De woonwinkels staan er vol mee. Mangohout is op dit moment dé trendy houtsoort waarvan iedereen wel iets in z’n huis heeft staan. Dat deze hardhoutsoort zo populair is, is niet heel gek. Het hout is stevig, duurzaam en daarnaast ook nog eens erg sfeervol. Mede door deze eigenschappen wordt het voor allerlei doeleinden ingezet. Je kunt het dus zo gek niet bedenken of er is wel een mangohouten variant van. Van eettafel met ovaal blad tot onderzetters en van boekenkast tot kapstok. De mogelijkheden zijn oneindig. We bespreken er een aantal in dit artikel.
Van klein…
Allereerst wordt mangohout gebruikt voor allerlei accessoires. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kookgerei zoals serveerschalen, saladebestek of snijplanken, en aan andere woonaccessoires zoals wandplanken, kaarsenhouders, sleutelkastjes, onderzetters en opbergkisten. Het hout heeft een prachtige natuurlijk kleur en structuur, waardoor het een populair materiaal is voor de productie van decoratieve accessoires. Doordat het hout sterk is en tegen een stootje kan, zul je niet snel krassen of verkleuringen zien. Zeker voor gebruiksvoorwerpen zoals hiervoor genoemd is dat een pré.
…Tot groot
Maar mangohout wordt niet alleen voor kleine spullen gebruikt. Waar mangohout misschien nog wel het meest bekend door is geworden, is de meubelindustrie. Denk dan bijvoorbeeld aan een tv meubel van mangohout of aan allerlei soorten tafels, kasten en bedden. Wat de houtsoort hierin vooral populair maakt zijn de karakteristieke warme kleurschakeringen en het robuuste uiterlijk van het hout. Daarnaast is het, zoals we eerder ook al zeiden, erg gebruiksvriendelijk en daarom makkelijk in onderhoud. Wanneer je per ongeluk iets over een mangohouten tafel laat vallen bijvoorbeeld, kun je dat in de meeste gevallen makkelijk schoonmaken met een licht vochtige doek.
Lief voor de planeet
In het kader van duurzaamheid gaat er niks van de mangoboom verloren. Naast dat er van het hout allerlei spullen voor in huis worden gemaakt, wordt het blad gebruikt om papier en posters te maken. Dus waar de boom in eerste instantie dient als producent van de bekende smaakvolle vrucht, krijgt het daarna een tweede leven door in huizen ingezet te worden.