Home Aankoophulp Het juiste tuinhuisje vinden – Waar moet u op letten?

Het juiste tuinhuisje vinden – Waar moet u op letten?

0

Geen tuin is compleet zonder een tuinhuisje. Het dient vele doelen. De eenvoudigste constructies van hout zijn schuurtjes voor het opbergen van gereedschap (gereedschapsschuurtje). Andere bieden beschutting bij slecht weer en een plaats voor grasmaaiers en ander gereedschap. Welk type tuinhuisje u ook wilt, of het nu een houten gereedschapsschuurtje, een tuinhuisje of een schuurtje voor uw tuinbenodigdheden is, er zijn een paar dingen waarmee u tijdens de bouw rekening moet houden om uw project te laten slagen. Een van de belangrijkste beslissingen is welk type tuinhuisje voor u geschikt is.

Wat voor soort tuinhuisje is er?

Een van de meest voorkomende onderscheidende kenmerken van de categorie tuinhuisjes is het type gebruik. De deskundige maakt de volgende indeling:

  • Gazebo
  • Tuinhuisje
  • Barbecue huis
  • Tuinpaviljoen
  • Arbour

Het tuinhuis is het klassieke tuinhuis. Het is vaak gemaakt van hout en heeft een deur en ramen. Afhankelijk van het soort gebruik, is het verdeeld in verschillende kamers. Als het zomerhuis ook in de winter moet worden gebruikt, moet het huis goed geïsoleerd zijn. De wanddikte moet voor hout ten minste 40 mm bedragen. Een huis kan alleen stevig staan als het een stevig fundament en een dak heeft. Het dak kan een zadeldak, een lessenaarsdak of een plat dak zijn. De minimumgrootte is 10 vierkante meter.

Tuinhuisje

Dit type tuinhuisje wordt ook wel een gereedschapsschuurtje genoemd. Het is een eenvoudige constructie die alleen dient om tuingereedschap te beschermen tegen weer en wind en tegen diefstal. U kunt een houten gereedschapshok zelf bouwen of als kant-en-klaar product kopen bij gerenommeerde online webshops. Daar zijn de muren en het dak inbegrepen. Een schuur heeft alleen een eenvoudige fundering nodig. Als u een kant-en-klare metalen schuur koopt, is een fundering soms zelfs overbodig. Bij een houten schuur is de minimale wanddikte ongeveer 18 mm.

Tip: Als u maar een kleine tuin hebt, is soms een grote, stevige kist met een afsluitbaar deksel voldoende in plaats van een schuur met een dak en fundering.

Grillhuis

Een grillhouse is een bijzondere vorm van tuinhuis die vooral in Scandinavië veel voorkomt, maar ook in Duitsland steeds populairder wordt. In principe is een grill house niets anders dan een tuinhuis dat rond een open haard is gebouwd. Net als een echt huis heeft een grillhuis een fundering en een dak, alsmede muren met een bepaalde muurdikte. Het grillhuis heeft ramen en deuren, en het belangrijkste onderdeel is een rookkanaal. Het is meestal gebouwd van hout.

Tip: Een grillhuis is het juiste tuinhuis voor u als u van grillen houdt. U kunt er heerlijke steaks en andere gerechten in bereiden, zelfs in de winter of bij slecht weer.

Tuinpaviljoen

Het tuinpaviljoen is de eenvoudigste versie van het tuinhuis. In principe is het niets meer dan een dak op 4 palen. De zijkanten zijn open. De gazebo is geschikt voor feesten. Vanwege de lichte constructie volstaan puntfunderingen voor de palen. Mobiele constructies hebben helemaal geen fundering nodig. U kunt een mobiel tuinpaviljoen als een kant-en-klaar product kopen en het in slechts een paar stappen opzetten. Als hij niet meer nodig is, bergt u hem gewoon op in het gereedschapsschuurtje.

Voor- en nadelen van een tuinhuisje

Voordelen

  • Het kan op vele manieren gebruikt worden.
  • Als een solide huis, kan het worden gebruikt als een tweede huis.
  • Het tuinhuis verhoogt de waarde van uw eigendom.
  • U kunt het huis zelf bouwen of het kant-en-klaar kopen.

