Home Tips Het bouwen van je eigen tuinkeuken – tips & instructies voor je...

Het bouwen van je eigen tuinkeuken – tips & instructies voor je buitenkeuken

818
0

Buiten koken – veel huis- en/of tuineigenaren hebben deze wens. Want met een buitenkeuken in de tuin of op het terras worden extra loopafstanden weggewerkt en kunt u intensiever voor uw gasten zorgen. Wij vertellen u alles wat u moet weten over een buitenkeuken – van de fundering tot de materialen en de locatie, en laten u in een stap-voor-stap handleiding zien hoe u zelf een mobiele tuinkeuken kunt bouwen.

Buitenkeuken: Elk begin is … veeleisend!

Het eerste wat u moet doen om ervoor te zorgen dat u tevreden bent met uw zelfgebouwde tuinkeuken is uw eigen wensen voor de keuken en het koken in de open lucht te definiëren.

Dit omvat het vinden van de perfecte locatie voor uw tuinkeuken. De beslissing voor de ene en tegen de andere mogelijke locatie hangt onder andere af van

  • de aard van kookgerei
  • de grootte van het kookgerei
  • en toegang tot toevoerleidingen voor gas (gasleiding of vloeibare gascilinder), elektriciteit en water (drinkwater en afvalwater).

In het Engels wordt een tuinkeuken een ‘outdoor kitchen’ genoemd. Het is ook bekend onder de termen terraskeuken of zomerkeuken.

Gebouwd op goede grond: Het fundament van de buitenkeuken

Uw tuinkeuken heeft een stabiele basis nodig.

Als dit niet het geval is, bestaat het risico dat de zware keukenstructuren in de zachte grond zakken, zodat de niveaus (werkblad, kookplaat, opbergoppervlak) kunnen verschuiven en de voegen in de bakstenen elementen kunnen barsten.

Stabiele vloeren van straatstenen of beton worden daarom aanbevolen. Als u het bestaande terras wilt opwaarderen met een tuinkeuken, moet u in geval van twijfel een specialist raadplegen om het op de optimale ondergrond te plaatsen.

Zelf een vaste buitenkeuken of een mobiele tuinhuiskeuken bouwen?

Wilt u de mogelijkheid behouden om uw tuinkeuken te bouwen

soms op het terras van het huis (vaak voordelig vanwege de afgeschermde ligging en korte aanvoerlijnen en korte afstanden tot het huis)
en soms voor het tuinhuis of de sauna in de tuin (ook voordelig vanwege korte aanvoerlijnen, maar: lange wegen naar het huis)
U kunt een mobiele buitenkeuken opzetten, waarvan de elementen in enkele stappen naar de nieuwe locatie kunnen worden getransporteerd.

Kijk voor mobiele tuinkeukens expliciet naar de bouwinstructies voor modulair opgebouwde modellen. Aan het eind van dit artikel laten we u ook zien hoe u gemakkelijk zelf een mobiele tuinkeuken kunt bouwen.

In onze online shop vindt u een verscheidenheid aan verschillende tuinhuizen waar uw zelfgebouwde tuinkeuken met een gerust hart tegenaan kan “leunen”. Wat dacht u bijvoorbeeld van het model “Alpholz Gartenlounge Graz-44 ISO”, op wiens overdekte terras een tuinkeuken er prachtig zou uitzien.

Als de buitenkeuken permanent wordt geïnstalleerd, moet u er rekening mee houden dat u hem daar hooguit enkele tientallen jaren zult gebruiken – anders zou de investering, die al snel vijf cijfers kan bereiken, niet rendabel zijn.

En dat brengt ons bij het volgende onderwerp: de hoogte van de investering is afhankelijk van de uitrusting van de tuinkeuken.

Wat hoort er in de tuinkeuken? Minimumuitrusting of luxe uitvoering?

De tuinkeuken is letterlijk de kroon op uw terras en/of tuinontwerp.

Het geeft u de mogelijkheid om uw leefruimte uit te breiden en uw leven buiten door te brengen – zolang het mooi weer is – zonder dat u het gebruikelijke comfort van uw eigen keuken hoeft op te geven. Trends zoals “barbecueën met vrienden” of “buiten koken” kunnen in de toekomst worden overgenomen dankzij uw zelfgebouwde tuinkeuken.

