Ontdek hoe je vliegen uit huis kunt houden met onze slimme tips en trucs.
Vliegen in de keuken
Huisvliegen, fruitvliegen, rouwvliegjes – hoe ze ook genoemd worden, we houden niet van de kleine zoemertjes in onze huizen. Huisvliegen en bromvliegen zijn de grootste overlast omdat ze ziekten als gastro-enteritis en salmonella met zich meebrengen die ze via speeksel en uitwerpselen overbrengen. De eerste broeden vooral in rottend organisch materiaal, de laatste in vlees en kaas.
Rouwvliegjes zijn minder bedreigend voor de hygiëne, maar het is nog steeds niet leuk om ze te vinden die zich rond je plant te vinden. Hier is hoe je de insecten op afstand kunt houden.
Het verschil tussen rouwvliegjes en fruitvliegen
Zowel fruitvliegen als rouwvliegjes zijn veel voorkomende hinderlijke insecten. In feite veroorzaken ze zoveel van dezelfde problemen dat huiseigenaren ze gemakkelijk verkeerd kunnen identificeren. Hoewel het vliegend ongedierte vergelijkbare gewoontes heeft en er enigszins op lijkt, zijn fruitvliegen en rouwvliegjes heel verschillend.
Fruitvlieg vs. rouwvliegjes Verschijning
Deze kleine plagen meten allebei ongeveer een achtste van een duim lang, waardoor het voor de bewoners moeilijk is om wat verschillen in de manier waarop fruitvliegen en rouwvliegjes eruit zien te zien. Echter, een paar kenmerken maken ze makkelijker te onderscheiden:
Kleur: Fruitvliegen variëren van bruin tot zwart. rouwvliegjes zijn donkergrijs of zwart.
Vorm: Het denken aan fruitvliegen of rouwvliegjes in vergelijking met andere plagen kan helpen om ze te identificeren. Fruitvliegen hebben een afgerond silhouet als een kleinere versie van de gewone huisvlieg. Aan de andere kant hebben de rouwvliegjes van schimmels bungelende poten en lange lichamen waardoor ze lijken op een kleine mug.
Ogen: Fruitvliegen zijn gemakkelijk te herkennen aan hun grote, rode ogen, maar de ogen van de rouwvliegjes zijn zo klein dat ze moeilijk te zien zijn.
Fruitvlieg vs. rouwvliegjes gewoonte
Een ander verschil tussen fruitvliegjes en rouwvliegjes is waar het ongedierte zich verzamelt. Schimmelmuggen nestelen in de grond van tuinen of kamerplanten om zich te voeden met organisch materiaal. Volwassen fruitvliegen eten overrijpe vruchten of rottend voedsel in vuilnisbakken en fruitvlieglarven voeden zich met het slijm dat in vuile afvoerkanalen wordt aangetroffen.
Bestrijding van fruitvliegen versus rouwvliegjes
Deze twee plagen planten zich snel voort, waardoor een snelle verwijdering een prioriteit is. Naast vervelende huiseigenaren met hun grote aantallen, beschadigen rouwvliegjes ook plantenwortels, terwijl fruitvliegen ziekten kunnen verspreiden via besmet voedsel.
Regels voor hygiëne
Vliegen komen binnen om dingen te eten te vinden, dus dek al het voedsel af als er vliegen in de buurt zijn.
Vooral nat voedsel voor huisdieren is een favoriete voedingsbodem. Zet vaker kleine hoeveelheden neer en verwijder het bakje als het dier klaar is met eten. Veel buiten? Investeer dan in een automatische, op batterijen werkende voederautomaat die op de etenstijd van je huisdier is afgestemd.
- Was de vaat direct na gebruik en laat ze niet dagenlang vuil achter in de vaatwasser
- Zorg ervoor dat het deksel van je afvalbak volledig sluit en was deze wekelijks uit met bleek- of desinfectiemiddel
- Bewaar rijp en overrijp fruit in de koelkast en eet het op de uiterste verkoopdatum op. Doe rottend fruit en groente in de compostbak en zorg dat het deksel goed vastzit
- Spoel flessen en potten uit voordat je ze in de recyclebak zet
- Bewaar de bak buiten het directe zonlicht om de stank te verminderen, zodat er geen vliegen meer naar de bak worden aangetrokken
Als je toch een vliegenplaag krijgt, stofzuig dan eerst, maak schoon achter meubels en rekken omdat vliegen zich daar graag verstoppen; spoel dan oppervlakken af met een desinfecterende spray of natte doekjes om eventuele vliegeneitjes op te rapen.
Eigen gemaakte vliegenvangers
- Een spray insecticide is prima, maar lees de gebruiksaanwijzing en gebruik het in een goed geventileerde ruimte. Gebruik nooit in de buurt van voedsel of de oppervlakken waar je voedsel bereidt, vermijd vistanks en wees zeer voorzichtig met huisdieren, baby’s en mensen met ademhalingsmoeilijkheden.
- Vliegenvangers zijn lelijk en plakkerig, maar ze zijn wel effectief. Hang ze op waar ze niet aan je gezicht kunnen blijven plakken als je erlangs loopt en vervang ze regelmatig of wanneer ze vol zijn.
- Elektrische, ultraviolette vliegenvangers trekken de vliegen aan en doden ze als ze landen (maar ze ruiken een beetje naar verbranding en maken lawaai).
- Pak een goedkope, elektrische vliegenmepper op en ga lekker meppen.
- Gordijnen met kralen of horren over de deuropeningen kunnen helpen – vliegen kunnen er niet doorheen vliegen – plus het toevoegen van horren aan de ramen.
Natuurlijke vliegenvangers
- Laat kruiden zoals basilicum en munt op je vensterbank groeien – vliegen haten ze – en zet een paar takjes op het werkblad als je vlees of vis aan het snijden bent.
- Gebruik aaltjes tegen rouwvliegjes. Een goede oplossing tegen rouwvliegjes om aaltjes te kopen en ze in de bloempot los te laten. Deze wormen eten de larven van rouwvliegjes. Hierdoor zullen niet alleen de rouwvliegjes, maar ook de aaltjes vanzelf verdwijnen. Zodra alle larven op zijn, hebben de aaltjes geen voeding meer.
- Maak je eigen vliegenvanger met een potje gevuld met suikerwater en een papieren kegel in de bovenkant – de vliegen kunnen niet ontsnappen als ze eenmaal in het potje zijn gegaan.
- Kook azijn (malt azijn) om je keuken snel leeg te maken.
- Vliegen haten de geur van oliën zoals citroengras, pepermunt, lavendel en eucalyptus – doe een paar druppels in een spuitfles en gebruik ze dagelijks in huis.
- Ze hebben ook een hekel aan de geur van kamfer (een traditionele afschrikmiddel voor motten) die je online kunt kopen, kruidnagel en kaneel.
- Hang heldere plastic zakken gevuld met water aan de deuropeningen om te voorkomen dat er vliegen binnenkomen. Niemand lijkt te weten waarom het werkt, maar het werkt wel!