Nadelen

  • Afhankelijk van het ontwerp, kan het relatief duur zijn.
  • Naast de prijs van het materiaal zijn er ook nog de kosten van de fundering en de constructie.
  • Het tuinhuis vereist onderhoud en verzorging.
  • Bouwvergunning voor tuinhuizen

Het zou geen goed idee zijn om zomaar een prieel in uw tuin te zetten zonder eerst alle juridische kwesties te regelen, want u kunt in uw eigen tuin ook niet doen wat u wilt. Boven een bepaalde grootte hebt u een bouwvergunning nodig voor uw tuinhuisje. Bouwvergunningen zijn een zaak voor de federale staten. De grootte waarbij je een bouwvergunning nodig hebt voor een huis in je tuin verschilt dus van land tot land.

In een volkstuin, moet u contact opnemen met het bestuur. Zij zullen u kunnen vertellen welke voorschriften van toepassing zijn. Het is altijd een goed idee om met uw buren te overleggen over grote projecten in uw tuin, zoals het bouwen van een prieel. Vraag zijn of haar mening over de beste locatie. Dit zal onnodige ruzies voorkomen.

Voorzichtig.
Een tuinhuis, zelfs een eenvoudige schuur, wordt als een permanent bouwwerk beschouwd zodra het een bepaalde omvang bereikt. Als het zonder vergunning wordt gebouwd, kunnen de bouwautoriteiten eisen dat het wordt afgebroken!

Een belangrijke factor vooraf is ook de keuze van de locatie. De grond moet stevig en vlak zijn om het huis inclusief het dak te kunnen dragen. Let op de minimale afstand tot de erfgrens! Een plaats onder een boom is ongunstig vanwege de schaduw en het risico van beschadiging door takken. Een plaats in het achterste gedeelte van de tuin is ideaal voor een tuinhuisje. De ramen moeten uitkijken op de tuin.

De fundering van een zomerhuis

Je kunt niet eens een klein schuurtje, laat staan een tuinhuisje, neerzetten zonder fundering. Vooral bij een constructie van hout is de fundering van groot belang, omdat hout snel gaat rotten als het in direct contact komt met de grond. Zelfs als u een klein schuurtje koopt als een geprefabriceerd metalen model, moet u het op zijn minst op een fundering van grof grind plaatsen voor een betere afwatering. De volgende soorten funderingen komen veel voor:

  • gestorte betonplaat
  • Punt stichting
  • Fundering op platen
  • Strokenfundering
  • Betonnen plaat

Deze optie is de meest stabiele, maar ook de duurste fundering. Het vereist deskundigheid, is duur om te voltooien en vereist veel materiaal.

Punt stichting

Het punt fundament kan door uzelf worden gebouwd. Het is goedkoop, maar is alleen geschikt als fundering voor een tuinpaviljoen of een carport, omdat het alleen afzonderlijke pijlers ondersteunt.

Fundering op platen

U kunt deze basis ook zelf leggen zonder veel moeite. Het bestaat uit bestratingsplaten of betonelementen die op een vlakke ondergrond worden gelegd. De funderingsplaat heeft slechts een beperkt draagvermogen. De platen hebben de neiging om na een tijdje weg te glijden.

Strokenfundering

Bij dit type fundering worden stroken beton in de grond gegoten volgens de plattegrond van het huis. De muren zijn hier bovenop gebouwd. Vergeleken met een massieve betonplaat bespaart het materiaal en tijd. Het midden is echter onverhard. Mogelijk moet daar een dunne laag beton worden gestort als bescherming tegen vocht in de grond.

Het dak van een tuinhuisje

Afgezien van de fundering is het dak het belangrijkste element van het huis. Tuinhuizen hebben daken in 3 varianten:

  • Plat dak
  • Schuin dak
  • Zadeldak

Alle 3 de varianten hebben voor- en nadelen. Als u een kant-en-klaar tuinhuisje koopt, kunt u het dak meestal niet kiezen. Als u daarentegen het huis zelf bouwt, is het goed om dat van tevoren uit te zoeken.

Het platte dak

Het platte dak is niet wijdverbreid in onze breedtegraden. Het komt vaker voor in streken met een warm klimaat en weinig neerslag. Het grootste voordeel van het platte dak is dat het beloopbaar is, op voorwaarde natuurlijk dat het stabiel genoeg is. Je kunt het platte dak gebruiken om op te zonnen, bijvoorbeeld. Het nadeel is dat het zorgvuldig moet worden afgedicht, zodat regenwater kan weglopen. In gebieden met veel sneeuw kan de sneeuwbelasting gevaarlijk zijn. Het platte dak wordt vooral gebruikt voor gereedschapsschuurtjes of kleine tuinhuisjes.

