Home Zwembad Het juiste zwembadfilter voor uw zwembad

Het juiste zwembadfilter voor uw zwembad

348
0

De volgende zomer komt er zeker aan – Wie wil er niet goed voorbereid zijn om optimaal te genieten van de mooiste tijd van het jaar? Wat dacht u van een privé wellness oase die de mogelijkheid biedt om heerlijk te verfrissen in uw eigen zwembad?

Degenen die een eigen zwembad kunnen noemen, zullen waarschijnlijk niet kunnen wachten tot zij weer van deze heerlijke manier van ontspannen kunnen genieten. De enige grens aan het ontwerp van een dergelijk zwembad is de grootte van het zwembad, want verder zijn er zwembaden in alle vormen en maten.

Er mogen echter geen compromissen worden gesloten op het gebied van hygiëne, anders is het snel gedaan met de pret. Een onhygiënisch zwembad bederft niet alleen het plezier van het baden, maar leidt vaak ook tot gezondheidsproblemen die grotendeels kunnen worden vermeden door het zwemwater te reinigen.

Een veel voorkomend probleem met zwemwater, vooral als u een zwembad in uw tuin hebt, is niet alleen de algemene vervuiling door vallende bladeren en soms ook uitwerpselen van dieren, maar ook de opbouw van kalkaanslag en vele andere onzuiverheden en afzettingen. Algenplagen en verschillende zwevende deeltjes met de bijbehorende onaangename geurtjes, die het plezier van het baden in uw eigen zwembad snel tenietdoen, moeten hier ook worden vermeld.

Schoon water is dus in ieder geval een must en verhoogt het plezier van een zwembad enorm.

In voor het publiek gebruikte installaties zijn zwembadfilters uiteraard verplicht, maar ook privé is dit een absolute noodzaak.

Voor de aankoopbeslissing van een geschikte zwembadfilter moet u beslist advies inwinnen. Zeker speelt ook het budget dat u hebt gepland een rol, maar het heeft weinig zin als de prestaties van wat op het eerste gezicht een goedkopere variant lijkt, niet aan de nodige eisen voldoen, en het heeft al helemaal weinig zin om u het plezier van een privé-zwembad te veroorloven en te besparen op het onderhoud.

Hoe kan ik mijn zwembad schoonmaken?

Voor de reiniging van het zwemwater heeft elk zwembad een efficiënt filtersysteem nodig. Er zijn veel verschillende modellen zwembadfilters, die niet alleen in prijs verschillen. Een efficiënt toestel betaalt zich echter snel terug – zowel wat de waterkwaliteit betreft als later in het huishoudbudget in termen van water- en energiekosten.

Optimale prestaties kunnen echter alleen worden bereikt als het filtersysteem bij het zwembad past. Hiervoor moet u de afmetingen van uw zwembad en de capaciteit voor uw zwemwater kennen.

Bovendien zijn er systemen voor elke behoefte, d.w.z. ook reinigingssystemen met diverse extra diensten zoals een geïntegreerde zwembadverwarming. Dus als u uw zwembadwater kunt verwarmen, is dat een groot voordeel na het terugspoelproces voor het vers toegevoegde zwemwater.

In ieder geval is een dergelijk systeem essentieel voor schoon, hygiënisch en geurvrij zwemwater. Bovendien kan het gebruik van chloor en andere speciale reinigingschemicaliën aanzienlijk worden verminderd, wat niet alleen goed is voor de gezondheid maar ook voor het milieu.

Wat is de taak van een filtersysteem?

Zwembadfilters, zoals zandfiltersystemen, werken hoofdzakelijk mechanisch. De inspanning die nodig is voor de werking van bijvoorbeeld het zandfiltersysteem is in principe vrij gering, maar de werking zelf en de doeltreffendheid van een dergelijk systeem zijn zeer hoog.

Men kan dus stellen dat er in wezen geen beter reinigingssysteem bestaat dan de filtersystemen, bestaande uit de zwembadfilter, de filtertank met inbegrip van een ontluchtingsschroef, een pomp voor de circulatie van het zwembadwater, de 4- of 6-wegklep, een montageplaat, een aftapschroef, alsmede een manometer.

Het zwembadfilter wordt over het algemeen beschouwd als het belangrijkste onderdeel van het filtratiesysteem, hoewel het andere essentiële onderdeel, de zwembadpomp, ook zeer belangrijk is.