Als toekomstige buitenkok bepaalt u bij de planning waar en hoe u uw buitenkeuken inricht. Aan de andere kant gaat het bij de planning om de manier waarop je het wilt uitrusten. Doorslaggevend is hier wat u van plan bent te doen in de buitenkeuken: grillen, koken, braden en ook bakken?

U kunt zich oriënteren door de minimale uitrusting voor tuinkeukens, die over het algemeen elementen zoals:

  • een grill (kolen- of gasbarbecue),
  • een gootsteen (moet worden aangesloten op stromend water: drinkwater en afvalwater, alsmede op vorstbestendige leidingen: 80 centimeter diep gelegd)
  • een werkblad
  • en opslagruimte (rekken, boven- en onderkasten, rekken)


In een doe-het-zelfzaak kunt u voor slechts enkele honderden euro’s de minimale uitrusting krijgen, hoewel de prijsverschillen gebaseerd zijn op verschillen in materialen en functies. Er zijn nauwelijks bovengrenzen aan de prijs.

Deze minimumuitrusting kan worden uitgebreid met de volgende leuke elementen:

  • een koelkast voor drank (heeft stroomvoorziening nodig)
  • een gaskookplaat met een elektrische ontsteker (vereist aansluiting op de gas- en elektriciteitsvoorziening),
  • een bakoven (rookoven, pizza-oven),
  • een stromingsverwarmer voor warm water (heeft elektriciteit nodig)
  • een tapinstallatie
  • en een werkblad

om nog een paar voorbeelden te noemen, waarvoor je snel enkele duizenden euro’s moet betalen.

Onze tip: Let er bij de inrichting van de tuinkeuken op dat de afzonderlijke buitenkeukenelementen op een praktische manier worden gerangschikt: Functie heeft duidelijk voorrang op uiterlijk!

Verlichting van uw buitenkeuken

Het maakt niet uit hoe u uw tuinkeuken installeert, er is ook geschikte verlichting nodig.

Onze tip: Als u vertrouwt op hernieuwbare zonne-energie in de vorm van geschikte fotovoltaïsche modules en, indien nodig, bijbehorende elektriciteitsopslagunits voor de basisstroomvoorziening van uw tuinkeuken, kunt u veel energiekosten besparen voor conventionele elektriciteit uit het stopcontact.

Een dak boven de pot

U moet ook denken aan een dak bij het plannen van de buitenkeuken, als u geen eten wilt bereiden dat in de regen staat.

In het algemeen profiteert de zelfgebouwde tuinkeuken van een dak om hem te beschermen tegen zon, wind en weer. Als u al een overdekt terras heeft, is dit een duidelijk voordeel.

Bouw je eigen tuinkeuken: Bouwvergunning vereist – ja of nee?

In de regel is voor een tuinkeuken of 17 kubieke meter afgesloten ruimte een bouwvergunning nodig. Voordat u begint met de bouw van uw eigen tuinkeuken moet u altijd bellen of langsgaan bij uw lokale bouwinstantie om zich te informeren over de voorschriften met betrekking tot zowel de bouw als de veiligheid (met name voor kinderen in het huishouden), inclusief de brandbeveiliging, die u in acht moet nemen bij de bouw van uw eigen tuinkeuken.

Denk bij de bouw van uw eigen tuinkeuken ook aan effectieve

  • Geluidsisolatie,
  • Privacy scherm
  • en optimale rookafvoer.


U wilt immers geen dingen met uw buren verpesten door ze te storen met pannengekletter of kookdampen.

Zelf een weerbestendige tuinkeuken bouwen: het materiaal is cruciaal
Het meest natuurlijke materiaal: hout
Hernieuwbaar hout als bouwmateriaal voor uw vast geïnstalleerde bouwkeukens is in onze klimaatzone niet aan te bevelen, omdat hout – dat voortdurend aan het weer wordt blootgesteld – ook bij een goede houtbescherming zowel optisch als functioneel snel achteruitgaat. Houten oppervlakte-elementen zoals deuren kunnen door de weersomstandigheden kromtrekken, zodat ze niet meer goed sluiten. Bovendien zijn vlekken op hout te vrezen.