Het lessenaarsdak

Een monopitch dak is een schuin plat dak. De naam lessenaarsdak komt van het feit dat de vorm doet denken aan een ouderwetse schrijftafel. In het algemeen is de voorkant van een monopitch dak hoger dan de achterkant. Hierdoor kan het water beter weglopen dan bij een plat dak. Het monopitch dak is bijzonder populair voor tuinhuisjes omdat het relatief eenvoudig te bouwen is. Het regenwater loopt vanzelf weg en reinigt daarbij het dak. Een monopitch dak heeft maar één dakgoot nodig. Als het oppervlak schuin afloopt naar het zuiden, kan het hele monopitch dak worden gebruikt voor de installatie van zonnepanelen. Het nadeel van een monopitch dak is dat de ruimte eronder in de zomer aanzienlijk opwarmt. Als u niet wilt dat het tuinhuisje te warm wordt, moet het goed geïsoleerd zijn.

Het zadeldak

Het zadeldak lijkt op een tentdak. In dit land is het de klassieke dakvorm. Met een zadeldak kan regenwater niet blijven staan en loopt het weg. Het is zeer stabiel en gaat vele tientallen jaren mee als het stevig is geconstrueerd. De ruimte onder het dak kan worden gebruikt als extra opslagruimte. De bouw ervan is echter ingewikkeld en duur. Bij een zadeldak kan slechts één zijde worden gebruikt om zonnepanelen op te monteren. Het heeft goten aan beide kanten nodig.

Wat is beter – een tuinhuisje kant-en-klaar kopen of zelf bouwen?

Dat hangt af van hoe goed je handyman skills zijn en hoe groot je het huis wilt hebben. Als u maar een klein schuurtje nodig hebt, is het waarschijnlijk beter om een kant-en-klaar product te kopen. Het huis zal in uw achtertuin worden afgeleverd. De kit bevat reeds alle onderdelen die u nodig hebt, inclusief het dak en de bevestigingsmiddelen. Het enige waar je zelf voor moet zorgen is de fundering. Hiervoor is het niet mogelijk om het prefab huis aan te passen.
Als u daarentegen zelf een tuinhuis bouwt, kunt u uw ideeën omzetten in werkelijkheid en een droomhuis in uw tuin bouwen. Dit kost echter veel tijd, geld en energie en vereist groot vakmanschap. U kunt het werk echter beetje bij beetje doen, naarmate u er tijd voor hebt en uw budget het toelaat.

Waar moet u op letten als u een tuinhuisje koopt?

Hieronder vindt u enkele criteria waarop u moet letten bij het kopen of bouwen van uw tuinhuisje.

De grootte

Hoe groot het huis moet zijn, wordt bepaald door het beoogde gebruik. Als het alleen om een gereedschapsschuurtje gaat, is 2 tot 5 vierkante meter ruim voldoende. Een eenvoudig tuinhuis daarentegen moet een ruimte hebben van ten minste 10 vierkante meter. Indien meerdere personen er regelmatig zullen verblijven en zelfs overnachten, is een minimumoppervlakte van 20 vierkante meter aangewezen.

De wanddikte

Een wanddikte van 18 mm is voldoende voor een tuinhuisje. Indien het huis echter voor bewoning bestemd is, moet de wanddikte ten minste 40 mm bedragen. Voor een wintervast zomerhuis is zelfs deze muurdikte niet voldoende. U moet ofwel een grotere wanddikte kiezen of extra isolatiemateriaal toevoegen. Het dak, de deur en de ramen moeten ook worden geïsoleerd.

Onderhoud en instandhouding

Een houten huisje staat mooi in bijna elke tuin, maar vergt meer onderhoud dan een metalen of kunststof gereedschapshuisje. Onmiddellijk na de montage moet het hout bijvoorbeeld worden geïmpregneerd om het tegen rotting te beschermen. De houtbescherming moet regelmatig worden vernieuwd. Het dak moet ook regelmatig worden onderhouden en af en toe worden schoongemaakt. In plaats van dakspanen van dakvilt, kunt u voor de dakbedekking speciale dakfolie gebruiken. Het is speciaal voor dit doel ontwikkeld en gaat tientallen jaren mee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here