Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van een zwembad in hun eigen achtertuin. Het zwembad maakt er een plek van om je te ontspannen en tot rust te komen, en een plek waar je je kunt ontspannen en even afstand kunt nemen van het leven van alledag – en dat alles zonder naar een volwaardig zwembad te hoeven gaan. Een zwembad installeren is een hele onderneming. Daarom moet je proberen je zwembad meteen vanaf het begin zo mooi en efficiënt mogelijk te maken. Het zwembad is er niet alleen om af te koelen of rond te spetteren. Met waterattracties zoals een massagesysteem, een plensdouche of een tegenstroomsysteem kun je van je zwembad een wellness-oase maken. Je kunt je spieren en lichaam trainen en zelfs actief sporten.
Wat zijn zwembadmassagers?
Massagesystemen zijn meestal verkrijgbaar als een installatiekit voor het zwembad. Bekende online winkels hebben mondstuk en pompset in hun assortiment. Zwembadmassage-units worden onder water in de wand van het zwembad aangebracht. Ze werpen een krachtige waterstraal uit met lucht erdoor gemengd. Dit geeft een verzachtende massage voor spieren en lichaam. De intensiteit van de massage kan traploos worden ingesteld met de installatieset. In de regel bestaat de installatiekit voor zwembadmassagesystemen uit de volgende onderdelen:
- Zuigpot met haarzeef
- Materiaal van de leidingen
- Wandkanalen
- Afdekplaten
- Mondstuk
De pomp als het hart van het massagesysteem moet apart besteld worden. Deskundigen bevelen een pompset aan met minstens 1 – 3,5 kW vermogen voor standaard zwembaden.
Hoe werkt het massagesysteem?
Het principe is in principe heel eenvoudig. Met de installatiekit en de pompset heb je alle onderdelen die je nodig hebt voor je zwembadmassagesysteem. De pomp zuigt water uit het zwembad aan via de aanzuigpot en pijpen. Het water wordt met lucht vermengd en onder hoge druk uit de spuitmond gestoten. Je kunt instellen hoe hard je het mondstuk wilt laten masseren door de kracht van de pomp te regelen. Je kunt de zwembadmasseur bestellen met één sproeikop of als alternatief een installatiekit met meerdere sproeikoppen. Met behulp van een regelaar kun je bepalen hoeveel lucht het mondstuk moet uitwerpen. Elk mondstuk kan meestal afzonderlijk worden bediend. Ze zijn gemaakt van roestvast staal of plastic. Bij sommige massage-apparaten kun je ook elk mondstuk afzonderlijk instellen.
Voordelen van het massagesysteem voor je eigen zwembad
- Het massagesysteem verhoogt de recreatieve waarde van het zwembad aanzienlijk
- De werking van het massagesproeiertje is vergelijkbaar met een medische massage
- Massagestralen zijn ideaal om te ontspannen en tot rust te komen
Nadelen van het zwembadmassagesysteem
- Omdat de pomp vrij krachtig is, neemt het stroomverbruik toe, en daardoor ook de bedrijfskosten.
- Bij het bedienen van het massage-apparatuurbad zijn er hinderlijke geluiden die de ontspanning negatief kunnen beïnvloeden.
- De daaropvolgende installatie kan moeilijk zijn.
Welk effect heeft de massage?
De massagestralen (ook hydrojets genoemd) hebben positieve effecten op het hele lichaam. De waterstraal van de hydrojets werkt niet alleen op de huid. Net als een medische massage werkt het op het onderhuidse weefsel, de fascie en het spierweefsel. De bloedsomloop wordt verbeterd en de stofwisseling gestimuleerd. De massage leidt tot een ontspanning van de spieren. Het vegetatieve zenuwstelsel wordt aangepakt en het lichaam kan zich ontspannen. Na het sporten of inspannend werk kan de massage de spierspanning losmaken en pijn verlichten. Je kunt het massagesysteem ook voor je zwembad gebruiken, gewoon voor een time-out of om je te ontspannen. Concreet ziet de werking van het massagesysteem er als volgt uit:
- Massage heeft een verzachtend en aangenaam effect. Ideaal om te ontspannen en tot rust te komen
- Verschillende weefsels in het lichaam worden positief gestimuleerd
- Weefsel verklevingen worden losgemaakt
- Spieren kunnen zich ontspannen
- Massage heeft een kalmerend effect en helpt ontspannen
- Spierpijn wordt verlicht
- Het immuunsysteem wordt gestimuleerd
- De verschillende soorten massagestralen
Hydrojets of massagestralen worden in verschillende uitvoeringen aangeboden. Het hangt ervan af welk effect ze op het lichaam en de spieren hebben.
Diepe massagestralen
Deze massagestralen zijn kleiner dan de andere varianten. Ze zenden een krachtige waterstraal uit die op het lichaam wordt gericht. De jets zijn geschikt voor puntmassage. De straal kan precies op het te masseren gebied gericht worden. De sterkte van de straal en daarmee de massage kan voortdurend op de gewenste sterkte ingesteld worden door aan het mondstuk te draaien. Daarom is het zeer geschikt voor de behandeling van selectieve spanningen.
