Home Tuin Graszoden leggen in de winter?

Graszoden leggen in de winter?

117
0

Vraag jij je af of het mogelijk is om graszoden in de winter te leggen? Dan kunnen we deze vraag met een “ja” en “nee” beantwoorden. In dit artikel gaan we hier dieper op in. We hopen dat je na het lezen kan zeggen dat je zelf in staat bent om graszoden op een strakke manier in de winter te leggen!

Ondergrond bevroren? Geen graszoden leggen!
Maar wanneer kun je geen graszoden meer leggen? Zodra de ondergrond is bevroren is het verstandig geen graszoden te laten leggen. In de winter komt het weleens voor dat het vriest, dus houd de temperaturen goed in de gaten als je van plan bent om graszoden aan te leggen.  Benieuwd naar de reden waarom je beter geen graszoden aanlegt op een bevroren ondergrond? De wortels van de grasmat kunnen niet goed wortelen als de grond bevroren is. De sprietjes zullen dan uiteindelijk afsterven.

Vorst vlak na de aanleg
Wat gebeurt er dan als er vorst optreedt, kort nadat je graszoden hebt aangelegd? Goed nieuws: de graszoden zullen niet afsterven, dus het is gewoon mogelijk om bijvoorbeeld op zaterdag graszoden aan te leggen als het op maandag vriest!

Andere aanlegtips
Hieronder geven we je een aantal tips hoe je een grasmat strak aanlegt en een mooi resultaat krijgt!

  • Zorg voor een vlakke ondergrond.
  • De ondergrond moet voldoende voedingstoffen en vocht bevatten, zodat het gras goed gevoed wordt.
  • Is de grond goed bewerkt? Ga dan aan de slag met kunstmest. Als vuistregel gebruik je ongeveer 3,5 – 4 kg per 100 m2.
  • Zijn de graszoden opgerold bij aankoop? Dan zijn de rollen misschien niet vocht genoeg. Controleer daarom of de graszoden nog nat genoeg zijn als je ze hebt uitgerold.
  • Graszoden moeten zo strak tegen elkaar aangelegd worden dat je de tussenliggende naden niet meer kunt zien.
  • Zijn de graszoden eenmaal gelegd, dan heb je een stevige roller nodig om de grasmatten goed aan de grond te laten hechten.

Conclusie
Samenvattend kunnen we zeggen dat het zeker mogelijk is om graszoden aan te leggen in de winter. Alleen de weersomstandigheden moeten dan wel goed zijn. Dit betekent dat er in de grond geen vorst op mag treden op het moment van aanleggen. Door de bovenstaande tips te gebruiken, geniet je snel van een strak gelegd gazon. Tenslotte nog een tip voor als je een overdekt terras hebt: koop een terrasverwarming. Op die manier geniet je ook in de gure winter van je strakke grasmat!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in