Home Zwembad De voordelen van een zwembadbeheersysteem

De voordelen van een zwembadbeheersysteem

138
0

Steeds meer huiseigenaren in Nederland ontdekken de voordelen van een eigen zwembad. U hoeft niet langer lange afstanden af te leggen naar het zwemmeer of het dichtstbijzijnde openluchtzwembad, moeizaam een parkeerplaats te zoeken of u aan de openingstijden te houden of u te ergeren aan overvolle stranden, want een zwembad thuis noemt u het uwe. U kunt afkoelen in uw zwembad wanneer u maar wilt. Bovendien verhoogt een zwembad de waarde van uw eigendom aanzienlijk en verandert de tuin in een groene woonkamer. Maar hoe mooi uw eigen zwembad ook is, u zult snel ontdekken dat de exploitatie ervan veel werk vraagt. De pH-waarde en het chloorgehalte moeten regelmatig worden gecontroleerd, het filtersysteem moet worden gestart, gestopt en teruggespoeld en er moeten nog vele andere dingen worden gedaan om ervoor te zorgen dat het water in het zwembad kristalhelder en hygiënisch perfect blijft. Met zoveel taken kan het snel gebeuren dat iets wordt vergeten. Vooral bij warm weer en intensief gebruik, kan het snel gebeuren dat het zwembad “omvalt”. En dan heb ik het nog niet eens over wanneer je op vakantie gaat en er niemand is die voor het zwembad zorgt. Misschien moet u het water volledig vervangen als u terugkomt. U kunt dergelijke problemen voorkomen met een zwembadregelaar, ook wel zwembadcontroller genoemd. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over het zwembad en hebt u tijd om te ontspannen.

Wat is een zwembadcontroller?

Zwembadregelingen of zwembadregelingen zijn apparaten die helpen het onderhoud van het zwembad te automatiseren. U hoeft bijvoorbeeld de filterpomp niet meer terug te spoelen. De filtercontrole zal dat voor u doen. De zwembadbesturing is de centrale besturingseenheid waar al deze processen samenkomen. Het verbindt de verschillende functies en coördineert ze met elkaar.

Welke functies vervult de zwembadregeleenheid?

Tegenwoordig is er al een besturingseenheid op de markt voor bijna alle processen die nodig zijn om het zwembad in perfecte staat te houden. Het gamma strekt zich uit van de sturing van de filterpomp en de dosering van chloor tot nuttige extra functies zoals de sturing van de zwembadafdekking, een tegenstroomsysteem of een waterval. Het scala van functies breidt zich steeds verder uit.

De filterbesturing

De filterbesturing is verantwoordelijk voor de werking van de filtersystemen. Hij regelt onder andere de draaitijden en de bedrijfsduur van de filterpomp. Om schoon water te garanderen, moet het water in het zwembad minstens tweemaal per dag door het filtersysteem lopen. Hoewel deze functie ook kan worden vervuld door een eenvoudige mechanische timer, is er meer vereist van een filtercontroller. Het moet ook automatisch de filterpomp terugspoelen en een waarschuwing geven wanneer het tijd is om het filterzand te vervangen.

De niveauregeling

De niveauregelfunctie van de zwembadcontroller regelt het waterpeil in het zwembad. Wanneer het waterpeil onder een bepaald niveau zakt, wordt een inlaatklep geopend en wordt vers water toegevoegd. Om storingen te voorkomen, wordt ook de hoeveelheid water in de overloop gemeten. Deze controle voorkomt dat er te veel water in de afvoer komt.

