Home Tuin Een dak van groen? Of een groen dak op je overkapping?

Een dak van groen? Of een groen dak op je overkapping?

332
0

Door een klimplant naar boven en dan horizontaal over kabels of staalmatten te leiden, kun je een slinger van bladeren maken, een delicaat groen bladerdak, of een dichter ‘dak’ van groen. Terwijl afzonderlijke spankabels voldoende zijn voor slingers, zijn meerdere kabels nodig als je een groen dak wilt maken. Het gewicht van klimplanten neemt toe naarmate ze ouder worden, dus dit soort installatie moet vanaf het begin heel stevig zijn, vooral als het groendak over een pergola gespannen wordt. Waar moet je op letten bij de aanleg van je groendak? Welke planten zijn het meest geschikt? 

Geschikte klimplanten

Wijnranken zijn bijzonder geschikt voor groene slingers, overkappingen, pergola’s, balkons/luifels, enz. Deze vorm van dakbegroening moet regelmatig gesnoeid worden en moet altijd luchtig/goed geventileerd blijven om schimmelvorming te voorkomen. Voor dichtere, ondoorzichtige groene daken ga je voor hollandse pijp, akebia, of wilde (druivenloze) druivenranken… verwacht dat ze een paar jaar nodig hebben om een echt ondoorzichtig groen dak te vormen. Snelgroeiende eenjarigen zijn perfect voor slingers; ze zijn licht, hun gebladerte hanteerbaar, en omdat hun takken jaarlijks afsterven, vormen ze vrijwel geen problemen voor de structuur waar ze op klimmen. Bij sterk kronkelende planten zoals blauwe regen, bitterzoet, zilverkant (vliesdoek) wingerd, en kiwi, is het van essentieel belang dat ze niet verstrikt raken met de draden touwen. Details voor een parallelle trellising van de stengels/scheuten vind je in ons gedeelte over blauwe regen.

Enkele en parallelle strengen

In de tuinkunst begon men te experimenteren met hangende slingers van wijnranken, of “festoenen”. Later, na de elektrificatie, werden de elektriciteitskabels op het platteland vaak door een binnenplaats geleid en het bijbehorende sterk gespannen touw werd ook gebruikt als houdtouw voor een wijngaardslinger. (Boeren zijn altijd enthousiast geweest over zulke praktische dingen!) Of kabel en verankering geschikt zijn voor zulke extra belastingen moet in elk individueel geval opgehelderd worden. Touwen werden ook vaak gespannen uitsluitend voor het beklimmen van planten.  Met verschillende parallelle kabels kunnen de slingers groene luifels, zelfs groene daken, tussen de muren vormen. Je kunt dit hangende groen natuurlijk combineren met klimvelden van draadkabel aan een gevel.

Groendak op je terrasoverkapping

Een andere mogelijkheid is om een ‘normaal’ dak op je terrasoverkapping te zetten en hierop een groen dak te laten groeien. Bijvoorbeeld op een overkapping van Mijnterrasoverkapping. Vanonder zal het als een normaal houten plafond eruit zien. Maar je hebt wel de koelte in de zomer van een goed geisoleerd dak met groen erop. Ook zal het van bovenerg natuurlijk uit zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in