Het zwembadfilter is echter een van de belangrijkste onderdelen van het gehele filtersysteem, omdat het ervoor zorgt dat – zoals het woord al zegt – het zwemwater in het zwembad wordt gereinigd – d.w.z. gefilterd – van alle vuil, waardoor de kwaliteit van het zwembadwater wordt verbeterd en een gezond zwemplezier wordt gegarandeerd. Dit betekent dat een dergelijk filtersysteem in principe in elk zwembad thuishoort, want hygiëne is een van de topprioriteiten, wil ontspanning een echt genoegen zijn.

Naast de hoofdtaak om het zwembad schoon te houden van vuil en onzuiverheden, doet een goed filtersysteem nog veel meer. Het belangrijkste is natuurlijk de juiste dimensionering van een dergelijk systeem. Een passende kwaliteit zorgt er ook voor dat een positieve kosten-batenbalans wordt bereikt.

Naast het reeds genoemde zwembadfilter zijn de essentiële onderdelen van een dergelijk systeem natuurlijk de zwembadpomp met voorfilter. De pomp dient voor de circulatie van het water, omdat dit voortdurend in beweging moet zijn. Als het zwembadwater niet wordt gecirculeerd, d.w.z. niet wordt bewogen, blijft het staan zoals in een vijver en zullen algen en ander vuil zich ophopen, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Ook al is het zwembadfilter waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van het hele systeem, toch zijn beide onderdelen samen noodzakelijk voor het reinigen van het zwemwater in uw eigen zwembad. Het zwembadfilter zelf dient in de eerste plaats om het water te zuiveren door er alle onzuiverheden uit te filteren. Hoe efficiënter het is, hoe grondiger het zal werken en hoe schoner het zwembadwater zal zijn.

Het zwembadwater wordt onophoudelijk van het zwembad naar het filter getransporteerd via een skimmer of een overloopgoot. Daar is de pomp voor. Door de filter worden de onzuiverheden eruit gehaald. Vervolgens wordt het gereinigde zwembadwater terug in het zwembad gebracht. Het zwembadfilter zelf wordt gereinigd door terugspoelen. Maar daarover later meer.

Het systeem werkt gewoonlijk tussen 10 en 12 uur per dag. Ook hier is het een goed idee om de verschillende modellen met elkaar te vergelijken, zodat u naast de gewenste reinigingsprestaties ook kunt zorgen voor een positieve energiebalans.

De belangrijkste vraag heeft ongetwijfeld betrekking op de prestaties van de filters. Hiervoor is het van essentieel belang de afmetingen van het zwembad te kennen, want alleen als de maatverhouding klopt, kan men een passende pompcapaciteit verwachten.

Bereken hiervoor de lengte x breedte x hoogte van het zwembad. De kubieke meter water die het zwembad kan bevatten, moet in ongeveer 4 tot 5 uur eenmaal volledig gecirculeerd zijn met een geschikt zandfiltersysteem. De overeenkomstige tijd kan worden ingesteld door een tijdklok, wat er ook voor zorgt dat, naast een doeltreffende filterwerking, energie kan worden bespaard en het gebruik van chemische reinigingsadditieven kan worden verminderd.

De beste en tot dusver meest milieuvriendelijke oplossing is het gebruik van systemen die het vuile zwembadwater er met behulp van het juiste filtermateriaal doorheen persen en waarbij het gereinigde zwemwater vervolgens weer in het zwembad wordt teruggebracht volgens het principe van terugspoelen.

Wat voor soort zwembadfilters zijn er?

Tot de bekendste en momenteel meest gebruikte zwembadfilters behoren de zandfiltersystemen. Naast deze zwembadfilters, die werken met zand of glas als reinigingsmiddel, zijn er ook zwembadfilters die werken met een cartridge. (Patroon filter)

Patroonfilters

Over het algemeen zijn zwembadfilters die met patronen werken goedkoper dan die met een zandfilterkuip. Deze zwembadfilters werken ook vrij doeltreffend en vooral snel, maar ze zijn vooral geschikt voor kleinere zwembaden – als het gaat om de zogenaamde pop-up zwembaden die na het badseizoen niet buiten worden gelaten. Zij zijn eventueel ook geschikt voor zwembaden met een extra afdekzeil, zodat er van meet af aan minder vuil in het zwemwater terechtkomt, althans wat de verontreinigingen van buitenaf betreft.

