het gemak en onderhoudsvriendelijkheid. Deskundigen verschillen van mening of het hout dat voor buitenvloeren gebruikt wordt speciale aandacht nodig heeft. Niettemin worden er elke dag nieuwe producten voor houtverzorging aan het publiek voorgesteld.

Onderhoud van de houten vloeren in buitenruimten

Verschillende soorten hout hebben verschillende soorten verzorging nodig. Bepaalde houtsoorten, zoals teak, zijn rijk aan natuurlijke oliën. Voor teak vloeren hoef je dus geen oliehoudende producten te gebruiken. Reinigings- en polijstmiddelen voor houten vloeren in buitenruimten moeten het natuurlijke uiterlijk van het hout behouden. Deze producten kunnen in drie categorieën verdeeld worden; schoonmaakmiddelen voor houten balkons, oliën voor houten balkons en producten om grijze vlekken te verwijderen.

Reinigingsmiddelen voor houten balkons

Houten vloeren op terrassen worden vaak aangetast door mos, insecten, vuil en weersomstandigheden. Vuil en mos maak je schoon met milde middelen die gemaakt zijn voor balkons met houten vloeren. Het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen is niet aan te bevelen omdat ze de houtvezels kunnen beschadigen.

Mos en vuil kunnen ook van houten vloeren op balkons verwijderd worden door hard te borstelen met water en bleekmiddelen (vaak wordt keukenzout toegevoegd voor een beter resultaat). Deze manier van schoonmaken is heel efficiënt, maar het moet gezegd worden dat bleekmiddelen niet natuurvriendelijk zijn en dat het hout de neiging heeft een lichtgrijze kleur te krijgen. Het is beter om een veelzijdig biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel te gebruiken.

De meeste schoonmaakmiddelen worden met water gebruikt en met een borstel aangebracht, zodat de hele vloer goed doordrenkt is. Op sterk bevlekte delen van het hout moet meer vloeistof worden aangebracht. Laat de vloer na het schoonmaken 3-4 dagen drogen. Spoel de vloer dan na met veel water, en je kunt hem opnieuw borstelen. Een schone vloer moet met olie voor houten terrassen bestreken worden.

Olie voor houten terrassen

Sommige deskundigen vinden dat het gebruik van oliën de basisverzorging is voor alle soorten houten vloeren.

Oliën worden goed door houten vloeren opgenomen en geven ze een natuurlijke kleur en een krachtig bestendig oppervlak. Oliën beschermen het hout tegen vuil, water en zelfs UV stralen. Oliën met weinig of zonder pigmenten geven de laagste bescherming tegen UV stralen. Oliën voor houten vloeren zijn gemaakt van natuurlijke materialen en sommige of zelfs oplosbaar in water en dus natuurvriendelijk.

Voor je de olie aanbrengt moet de vloer eerst gedroogd, schoongemaakt en ontvet worden. Oude vloeren moeten goed schoongemaakt en soms geschuurd worden. De olie moet gelijkmatig worden aangebracht en door de houten vloer worden geabsorbeerd. Na 20 minuten moeten alle resten olie met een doek verwijderd worden om vlekken in het hout te voorkomen. Verbindingen, scheuren en andere beschadigingen in houten vloeren vragen speciale aandacht.

Als het hout niet goed doordrenkt is met olie kun je het proces herhalen. Om een satijnachtig uitzicht te krijgen, poets je de vloer met een doek. Je moet de vloer 15 – 30 uur laten drogen, afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid. Houten vloeren moeten minstens tweemaal per jaar op deze manier behandeld worden.

Producten om grijze vlekken te verwijderen

Er zijn speciale producten die kunnen voorkomen dat houten vloeren vlekken krijgen en van kleur veranderen in een lichtgrijze tint. Deze producten maken houten vloeren schoon en beschermen tegelijk de natuurlijke kleur. Zorg ervoor dat je de gebruiksaanwijzing van de fabrikant gelezen hebt voordat je een product voor houten vloeren in de buitenruimte gebruikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in