Home Tips Dit zijn de dingen waarop u moet letten bij de aankoop van...

Dit zijn de dingen waarop u moet letten bij de aankoop van uw spa waterverzorgingsproducten.

182
0

Als spa-eigenaar kent u de voordelen van uitgebreide bubbelbaden en de ontspannende effecten op uw lichaam, geest en ziel. In de snelle wereld van vandaag zorgt een hot tub voor de nodige ontspanning.

Ongeacht het model van uw whirlpool, moet u zich vanaf het begin vertrouwd maken met de juiste waterverzorging. De toestand van het whirlpoolbad en de kwaliteit van het water zijn immers doorslaggevend voor onschadelijke ontspanningsbaden, voor de werking en de levensduur van uw whirlpoolbad.

Bij het gebruik van een whirlpool kan de ophoping van de meest uiteenlopende verontreinigingen niet worden vermeden. Met de juiste waterverzorging en een goed gecoördineerde desinfectie kunt u deze echter effectief elimineren en de verspreiding van micro-organismen voorkomen.

Verwaarloosde spa waterzorg en de gevolgen

Als je de waterverzorging verwaarloost, worden de dingen kritiek. Ziektekiemen en bacteriën die zich ongehinderd in de whirlpool kunnen verspreiden, vormen een niet te verwaarlozen risico voor uw gezondheid. Bij een badtemperatuur van ongeveer 37 graden, voelen de ongenode gasten zich echt thuis. En als ze zich eenmaal in uw whirlpool hebben verspreid, is er van aangename ontspanningsbaden geen sprake meer.

Maar niet alleen kiemen en bacteriën vinden ideale leefomstandigheden in een verwaarloosde whirlpool. Algen vestigen zich ook graag in het warme water. U kunt een algenplaag herkennen aan een glibberige laag en een groenige verkleuring van het water. Troebel water en onsmakelijke schuimvorming zijn vaak terug te voeren op een gebrekkige waterverzorging.

Bovendien hoopt zich na verloop van tijd hardnekkig vuil op de leidingen op, dat moeilijk toegankelijk is en alleen met tijdrovende schoonmaakmaatregelen weer kan worden verwijderd. Al deze problemen kunnen worden vermeden met een goede verzorging.

7 beproefde producten voor de verzorging van uw hot tub

Voor de reiniging en het onderhoud zijn er doeltreffende producten die speciaal zijn ontwikkeld voor de behoeften van hot tubs. Daartoe behoren PH-regelaars, chloor en alternatieve ontsmettingsmiddelen ter bescherming tegen bacteriën, speciale alkaliteitsregelaars en ontkalkers:

1. PH-regelaars

Een optimaal aangepaste pH-waarde is de basis van de waterbehandeling en tevens een belangrijke voorwaarde voor de doeltreffendheid van ontsmettingsmiddelen. De pH-waarde varieert van 0 tot 14 en geeft aan of het water zuur, neutraal of basisch is. Een waarde tussen 7,0 en 7,6 wordt als ideaal beschouwd. Wij raden u aan de pH-waarde in uw spa ten minste eenmaal per week te meten met een teststrip. Afwijkende pH-waarden kunt u corrigeren met bijvoorbeeld Bayrol pH Minus en Bayrol pH Plus.

2. chloor

Als het gaat om het desinfecteren van water, is chloor een echte klassieker. Het bewezen ontsmettingsmiddel doodt micro-organismen volledig en is van het grootste belang voor het behoud van de waterkwaliteit. Verschillende waterparameters spelen een belangrijke rol bij de toepassing van chloor.

Het belangrijkste is een goed afgestemde pH-waarde. Als de pH-waarde te hoog is, kan chloor niet goed werken. Micro-organismen kunnen zich in toenemende mate in het water verspreiden omdat zij niet langer over een groot gebied worden gedood.

3. actief zuurstofgranulaat

Als u de voorkeur geeft aan ontsmetting zonder chloor, kunt u als alternatief ons Spatime actief zuurstofgranulaat gebruiken. Met dit product bereikt u een doeltreffende en tegelijk zachte ontsmetting van het water. Bacteriën worden volledig gedood zonder de onaangename geur van chloor.

4. actieve zuurstof activator

Om het effect van het actieve zuurstofgranulaat te optimaliseren, voegt u gewoon onze Spatime actieve zuurstofactivator aan uw water toe. Het concentraat activeert niet alleen de actieve zuurstof. Het draagt ook bij tot een intensief ontsmettingseffect en ondersteunt zo het onderhoud.

5. broomtabletten

Een andere mogelijkheid voor waterdesinfectie zonder chloor zijn de Spatime broomtabletten van Bayrol. De efficiëntie van dit product kan bijna worden gelijkgesteld met die van conventionele chloorproducten. Aangezien de broomtabletten slechts geleidelijk oplossen, zorgen zij voor een ontsmettingseffect dat lang aanhoudt.

