Misschien herken je het wel: je koopt in de supermarkt een basilicumplantje met het voornemen het goed te verzorgen, zodat je er ook een volgende keer van kunt plukken. In de weken die volgen raakt het plantje echter in de vergetelheid en moet je toch de conclusie trekken dat ook dit plantje het helaas niet heeft overleefd. Zonde! Want basilicum verzorgen is niet moeilijk. In dit blog vertellen we je alles over de verzorging van basilicum en geven we je tips zodat jij zolang mogelijk van je plantje kunt genieten.
Italiaanse smaakmaker
Op je pizza, door een pasta of op je sandwich, basilicum is dé smaak van Italië als je het ons vraagt. Voeg je basilicum toe aan je gerecht, dan waan je je al snel in Italiaanse sferen. Oorspronkelijk komt het kruid uit de streek Ligurië, een smalle kustprovincie in het noordwesten van Italië. Hier vind je nog steeds een overvloed aan wilde basilicum. Gelukkig is basilicum een erg makkelijk plantje waardoor je het ook eenvoudig thuis kunt kweken. Wat houd je nog tegen om zo’n heerlijk plantje in huis te halen?
Hoe verzorg je basilicum?
Je kunt biologische zaden kopen, maar vind je het zaaien te veel gedoe dan is een kant-en-klaar-plantje net zo makkelijk. Of je het plantje nou zelf kweekt of dat je er eentje in de supermarkt of het tuincentrum koopt, de verzorging blijft hetzelfde. Allereerst is het goed om te weten dat basilicum van warmte houdt. Van een plekje achter het raam wordt het plantje dus erg blij. Zorg er wel altijd voor dat het niet in de volle zon staat, anders heb je kans dat de blaadjes verkleuren. Heb je een volgroeid plantje gekocht? Dan doe je het een plezier door het naar een ruimere pot te verplanten. Zo hebben de wortels meer kans zich te ontwikkelen. Daarnaast heeft basilicum veel water nodig. Voel daarom regelmatig aan de potgrond hoe droog hij is en voorkom dat de blaadjes gaan hangen. Geef bij voorkeur water van onderaf, daar is basilicum dol op.
Wel eens gedacht aan stekken?
Je kunt de plant leeg knippen en vervolgens bij het groenafval gooien, maar er is een manier om nóg langer van je plant te genieten: door hem te stekken. Zo maak je van één plant meerdere plantjes die je vervolgens weer kunt verwerken in de lekkerste gerechten of kunt weggeven aan familie en vrienden. Stekken is erg eenvoudig en kan iedereen. Zorg dat je met een schone schaar te werk gaat en knip daarmee een aantal stengels van ongeveer tien centimeter van je plant. Verwijder daarvan de onderste bladeren en zet ze in een glas water. Het is belangrijk dat de stengel onder water staat, maar de bovenste bladeren niet. Al snel zullen er wortels uit de stengeltjes gaan groeien. Wanneer de wortels groot genoeg zijn, kun je de plantjes in de aarde zetten. Met genoeg liefde en water groeien de stengeltjes uit tot volgroeide basilicumplanten waar je weer heerlijk van kunt smullen.