Home Tips Gras overbemest – tekenen & maatregelen voor behandeling

Gras overbemest – tekenen & maatregelen voor behandeling

281
0

Als gras overbemest os, ontstaan er lelijke verkleuringen en kale plekken. Ontdek hier wat je eraan kunt doen en hoe je overbemesting kunt voorkomen.

Als het gazontapijt in het voorjaar vergeeld en onaantrekkelijk is, ligt het vermoeden voor de hand dat de groene zone te weinig voedingsstoffen heeft. In de meeste gevallen is echter het omgekeerde het geval en heeft de amateur tuinier het gazon vorig seizoen gewoon overbemest. Te veel minerale gazonmest kan leiden tot verkleuring, kale plekken en andere oneffenheden.

In het volgende leer je hoe je een overbemest gazon kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.

Wat gebeurt er als je overbemest?

Als de grond oververzadigd raakt met mineralen, keert de osmotische druk om in de wortelcellen. Osmose beschrijft de beweging van vloeistof door de grond naar de wortelcellen en naar de hoogste concentratie mineralen. Normaal zijn er meer mineralen in de cellen van planten dan in het substraat. Deze toestand is belangrijk om de vochtopname door de planten te verzekeren. Als de bodem door overbemesting meer mineralen bevat, wordt dit proces omgekeerd. Het water trekt zich dan van de wortels terug in de bodem. De planten hebben nu een tekort aan vocht, waardoor ze geel worden en uitdrogen.

Hoe kun je zien of je grond overbemest is?
Je zult aan je gazon kunnen zien of er iets mis is. Je kunt waarschijnlijk gele strepen zien. Dit gebeurt als je voor het bemesten een strooier hebt gebruikt. Hoe het schadepatroon er precies uitziet heeft te maken met welke voedingsstoffen in overmaat aanwezig zijn.

Overaanbod van voedingsstoffen Schadepatroon

Stikstof – bladeren broos of gezwollen

 • dood van de wortels
 • donkergroene verkleuring
 • gevoelig voor schimmelaantasting
 • gevoelig voor vorstschade
  Fosfaat – nauwelijks zichtbare sporen
 • grondwaterverontreiniging mogelijk
  kalium – groeiremming
 • dode bladpunten
  Magnesium – groeiremming
 • dode bladpunten
  Je hoeft niets te doen bij lichte overbemesting. Het gazon zal uit zichzelf regenereren en in het lopende seizoen geen extra bemesting nodig hebben.

Brandwonden in het gazon?

Als het gazon eruit ziet alsof het verbrand is, is dit een typisch teken van exosmosis, de omkering van de vochtopname die al beschreven is. De overbemeste grassen worden eerst geel, worden later bruin en sterven uiteindelijk af. Dit kan wel over een groot oppervlak voorkomen en doet daarom denken aan brandwonden.

Een soortgelijk patroon van schade aan planten kan ook veroorzaakt worden door het gebruik van strooizout. Dit komt omdat sommige amateur tuiniers er vaak misbruik van maken bij het wieden van looppaden.

Wat te doen tegen overbemesting?

❍ Verwijder zichtbare mestzaden:
Bovendien kan het helpen om de zichtbare mestkorrels met gehandschoende handen te verwijderen. Een hark kan ook gebruikt worden om de kunstmestkorrels uit de grond te harken.

❍ Zaai nieuw gazon in de open plekken:
Als het gazon extra mechanische belasting heeft ondervonden van huisdieren of vogels, is een goede manier om het te herstellen het inzaaien van nieuwe zode. Om de opening in het gazon zo snel mogelijk te dichten, kun je het beste snel kiemende zaden gebruiken, zoals Festuca rubra of Lolium perenne.

❍ Geef het gazon veel water:
Het doel van deze maatregelen is de osmotische druk weer in het juiste evenwicht te brengen. Dit bereik je het best door het gazon grondig te besproeien. Door het substraat te verdunnen, is het mogelijk het merendeel van de voedingsstoffen naar lagere bodemlagen te verplaatsen, zodat ze de wortels van de grassen niet rechtstreeks kunnen aantasten.

Tip:
Zet een gazonsproeier klaar en laat hem enkele uren werken om het gazon grondig nat te maken. Je komt niet ver met een gieter als het gazon zwaar overbemest is.

Hoe kun je overbemesting van je gazon voorkomen?

❍ Gebruik een strooier:
Minder is meer – dit geldt eigenlijk ook voor bemesting van het gazon. Het is vaak moeilijk om met je handen de benodigde hoeveelheid te schatten. Daarom is het gebruik van een strooiwagentje vooral geschikt voor grotere gazons. Maar om de reeds genoemde gele strepen op het gazon te vermijden, mogen de sporen van de strooiwagens elkaar niet overlappen.

❍ Gebruik organische meststof:
De beschreven schade wordt veroorzaakt door minerale gazonmest. Wie vertrouwt op organische bemesting van het gazon kan overbemesting vermijden door osmose om te keren. Compost, hoornkrullen, hoornmeel of sojameel worden als organische meststoffen beschouwd. Met organische meststoffen van dit type is het risico van overbemesting weinig zorgwekkend. Om de osmose te beïnvloeden zou de meststof door micro-organismen moeten worden afgebroken en omgezet in nitraat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in