Toch halen dergelijke eenvoudige zwembadfilters meestal niet de filterprestaties die bekend zijn van typische zandfiltersystemen.

De papieren patronen die in filterpatronen worden gebruikt, absorberen ook niet alle soorten vuildeeltjes, en daarom zijn ze niet de eerste keuze voor grote zwembaden.

Zandfiltersystemen

Zandfiltersystemen zijn veel beter geschikt voor dit doel, en daarom zijn het de meest gebruikte zwembadfilters. Er zijn verschillende soorten filtermateriaal voor deze systemen.

Wat de algemene kwaliteit van het zandfiltersysteem betreft, zijn er verschillende punten van vergelijking. Naast de filtercapaciteit van het zwembadfilter zijn de belangrijkste selectiecriteria bij de aankoop het materiaal waarvan het filtersysteem is gemaakt, het geluidsniveau (d.w.z. het volume van het systeem tijdens het gebruik), de aansluitmogelijkheden of de varianten bij de installatie van het systeem, de prijs-prestatieverhouding, inclusief de gebruikskosten tijdens het dagelijks gebruik en, indien van toepassing, of het systeem een merkproduct is of niet, of de apparatuur in de EU gestandaardiseerd is of uit China wordt geïmporteerd en, zoals in detail is beschreven, welk filtermateriaal daarvoor kan worden gebruikt.

Welk filtermateriaal is geschikt voor zandfiltersystemen?

Een optimale zuiverheid hangt niet alleen af van de keuze van de filtereenheid zelf, maar ook van de keuze van het daarvoor benodigde filtermateriaal. Bij zandfiltersystemen kan de gebruiker zelf kiezen of hij filterzand of filterglas als filtermateriaal kiest.

De filtersystemen die met zandfilters werken, hebben gemeen dat het vervuilde zwembadwater door hun speciale filtermateriaal wordt geperst – in het geval van filterzand is dit bijvoorbeeld kwartszand. Daardoor blijven de in het zwembadwater aanwezige vuildeeltjes vastzitten in het zeer fijne oppervlak van de kwartszandkorrels en wordt het op deze wijze gereinigde water via de pomp teruggevoerd naar het desbetreffende zwembad of bassin.

De keuze van het geschikte filtermateriaal beïnvloedt uiteraard in aanzienlijke mate het reinigingsresultaat, maar ook de circulatietijd, dus de tijd, waarin het gehele zwembadwater eenmaal volledig door het zwembadfilter is geperst.

Ook met het ecologische aspect moet rekening worden gehouden. De term biologische afbreekbaarheid wordt in dit verband steeds weer gebruikt. Hier kunt u het met een gerust geweten gebruiken, want in principe is dit met sommige systemen absoluut gegeven met behulp van bacteriën. Zo kunnen de bacteriën het vuil dat zich ophoopt op natuurlijke wijze metaboliseren en zo afbreken.

Bij zandfiltersystemen gebruiken de meeste consumenten nog steeds het gebruikelijke filterzand. Dit slijt geleidelijk. Na drie tot vijf jaar gebruik moet het filterzand eindelijk worden vervangen. Gebruikt filterzand is rond en kan geen vuildeeltjes meer opnemen. Het water wordt dan niet meer naar behoren gefilterd, hoewel het energieverbruik voor de circulatie van het water blijft bestaan en zelfs kan toenemen. Dus als het filterzand niet op tijd wordt vervangen, kan het zwembadfilter niet optimaal werken. Het water wordt troebel omdat het niet meer schoon is en het begint onaangenaam te ruiken. Dit zou baden niet leuk maken.

Gebruik van filterglas AFM

Maar in de tussentijd is er een alternatief voor het filterzand. Beetje bij beetje wordt het gebruik van AFM-filterglas steeds meer aanvaard. Dit filtermedium bestaat uit gerecycleerd glas, maar het is gegranuleerd Hi-Tech glas en heeft niets te maken met verkruimeld oud glas. Het is veruit de meest grondstofbesparende en dus milieuvriendelijke methode.

Als u AFM-filterglas gebruikt voor het reinigen van uw zwembad, hoeft u uw filtersysteem met 20% minder materiaal te vullen dan met filterzand en kunt u het filtermateriaal ook veel langer gebruiken, omdat het glasgranulaat niet zo snel slijt als filterzand en dus pas na zeven tot tien jaar hoeft te worden vervangen. In de regel is de normale gebruiksduur echter zeven jaar.