6. alkaliteit lifter

Het zuurbindend vermogen van uw spawater wordt bepaald door wat alkaliteit wordt genoemd. Het beschermt de pH-waarde tegen onvoorspelbare schommelingen. Idealiter heeft de alkaliteit een TA-waarde (totale alkaliteit) van 80-160 mg/l.

Als deze onder de minimumwaarde zakt, kan de pH-waarde sterk schommelen, met een vermindering van de waterkwaliteit tot gevolg. In het ergste geval zal uw spa hierdoor corrosieschade oplopen. Onze Spatime Alka-Plus van Bayrol verhoogt de alkaliteit, zorgt voor een stabiele pH-waarde en beschermt uw whirlpool.

7. kalkverwijderaar

Kalkaanslag wordt al snel een groot probleem. Het wordt bijzonder problematisch wanneer de leidingen worden aangetast. Met onze Spatime Limescale-Ex kunt u kalkaanslag in uw whirlpool effectief voorkomen. Bij correct gebruik zult u genieten van permanent helder water zonder enige verkleuring. Spatime Kalk-Ex van Bayrol is pH-neutraal, chloorstabiel en vrij van fosfaten.

De belangrijkste factoren voor waterverzorging

Uw whirlpool staat bloot aan talrijke invloeden waarop vooral het water zeer gevoelig reageert. Als een waarde buiten het optimale bereik komt, raakt de waterkwaliteit snel uit balans. Let op de volgende 4 factoren bij het onderhoud van uw whirlpool:

Schoonmaken

Schoonmaken is waarschijnlijk de belangrijkste factor bij wateronderhoud. Omdat het niet gedaan is met de levering van verzorgingsproducten. Vuildeeltjes zullen zich altijd op het oppervlak afzetten, wat de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën bevordert. Om dit te voorkomen, moeten de oppervlakken regelmatig worden schoongemaakt. Het schoonmaken van een spa omvat ook het doorspoelen van de leidingen en het reinigen van het filter.

Waterbalans

Een optimale waterbalans is noodzakelijk voor het gebruik van een hot tub. Waterbalans betekent de handhaving van belangrijke waterparameters, die met behulp van diverse producten kunnen worden gereguleerd.

Desinfectie

Zonder de regelmatige behandeling van het water met een geschikt ontsmettingsmiddel zou baden in de whirlpool na zeer korte tijd niet meer mogelijk zijn. Ziektekiemen en bacteriën zouden zich explosief verspreiden in de whirlpool en het water veranderen in een troebele en onaangenaam ruikende bouillon.

Ontsmetting voorkomt de verspreiding van ziektekiemen en doodt bestaande micro-organismen op doeltreffende wijze. Er zijn verschillende desinfectiemethoden die gemakkelijk toe te passen zijn en voor een onvervalst badplezier zorgen.

Hardheid van het water

U bent de term waterhardheid ongetwijfeld vaker tegengekomen in verband met huishoudelijke apparaten. De hardheid van water geeft het gehalte aan kalk, calcium, carbonaat en magnesium aan. Afhankelijk van de streek waar u woont en de gesteentelagen waar uw grondwater doorheen stroomt, kan de waterhardheid lager of hoger zijn. De ideale waterhardheid voor een spa is 11,2 tot 16,9 °dH. Omdat een te hoge waarde schade kan veroorzaken, moet u de waterhardheid regelmatig controleren.

4 praktische tips en trucs voor de waterverzorging van uw whirlpool

Goed onderhoud vergt een zekere hoeveelheid werk. Om dit zo laag mogelijk te houden en dus meer tijd te hebben voor ontspannende bubbelbaden of andere leuke dingen, kunt u gebruik maken van de volgende tips en trucs:

Tip 1: Neem een snelle douche voor je gaat spuiten.

Om de waterkwaliteit niet onnodig te belasten, is het raadzaam om een snelle douche te nemen voor je in de hot tub stapt. Breng indien mogelijk geen huidcrèmes en haarstylingsproducten aan voordat u gaat baden in uw spa.

Tip 2: Vermijd snacks

Misschien bent u wel een van die hot tub-eigenaars die graag een hapje eet terwijl ze zich onderdompelen. Het nadeel van lekker snoepen in de spa is de vervuiling van het water door kruimels die in het water terechtkomen als u eet. Deze kruimels vormen een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Als je geen tussendoortjes neemt, blijft je water langer schoon.

Tip 3: Spoel de kuip na het opzwepen

Als uw hot tub een ingebouwd reinigingssysteem heeft, is een grondige reiniging na gebruik niet nodig. Toch is het raadzaam het whirlpoolbad kort met koud water af te spoelen en de oppervlakken met een eenvoudige spons en een speciale oppervlaktereiniger te reinigen. Op die manier krijgen bacteriën geen kans om zich op het oppervlak te nestelen.

Tip 4: Gebruik een hoes

Een open hot tub is gevoelig voor morsen. Vooral als het in de achtertuin of op de patio staat. Dek, indien mogelijk, uw hot tub af gedurende de tijd dat u hem niet gebruikt. Met een afdekking maakt u het onderhoud van het water gemakkelijker. U zult minder chloor nodig hebben omdat de spa beschermd wordt en het water schoon blijft.

