Home Tuin Geerts & Groenendaal

Geerts & Groenendaal

0
buitendouche winterklaar maken

Tijdens de donkere dagen in de winter zitten veel mensen in een dipje. Wij denken dat een groene(re) tuin in de winter mensen kan helpen om deze periode door te komen. We vroegen Geerts & Groenendaal hoveniers voor adviezen om je tuin in de winter groener te maken.

Kies winterharde planten en winterbloeiers

Kies voor planten die hun bladeren in de winter behouden, zoals buxus, hulst of rhododendron. Dankzij deze groenblijvende heesters heb je altijd kleur in de tuin. Wist je dat er ook planten zijn die bloeien in de winter? Planten zoals winterjasmijn en kerstroos zijn mooie winterbloeiers die kleur en leven in je tuin brengen.

Bescherm je planten

Bedek de grond rond je planten met een laag mulch om de wortels te beschermen tegen vorst. Zo help je ze een handje om de winter door te komen. Heb je planten of bomen die slecht tegen vorst bestand zijn? Gebruik jutezakken of speciale hoezen om gevoelige planten tegen strenge vorst te beschermen.

Maak gebruik van plantenbakken en bloempotten

Overweeg het gebruik van plantenbakken en bloempotten voor sommige planten. Deze kun je in geval van extreme kou naar binnen verplaatsen. Dit is een gemakkelijke manier om je kwetsbare planten te beschermen. Als de vorst weg is, zet je je planten weer mooi in de tuin.

Voed de bodem

Breng in de late herfst compost of organische meststoffen aan om de bodem te verrijken en de planten te voeden. Zo kunnen je planten voedingsreserves opbouwen en ook versterkt het de wortelontwikkeling.

Bescherming tegen ongedierte

Controleer je planten regelmatig op tekenen van ongedierte of ziektes en neem indien nodig maatregelen.

Wees voorzichtig met water

In de winter hebben planten minder water nodig. Zorg ervoor dat je niet te veel water geeft, vooral niet als de grond bevroren is. Als je water geeft, doe dit dan in de ochtend zodat het vocht kan opdrogen voordat de temperatuur ’s nachts daalt. Als het regelmatig regent, dan hoef je je tuin helemaal geen water te geven.

Voedsel voor vogels

Koolmeesjes, roodborstjes en mussen kunnen het in de winter lastig hebben om voldoende eten te vinden. Help ze door vogelvoedsel in je tuin aan te bieden. Je helpt de vogels en brengt leven naar je tuin.

Snoeien en onderhoud

De winter is een goed moment om te snoeien. Verwijder dode of beschadigde takken om nieuwe groei in het voorjaar te bevorderen. Ook biedt een verzorgde tuin voor rust in je hoofd. Zorg dat je tuingereedschap schoon en scherp is, klaar voor gebruik wanneer nodig.

Een groene tuin in de winter vereist wat planning en zorg, maar met de juiste aanpak en voorbereiding kun je ook in de koudere maanden genieten van een levendige tuin. Onthoud dat elke plant en tuin uniek is, dus pas je zorg aan op basis van de specifieke behoeften van jouw tuin. Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook onze blogpost over het winterklaar maken van je tuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here