Bovendien zijn zakken met een inhoud van 25 kg gebruikelijk voor filterzand, terwijl de inhoud van de gevulde zakken voor filterglas slechts 20 kg bedraagt (20% minder). Het aantal gevulde zakken blijft dus gelijk.

Voordelen van filterglas

Het feit dat een aanzienlijk percentage minder materiaal nodig is, betekent dat het reinigen logischerwijs sneller gaat. Het te reinigen water wordt dus in een veel kortere tijd rondgepompt. Dit resulteert ook in een veel kortere terugspoeling. Ook het zwembadfilter heeft hiervoor minder tijd nodig – en al deze versnelde handelingen resulteren in een besparing van het energieverbruik.

Tegelijkertijd werkt het AFM-glasgranulaat ook grondiger. Dit is te danken aan de aard en de elektrische lading van het speciaal vervaardigde filterglas, dat door zijn voor glas typische gladde oppervlak de vorming van ziekteverwekkende kiemen en bacteriefilms verhindert en tevens de kleinste deeltjes aantrekt en wegspoelt.

Natuurlijk moet u er ook voor zorgen dat het gebruikte materiaal optimaal geschikt is voor het zwembadfilter en het hele systeem aan het zwembad. Een optimaal resultaat is hier bijvoorbeeld alleen gegarandeerd indien het gekozen filtermateriaal de optimale korrelgrootte heeft. In de gebruiksaanwijzing staat informatie over een zogenaamde minimum korrelgrootte, d.w.z. de grootte die de granulaatkorrels voor het desbetreffende systeem ten minste moeten hebben om goed te kunnen werken.

Het te filtreren water passeert het glasgranulaat met de optimale korrelgrootte dienovereenkomstig sneller en in aanzienlijk betere kwaliteit. Bovendien gaat er minder water “verloren” tijdens het terugspoelen, omdat het glas minder water absorbeert, zodat er meer zwembadwater in de filtertank terechtkomt, en er dus meer water circuleert en terug in het zwembad wordt gevoerd – en dat alles in een veel kortere tijd.

Ook het verbruik van chemische reinigingsmiddelen wordt aanzienlijk teruggedrongen. Dit is ook een pluspunt in termen van milieubescherming.

Naast de korrelgrootte van het glasgranulaat is ook de vulhoeveelheid van belang. Het is een feit dat in vergelijking met filterzand minder materiaal nodig is, maar de vereiste vulhoeveelheid moet strikt in acht worden genomen, anders kan het systeem niet naar behoren werken.

Als het systeem met te weinig filterglas wordt gevuld, zal het reinigingsresultaat niet bevredigend zijn. Maar te veel is ook problematisch, omdat het granulaat anders in het zwembad kan worden gespoeld.

Wat kost een zwembadfilter?

De prijzen van zwembadfilters lopen sterk uiteen. Eenvoudige zwembadfilters voor kleinere zwembaden zijn al verkrijgbaar voor minder dan 200 €. De standaard klasse is meer in de hoge 3-cijferige range. Volautomatische topfilters voor zwembaden met hoge lagertanks kunnen daarentegen tot 5.000 € kosten. Afhankelijk van de grootte van het zwembad en uw eigen behoeften, zijn zwembadfilters te vinden in een breed scala van prijsklassen. Het beste is om persoonlijk advies in te winnen om er zeker van te zijn dat u het juiste zwembadfilter voor uw zwembad kiest.

Voordelen van goed advies

Zoals in het begin vermeld, zijn er veel verschillende vormen en uitvoeringen van filtersystemen, zodat voor elke behoefte, elke smaak en elk budget een geschikt systeem kan worden gevonden. Men moet zich echter niet alleen laten leiden door de vraag welk systeem het goedkoopst is bij de aankoop, want zoals bij veel andere technische apparaten loont dit niet altijd de moeite. In plaats daarvan moet u goed opletten welk systeem het beste werkt voor uw eigen zwembad.

Bovendien ondersteunt deskundig advies u verder bij de keuze van de juiste accessoires voor zwembadpompen en zwembadfilters, zoals:

Filtermateriaal zoals filterzand, filterglas, AFM (geactiveerd filterglas).