Veel gestelde vragen over waterverzorging

Er zijn veel dingen om rekening mee te houden bij het schoonmaken van hot tubs. In dit verband zijn er ook veel vragen die u zich wellicht hebt gesteld. Hieronder vindt u de meest gestelde vragen met de bijbehorende antwoorden:

1. Hoe vaak moet een whirlpool worden schoongemaakt?

De eerste basisreiniging moet worden uitgevoerd vóór de inbedrijfstelling. Daarna is het voldoende om uw whirlpool één keer per maand grondig te reinigen met de juiste reinigings- en onderhoudsproducten. Na elk bad moet ook het bad worden uitgespoeld en idealiter met een oppervlaktereiniger worden behandeld.

2. Waarom mag een whirlpool niet met huishoudelijke producten worden schoongemaakt?

De meeste huishoudens hebben een groot assortiment huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Veel spa-eigenaars denken dat ze kunnen worden gebruikt om hot tubs schoon te maken. Het gebruik van huishoudelijke schoonmaakmiddelen wordt echter sterk afgeraden. Veel van deze producten zijn te hard en kunnen lelijke vlekken en zelfs schade aan het oppervlak van whirlpoolkuipen veroorzaken.

3. Hoe vaak moet het water van het bubbelbad worden ververst?

Er is geen algemeen antwoord op deze vraag. Hoe vaak het water in een whirlpool moet worden ververst, hangt af van de intensiteit van het gebruik en de gebruikte onderhoudsproducten. Als u slechts af en toe in uw whirlpool komt, is het voldoende om het water 2 tot 3 keer per jaar te verversen.

Als u zichzelf regelmatig trakteert op warme bubbelbaden, kunt u het water het beste om de twee maanden verversen. Bij het gebruik van chloor worden chemische afvalproducten gevormd die een negatief effect kunnen hebben op de desinfecterende werking van het chloorproduct in kwestie. Telkens wanneer het water wordt ververst, worden deze afvalstoffen uit de spa gespoeld. 4.

4. Mogen er conventionele badtoevoegingen aan het water worden toegevoegd?

Conventionele badtoevoegingen, zoals die in de badkuip worden gebruikt, zijn absoluut ongeschikt voor whirlpools. Schuim- en oliebaden kunnen het gehele leidingsysteem en de jets enorm vervuilen en verstoppen. Het is niet ongewoon dat hierdoor schade ontstaat. Conventionele badtoevoegingen zijn dus taboe voor de whirlpool.

5. Hoe werkt een basisreiniging?

Ervaren spa-eigenaars ontwikkelen na verloop van tijd hun eigen techniek voor het reinigen van hun spa. De basisstappen zijn als volgt:

  • Vul de kuip met voldoende koud water en voeg dan vloeibare spa reiniger toe. Volg de aanbevelingen van de fabrikant voor de dosering.
  • Start dan de pomp en laat hem ongeveer 30 minuten draaien.
  • Zet de pomp weer uit en leeg het bad. Hiermee is de reiniging van het leidingsysteem voltooid.

Tip: Haal voor de zekerheid de stekker uit het stopcontact voordat u de pomp leegmaakt. De pomp en het filter kunnen namelijk kostbare schade oplopen als er niet genoeg water in de spa zit terwijl hij draait.

  • In de volgende stap spoelt u het bad uit met helder water. Doe nu wat spa reiniger op een zachte spons en breng dit aan op het gehele oppervlak, waarbij u het na een korte inwerktijd grondig afspoelt.
  • Wrijf ten slotte de kuip droog met een schone handdoek of vul de spa met vers water. Na elke bijvulling met vers water wordt het water zoals gewoonlijk behandeld met de respectieve onderhoudsproducten. Hiermee is de basisreiniging voltooid. Uw whirlpool is hygiënisch schoon en klaar voor het volgende ontspannende bad.

6. Hoe wordt het filter gereinigd?

Een vervuilde filter belast het pompsysteem en kan een hoger energieverbruik veroorzaken. Om vuilafzettingen van het filter los te maken en een onbelemmerde waterdoorlaatbaarheid te garanderen, moet u uw filter ook af en toe reinigen. Houd er rekening mee dat niet elk filter hetzelfde is en dat de stappen voor demontage en reiniging kunnen verschillen naargelang het model.

  • Nadat het filter is verwijderd, moet het eerst grondig met schoon water worden afgespoeld.
  • U kunt een chlooroplossing of een reinigingsmiddel gebruiken om de binnen- en buitenkant van het filterhuis schoon te maken.
  • Plaats het filter vervolgens gedurende ten minste 45 minuten in een bad met zuur water en spoel het grondig uit.
  • Nu kunt u het filter opnieuw installeren. Vervang het filter ten minste eenmaal per jaar om voldoende filtratie te garanderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in