Home Tuin Dit is de beste periode van het jaar om gras te zaaien

Dit is de beste periode van het jaar om gras te zaaien

369
0

Gras zaaien is nodig wanneer je een mooi groen gazon wilt laten groeien. Gras zaaien kun je niet het hele jaar doen. Er zijn twee periodes die zich het beste hiervoor lenen gedurende het jaar. Is je grasmat aan vernieuwing toe of heb je kale plekken in je gazon? Dan kun je kiezen voor twee mogelijkheden. Je kunt een hele nieuwe grasmat neerleggen of je kunt met graszaad aan de slag gaan. Als je gras in zaait is dit natuurlijk wel goedkoper en je bespaard hiermee tijd.

Wat is de beste periode om gras in te zaaien?

Als je gras wilt gaan inzaaien kun je dit maar twee periodes in het jaar doen. Je kunt dit doen in de herfst of in de lente. In de winter gras zaaien heeft niet veel nut. De nachtvorst zorgt ervoor dat het graszaad nauwelijks of niet ontkiemt. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Als je het gras gaat inzaaien zijn zoals hierboven genoemd het voorjaar en de nazomer de twee beste periodes. Allebei de getijden hebben hun eigen voor- en nadelen. Je kunt het beste aan de slag gaan met inzaaien op een dag waarop er weinig wind staat. Anders heb je kans dat het graszaad zich overal heen verspreid en dan kun je kale plekken in je grasmat als gevolg krijgen. Kijk ook naar het weerbericht op de dag dat je het gras wilt inzaaien. Het is namelijk erg belangrijk dat je je grasmat goed voorziet van water, dus zaai het gras in op het moment dat er ’s nachts regen valt. Herstel je grasmat na de winter ook met het inzaaien van vers graszaad. Als het gras geverticuteerd en belucht is heeft je gazon weer een extra boost nodig door middel van nieuw graszaad. Zaai het gras dus in en geef je gazon extra voeding door het gazon te bemesten.

Zaai gras in het voorjaar

Je kunt in deze periode het beste gras zaaien vanaf half april tot eind mei. Het is belangrijk dat de temperatuur boven de 15 graden is. Als je in het voorjaar zaait dan heb je in de zomer een mooi gazon liggen waarop gelopen mag worden. Het risico dat het voorjaar met zich meebrengt? De nachten zijn kouder en daardoor heb je kans dat het graszaad niet goed ontkiemd. Het voorjaar is daarnaast de kiemperiode voor onkruid. Hierdoor kunnen de jonge grassprieten verstikken.

Zaai gras in de nazomer
De ideale tijd om gras te zaaien is van half augustus tot eind oktober. De nachten worden langer, vochtiger en zijn nog redelijk warm. Dit zijn allemaal goede omstandigheden waardoor het graszaad goed kan ontkiemen. Het nadeel van het inzaaien in de nazomer is dat je pas een jaar later kunt genieten van je gazon.

Natuurlijk is ook het soort graszaad die je wilt inzaaien belangrijk. Je hebt bijvoorbeeld graszaad dat speciaal bedoeld is voor een siergazon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in