Filterbesturing voor automatisch in-/uitschakelen

Als u niet zelf wilt terugspoelen (vuil uit het filter spoelen), kunt u een automatische terugspoelregeling gebruiken.
Bij zandfiltersystemen bijvoorbeeld zijn er ook verschillende uitvoeringen van zwembadfilters. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen filtersystemen met één laag en filtersystemen met meerdere lagen. Zoals de naam al aangeeft, heeft een éénlaags filtersysteem slechts één filterlaag en is het dienovereenkomstig goedkoper dan een meerlaags filtersysteem, dat een tweede of meer filterlagen heeft. Deze kunnen ook actieve kool bevatten, die ervoor zorgt dat het badwater ook aangenaam fris ruikt, omdat de actieve kool de geur- en smaakverstorende zwevende deeltjes doeltreffend bindt.

Er zijn ook verschillen in het type klep. In dit opzicht zijn er systemen met een 4-weg klep en die met een 6-weg klep en wordt er onderscheid gemaakt tussen zandfiltersystemen met een zijmontageklep en de goedkopere varianten van filtersystemen met een zogenaamde top mount klep, waarbij de eerste duidelijk het gebruiksvriendelijker systeem is.

Wat maakt een goede zwembadfilter en het juiste advies?

Naast de goede werking van het zwembadfilter worden goede filtersystemen ook gekenmerkt door een goede interne verdeling van het water in het systeem, zodat ook het gehele beschikbare filteroppervlak wordt benut, want het is een probleem als delen van het filteroppervlak niet optimaal worden doorstroomd en er dus in plaats van reiniging van het zwemwater, schimmel- of kiemvorming optreedt. Dit zou het doel, schoon en geurvrij zwemwater te verkrijgen, niet dienen.

Uiteraard is ook een regelmatige reiniging van het filtermateriaal van cruciaal belang voor de kwaliteit van het water. Net als elk ander huishoudelijk apparaat bijvoorbeeld, moet ook de zwembadfilter regelmatig grondig worden gereinigd. Hiervoor wordt het eenvoudige principe van terugspoelen gebruikt. Het principe, dat hier terugspoelen wordt genoemd, is in feite niets anders dan het omkeren van de stroomrichting van het water. Hiervoor zit een hendeltje, waarna u eerst terugspoelt en na een paar minuten spoelt.

Eerst worden de zandkorrels of het filterglas rondgedraaid. Door het wervelen van de filterkorrels wrijven ze tegen elkaar en wordt het vuil praktisch van de filterkorrels gepoetst. Het slijpsel dat daarbij wordt losgemaakt, gaat vervolgens in de afvoergoot. Het gebruikte zwembadwater wordt vervolgens vervangen door vers water.

Een belangrijk punt bij het terugspoelen en de kwaliteit van het filtermateriaal is niet alleen de absorptie van de vuildeeltjes, maar ook hoe goed deze vuildeeltjes uit de desbetreffende filterkorrels kunnen worden verwijderd. Pas dan kan het vuil echt uit het water worden verwijderd.

Dit is vaak niet met het blote oog waarneembaar, en daarom is het van groot belang filtermateriaal van hoge kwaliteit te gebruiken.

Kwaliteitsfabrikanten geven hun klanten gedetailleerde instructies over het gebruik van het filtersysteem voor de reiniging van het zwembad.

Net als bij huishoudelijke apparaten zorgen regelmatige reiniging en onderhoud niet alleen voor een veel aangenamer gebruik, maar verlengen zij ook de levensduur van de apparatuur, minimaliseren zij het gebruik van detergenten en ontsmettingsmiddelen, en zorgen zij voor persoonlijk welzijn door een hygiënische badervaring.

Het is daarom raadzaam gedetailleerd advies in te winnen alvorens een filtersysteem van dit type aan te schaffen. Het zou verkeerd zijn om op de verkeerde plaats te sparen.

Alleen met een goed gepland systeem kunt u profiteren van alle voordelen die een dergelijk zandfiltersysteem kan bieden en ervoor zorgen dat het, naast zijn hoofdtaak – het vuil uit het water filteren – ook kan dienen als een soort aanzuigrobot voor het zwembad, voor het reinigen van de zwembadbodem en als zonneverwarming voor het zwembad. Modellen met een timer garanderen ook een regelmatige uitvoering en een getimede opstart.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in