Stromingsstralen
Het werkt op hetzelfde principe als het diepe massage mondstuk. Maar omdat hij veel groter is, ontstaat de straal niet op bepaalde punten, maar over een groot gebied. Stromingsmonden zijn uitstekend geschikt om grote spierzones te masseren, bijvoorbeeld bij spanning in de rug, nek of lage rugpijn. De sterkte van de massage kan geregeld worden door aan het mondstuk te draaien of met de centrale regeleenheid.
Roterende stralen
Dit is een speciale vorm van hydrojets. Door hun ontwerp draaien ze bij gebruik. Hierdoor gaat de waterstroom wervelen. Als de werveling het lichaam raakt, kneedt het als het ware de huid en de spieren. Het voelt bijna alsof je een massage krijgt van onzichtbare handen. Roterende stralen zijn goed voor weefselverklevingen (adhesies). Ze helpen bij de lymfedrainage en stimuleren de stofwisseling in de cellen van de spieren.
Bovendien zijn roterende jets heel goed voor ontspanning en herstel.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van je massage-apparatuur?
Welk massagesysteem het beste is voor je zwembad hangt af van het soort zwembad en de grootte ervan. Voor staalwandige zwembaden, GVK zwembaden of gemetselde zwembaden zijn er verschillende ontwerpen van massage-apparatuur. De beste manier om te gaan is met een complete set, die bestaat uit een pompset en een installatie-inzetstuk. Bij de aanschaf van een pompset is het belangrijk dat de pomp een voldoende hoog vermogen heeft. Online vind je bijvoorbeeld een pompset waarbij de pomp een vermogen heeft van 0.75 kW, 1.5, 1.9, 3.0 of 4.0 kW. De verbinding wordt gemaakt met een schroefdraad- of een slangverbinding. Hoe groter je zwembad, hoe krachtiger je pomp moet zijn. Als je een zoutwaterzwembad hebt, koop dan alleen een massagesysteem dat door de fabrikant uitdrukkelijk als geschikt voor dit doel is geclassificeerd.
Waar moet je het massagesysteem installeren?
De meest voor de hand liggende en gemakkelijkste plaats is de muur van het zwembad. Dit is echter niet altijd de beste keuze. Je kunt de hydrojets bijvoorbeeld installeren in een bubbelzitje of onder een waterligstoel. Een bubbelzit bestaat uit verschillende verhogingen die op de bodem van het zwembad verankerd zijn en waarop de jets gemonteerd zijn. Sommige waterligstoelen bestaan uit een lattenbodem van kunststof of roestvrij staal. Ze zijn vlak onder het wateroppervlak aangebracht. De waterligstoel is een heerlijke plek om je te ontspannen en even tot rust te komen terwijl je van onderaf een massage krijgt. Als je zwembad brede trappen heeft, kun je ook het massagesysteem in de treden installeren en op de trap gaan zitten om te ontspannen.
Waar moet je op letten bij de installatie?
Je kunt je zwembadmassagesysteem het beste zorgvuldig plannen. Het is mogelijk ze achteraf te installeren, maar ze zijn duurder dan wanneer je de hydrojets vanaf het begin in het zwembad integreert. Bij de voorbereiding moet je letten op de stroomvoorziening die de pomp nodig heeft. Je vindt deze informatie in de productbeschrijving van de pompset. Je kunt aannemen dat krachtige pompen gewoonlijk 400 V krachtstroom nodig hebben. Dit is echter niet altijd beschikbaar.
Zorg er ook voor dat de leidingen een diameter hebben die past bij de kracht van het massagesysteem. Kies je buizen met een te kleine diameter, dan werken ze als een verstikking. De pomp kan zijn volle vermogen niet ontwikkelen.
Vermijd bij het installeren scherpe bochten of zelfs bochten van 90 graden. Dit veroorzaakt een verlies van doorstroming en het massagesysteem verliest aanzienlijk aan prestatie.
Zijn er alternatieven voor het massagesysteem in het zwembad?
Je kunt in het zwembad een tegenstroomsysteem combineren met een massagesysteem. Sommige fabrikanten bieden systemen aan die voor dit doel geschakeld kunnen worden. Je kunt kiezen of je het systeem als tegenstroomsysteem of als massagesysteem gebruikt. Schakelen doe je met een druk op een knop. Dergelijke systemen hebben echter het nadeel dat ze relatief duur zijn.
Andere fabrikanten hebben een veel goedkopere oplossing bedacht. Ze bieden zogenaamde massageslangen aan als accessoires voor het tegenstroomsysteem. De slang is ongeveer 1,5 – 2 m lang en wordt aan de uitlaat van het tegenstroomsysteem bevestigd. Aan het uiteinde ervan is een massagesproeier aangebracht. De massageslang wordt geleverd met verschillende opzetstukken voor de sproeikoppen. Een ervan, de pulsator, doet in zijn werking denken aan een roterende spuitmond. De slang heeft het grote voordeel dat hij flexibel is. Zo kun je een massage specifiek toepassen waar je pijn hebt. Overigens bevat de installatieset ook handgrepen om je aan vast te houden, die aan de wand van het zwembad bevestigd zijn. Met deze slimme oplossing krijg je praktisch 2 systemen voor de prijs van één: een tegenstroomsysteem en een massagesysteem.