Hout is aan te bevelen voor diegenen die hun tuinkeuken willen beschermen.

  • als een mobiel model dat hij onder bescherming kan zetten bij slecht weer,
  • beschermt met een dak en zijwanden
  • of zelf bouwen waar het weer overwegend droog is.

Onze tip: In het kader van palletrecycling en upcycling zijn tot nu toe talloze buitenkeukens ontstaan, die op het internet worden gepresenteerd.

Alternatieven voor hout

In plaats van hout, weerbestendige bouwmaterialen zoals

  • Roestvrij staal,
  • Marmer,
  • Graniet,
  • Veiligheidsglas
  • en aluminium

Graniet is bijvoorbeeld bestand tegen zowel licht als hoge en lage temperaturen, en zelfs een abrupte verandering daarvan is niet schadelijk. Bovendien wordt graniet niet aangetast door de zogenaamde groene vliegen, d.w.z. het fijne stof van de resten van bloemen, bladeren en gras, dat altijd in beweging is in groene gebieden.

Onze tip: Wij adviseren u om de zomerkeuken, met name het grillelement (indien aanwezig) met zijn afdekkappen, te beschermen tegen zon, wind en neerslag wanneer u uw buitenkeuken niet gebruikt.

Stap-voor-stap instructies voor mobiele doe-het-zelf tuinbouwproducten

Terug naar de majors: De volgende instructies voor het bouwen van uw eigen tuinkeuken laten u stap voor stap zien hoe u een eenvoudige tuinkeuken in doe-het-zelf stijl kunt bouwen volgens een bouwplan dat u bij de hand hebt.

Zelf een mobiele tuinkeuken bouwen – Stap 1: het materiaal knippen

Snij alle onderdelen, d.w.z. planken, latten en vierkant timmerhout, op maat volgens de specificaties in het bouwplan.

Zelf een mobiele tuinkeuken bouwen – Stap 2: Componenten aansluiten

Boor vervolgens de gaten en verzinkingen voor de schroefverbindingen van de afzonderlijke componenten.

Onze tip: Zorg ervoor dat u de juiste gaten voorboort, zodat het hout niet barst.

Schroef vervolgens alle onderdelen in elkaar en vul de verzinkers met geschikte, in de handel verkrijgbare houtvuller.

Het is essentieel dat u de instructies van de fabrikant op de verpakking van de vulmassa volgt om ervoor te zorgen dat de vulling goed past.

Zelf een mobiele tuinkeuken bouwen – Stap 3: Vlakke oppervlakken gladstrijken

Zodra de vulling goed is uitgehard, kunt u aan de slag met het lichaam van uw tuinkeuken: Het eerste wat je moet doen is het fijn slijpen.

Zelf een mobiele tuinkeuken bouwen – Stap 4: Behandeling van oppervlakken

Daarna volgt de behandeling van het nu gladde oppervlak. Wanneer u een vernis, glazuur of olie aanbrengt, vergeet dan niet de planken rondom met hetzelfde verzorgings- en beschermingsproduct te behandelen voor de eindmontage.

Zelf een mobiele tuinkeuken bouwen – Stap 5: Zaag de uitsparingen voor de kookplaat en/of spoelbak eruit

De volgende stap is het zagen van de uitsparingen voor de kookplaat en de spoelbak, zodat deze precies in het werkblad passen. Maak vervolgens de zaagranden zorgvuldig glad.

Zelf een mobiele tuinkeuken bouwen – Stap 6: Het verlijmen van de tegels

Daarna volgt het verlijmen van de tegels (alternatieven: steen, leisteen, marmer), die het werkblad van uw zelfgebouwde tuinkeuken vormen.

Lijm de mozaïektegels met de juiste tegellijm op het werkblad en voeg ze volgens de bijgeleverde instructies.

Zelf een mobiele tuinkeuken bouwen – Stap 7: Slotwerk

Tot slot zaagt u de aluminium strips waarmee u de randen van het werkblad afdekt in verstek. Gebruik schroeven die geschikt zijn om ze te bevestigen.

Wij wensen u veel plezier bij het koken en genieten van de culinaire hoogstandjes in uw zelfgebouwde tuinkeuken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in