De verwarming

Bijna elk zwembad is verwarmd. Baden in warm water is gewoon veel leuker. Bovendien kan een verwarming het zwemseizoen met enkele weken verlengen. Afhankelijk van de manier waarop u uw zwembad verwarmt, hebt u een zonneregeling of een conventionele verwarmingsregeling nodig. Een zonneregeling heeft minstens 2 temperatuursensoren nodig. Een voor het zwembadwater, de tweede voor de zonnecollectoren. Als de temperatuur van het zwembadwater onder een vooraf ingestelde waarde daalt, wordt water door de collectoren gevoerd om het te verwarmen. In het geval van een elektrisch verwarmingselement schakelt de regeleenheid de verwarming in zodra de watertemperatuur onder een bepaalde waarde zakt. Er zijn ook zwembadregeleenheden die kunnen worden gebruikt om beide soorten verwarming te regelen. De Oostenrijkse fabrikant Loxone biedt een gecombineerde filterregeling aan die zowel verwarming als filterregeling combineert. Dit is bijzonder efficiënt.

Automatisch doseersysteem

Deze zwembadcontrolefunctie zorgt voor de toevoeging van chemicaliën, zoals chloor, om de waterkwaliteit te waarborgen. Sensoren bewaken de pH- en chloorniveaus van het water en regelen de toevoeging van zwembadchemicaliën om de best mogelijke waterkwaliteit te garanderen.

Ozon systemen

Ozon of soms UV-systemen worden gebruikt om het zwembadwater kiemvrij te maken. Zij hebben het voordeel dat er door hun werk minder chloor nodig is. In de meeste gevallen werken ozonsystemen automatisch. Ze kunnen worden aan- of uitgezet wanneer dat nodig is.

Zoutwater elektrolyse

Een zwembad met zout water is een goed alternatief voor zwembadchemicaliën zoals chloor en dergelijke. Het systeem genereert het benodigde chloor uit bijzonder zuiver keukenzout. Uitgerust met de juiste sensoren, meet en regelt deze zwembadregeling ook de pH van het water.

Verlichting

De zwembadverlichting kan ook worden geïntegreerd in het besturingssysteem van het zwembad. Het is betrekkelijk eenvoudig om de regeling uit te voeren met timers of schemerschakelaars. Als onderdeel van een slimme zwembadsturing kan de verlichting ook in verschillende kleuren of op de maat van muziek worden ingesteld.

Wat zijn de voordelen van een zwembadregeling?

 • De zwembadbediening werkt beter en betrouwbaarder dan manuele bediening
 • Bespaart chemicaliën zoals chloor
 • Constante goede waterkwaliteit
 • De werking van het zwembad werkt zelfs wanneer u afwezig bent
 • Zwembadbeheer verlengt de levensduur van technische apparatuur
 • Bespaart water en elektriciteit
 • Verlaging van de exploitatiekosten
 • Wat zijn de nadelen van een zwembadbesturingssysteem?
 • Hogere prijs dan handbediende zwembadtechniek
 • Systemen van verschillende fabrikanten zijn vaak niet compatibel

Wat is het verschil tussen klassieke en slimme zwembadbediening?

Er zijn grote verschillen tussen de twee soorten zwembadcontrole.

 • Klassieke zwembadregeling
 • Bediening meestal slechts voor één functie, bijvoorbeeld filterregeling of niveauregeling
 • Geen feedback
 • Een zuiver mechanische werking
 • Kan niet aan elkaar worden gekoppeld

Kortom, een klassieke zwembadregeling is zeer eenvoudig. Het bestaat bijvoorbeeld uit een vlotter om het niveau te regelen of een timer om de filterpomp op vooraf bepaalde tijden aan en uit te zetten. Een zwembadregeling van dit type heeft het voordeel dat zij niet duur is. Het is echter niet erg betrouwbaar.

 • Slimme zwembadbediening
 • Bedient verschillende functies tegelijk
 • Geeft alarm in geval van storing
 • Kan worden bediend met een afstandsbediening
 • Toegankelijk via het internet


De intelligente zwembadbesturing is de zwembadbesturing van de toekomst. Daarmee onderhoudt het zwembad praktisch zichzelf. Het brengt de verschillende functies in een netwerk samen en stuurt ze aan. Dit maakt de bediening veel gemakkelijker. Bovendien heeft een slimme zwembadbesturing, zoals die van de firma Loxone, een verbinding met het internet. Dit betekent dat u de status van uw zwembad kunt controleren, zelfs wanneer u op vakantie bent, en bijvoorbeeld kunt zien of er voldoende chloor in het water zit of dat de filterpomp goed werkt. Zelfs als u op vakantie bent in Griekenland, kunt u uw zwembad van daaruit bedienen.

