Home Blog DIY meubels opknappen

DIY meubels opknappen

118
0

Het aanpassen en opknappen van oude meubels is erg populair. Naast dat het leuk is om te doen, heb je een meubel dat niemand anders heeft. Je hebt een origineel meubel in huis staan. Men is al snel geneigd om een nieuw meubel aan te schaffen als een onderdeel defect is of wanneer zij er op uitgekeken zijn. Maar door geld te besparen kun je een meubel zelf opknappen en daarnaast ben je creatief bezig.

Wat zijn ladegeleiders?

Eén van de meest voorkomende onderdeel van een meubel zijn ladegeleiders. Deze zijn namelijk gemaakt om lades uit een kast te geleiden bij het uitrekken. Het is van belang dat deze ladegeleiders soepel lopen, want als je lade niet goed uit een meubel krijgt, dan ben je hier al snel klaar mee. Je raakt uitgekeken op het meubel of je wil het niet meer gebruiken door de slechte werking van de onderdelen. Wanneer de ladegeleiders niet aan de eisen voldoet, zal dus het gebruiksgemak niet voldoende zijn. Zo worden er verschillende ladegeleiders verkocht die hun eigen functies hebben, zodat iedereen in zijn wens voorzien kan worden.

Soorten sluitingen

Standaard ladegeleiders zijn veelal voorzien van een zelfinloop. De functie zorgt ervoor dat de geleiders tijdens het sluiten goed dicht worden getrokken. Echter is dit geen demping!
De softclose (demping) geleiders hebben een geïntegreerd systeem die er voor zorgt dat de ladegeleider gedempt sluit.
Push-to-open ladegeleiders gaan open wanneer je er tegen aantikt. Hierdoor heb je geen handgrepen nodig. Als je de lade sluit, zal het push-to-open systeem de lade weer opvangen. Je hoeft deze dan alleen zachtjes aan de te drukken zodat de lade zich weer vastklikt.

Waar moet je verder opletten

Wanneer je de ladegeleiders naar wens hebt uitgekozen, moet je letten op de inbouwlengte en de uitschuiflengte.
De inbouwlengte is de lengte van de geleider wanneer je deze helemaal ingeschoven hebt. De is de diepte die minimaal nodig is in de kast, anders pas je geleider niet.
De uitschuiflengte is de lengte die een ladegeleider uit kan schuiven. Wanneer de lengte onvoldoende is, zal de lade niet ver genoeg uitschuiven en kun je misschien niet in de lade komen of er dingen inleggen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je let op het draagvermogen. Het draagvermogen is berekend op een gelijkmatige belasting per set geleiders. Het is niet zo dat je meer geleiders kunt monteren om het draagvermogen te verhogen.

Wat mag ook echt niet ontbreken

Een onderdeel wat natuurlijk ook niet mag ontbreken op een meubel, is een meubelgreep. De juiste meubelknoppen kan namelijk het verschil maken! Een nieuwe meubelgreep kan de uitstraling een boost geven. Je kunt bijvoorbeeld een oud meubelgreepje zwart maken, maar om tijd te besparen kun je ook gewoon een nieuw zwarte meubelgreep bestellen. Zo is de kans van afbladeren minimaal, want bij het openen en sluiten van een lade of een deurtje, wil je het natuurlijk goed voor elkaar hebben.
Als je bijvoorbeeld een industrieel interieur hebt, dan passen meubelgrepen in het zwart daar natuurlijk goed bij. Bij de industriële handgrepen zie je vaak dat deze minder afgewerkt zijn en een ruw oppervlak hebben. De grepen lijken gebruikt en de lasnaden zijn vaak nog zichtbaar.