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een zwembadcontroller?

Verenigbaarheid

Als u uw bestaande zwembadtechnologie wilt upgraden, moet u ervoor zorgen dat de zwembadbesturing compatibel is met de apparatuur. Vooral bij oudere apparatuur is dit niet altijd het geval. In dat geval is het wellicht beter te wachten tot een opknapbeurt en een complete set te kopen van een toonaangevende fabrikant als Loxone.

Bedienbaarheid

Een zo eenvoudig mogelijke bediening draagt aanzienlijk bij tot het comfort. Idealiter moet het mogelijk zijn het systeem te bedienen via een afstandsbediening en via een app op uw smartphone of tablet-pc. Daar moet u niet alleen de waarden te zien krijgen, bijvoorbeeld voor chloor, maar ook andere waarden zoals temperatuur of functie van de zonneregeling.

Onderhoud op afstand

Een intelligent controlesysteem voor zwembaden biedt de mogelijkheid van onderhoud op afstand. Dit betekent dat u onderweg de parameters van het zwembad kunt controleren en indien nodig kunt ingrijpen, bijvoorbeeld om de filterpomp terug te spoelen of de verwarming uit te schakelen.

Functie-omvang

Een goede zwembadregeling zoals die van Loxone moet uitbreidbaar zijn. Naast de filterbesturing, de verwarming van het zwembad en de dosering van de chemicaliën, kunnen ook andere functies worden overgenomen. Dit omvat bijvoorbeeld de besturing van het tegenstroomsysteem, de verlichting of de zwembadafdekking.

Connectiviteit

De centrale module van het zwembadbesturingssysteem, de controle-eenheid, dient niet alleen om de verschillende toestellen met elkaar in een netwerk op te nemen, maar moet ook in staat zijn om via een geïntegreerde WLAN-modem verbinding te maken met het internet. Zo hebt u van overal toegang tot het controlesysteem en kunt u ingrijpen in noodgevallen.

Domotica

Voor zwembadbediening kunt u het beste modellen kiezen die een interface hebben met uw bestaande smart home-systeem. Loxone systemen beschikken over deze functie, waardoor u de bediening van uw zwembad in uw smart home netwerk kunt integreren. Bovendien zijn de systemen modulair en kunnen ze geleidelijk worden uitgebreid.

Kan een intelligent zwembadbesturingssysteem ook achteraf worden ingebouwd?

Dit is in veel gevallen mogelijk. U kunt bestaande componenten zoals de filterpomp of de verlichting gebruiken en deze integreren in de nieuwe slimme regeling. Naast de besturingseenheid hebt u verschillende meetsondes, elektromagnetische kleppen, radiorelais en een internethub nodig. Dankzij het modulaire ontwerp kunt u de retrofit stap voor stap uitvoeren zonder uw budget al te zeer te belasten.

Kun je zelf een slimme zwembadsturing installeren?

Dat hangt ervan af. De besturingscomponenten zoals sensoren en meetsondes of zelfs de draadloze relais kunnen door bekwame doe-het-zelvers zelf worden geïnstalleerd. De situatie is anders voor apparaten van de zwembadtechnologie die met hoogspanning werken. Dergelijke verbindingen mogen alleen door een specialist worden gemaakt. In geval van twijfel is het beslist beter een vakman in te schakelen om het werk te doen. U kunt er achteraf zeker van zijn dat alles werkt zoals het hoort. Bovendien zal de vakman garantie geven op zijn werk. Dit bespaart een hoop stress en problemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in