Home Aankoophulp De liner – een beproefde optie om het zwembad af te sluiten.

De liner – een beproefde optie om het zwembad af te sluiten.

264
0

Steeds meer mensen beseffen hoe fijn het is om een eigen zwembad in de tuin te hebben, waar je kunt spetteren en zwemmen wanneer je daar tijd en zin voor hebt. Maar om ervoor te zorgen dat zwemmen in uw eigen zwembad echt een plezier wordt, moet u al bij de planning en later tijdens de bouw met een heleboel zaken rekening houden. Voor bepaalde soorten zwembaden omvat dit de installatie van een waterdichte binnenafdekking om te voorkomen dat het zwembad gaat lekken. Een van de meest populaire opties hiervoor is liner voor zwembaden, ook wel zwembadliner of kortweg liner genoemd. Voor de eigenaars van zwembaden met stalen wanden of zwembaden van piepschuim wordt meestal de voorkeur gegeven aan een liner of liner voor het zwembad.

Wat is een liner voor een zwembad?

Zwembadfolie, ook wel zwembadfolie genoemd, vormt de binnenbekleding van bepaalde soorten zwembaden. De liner is waterdicht en voorkomt dat er langzaam water uit het zwembad sijpelt. Een binnenliner is vereist voor alle zwembaden die niet in één stuk in de fabriek worden geprefabriceerd, maar die ter plaatse uit afzonderlijke stukken worden opgebouwd of geïnstalleerd. Deze omvatten:

 • Stalen wand zwembaden
 • Piepschuim zwembaden

Bij GVK-zwembaden of roestvrijstalen zwembaden daarentegen hebt u geen binnenbekleding van folie nodig, aangezien het zwembad uit één stuk bestaat en dus lekvrij is. De liner wordt strak en zonder plooien op de binnenwanden van het zwembad gelegd. De bevestiging aan de rand geschiedt door een bies, ook wel inhaakbies genoemd. Dit wordt gebruikt voor liner voor stalen wand zwembaden. De bies is een verdikte vouw aan de rand van de liner van het zwembad, die een soort haak vormt. De ophangpijp is bevestigd aan de leuning.

Wat zijn de voordelen van een liner voor zwembaden?

In vergelijking met andere materialen voor waterdichting heeft liner voor zwembaden verschillende voordelen als binnenbekleding. In overzicht ziet het er zo uit:

 • Zwembadfolie is redelijk geprijsd.
 • De voering heeft uitstekende gebruikseigenschappen.
 • Zwembadfolie is eenvoudig en snel zelf te installeren.
 • Een liner voor een zwembad is in vele kleuren verkrijgbaar.
 • Een binnenzwembad liner is uiterst duurzaam.
 • Zwembadfolie vergt zeer weinig onderhoud.
 • Scheuren of gaten in de binnenvoering kunnen gemakkelijk worden gerepareerd.
 • De liner van het zwembad geeft geen verontreinigende stoffen af aan het water.

In de praktijk betekenen deze voordelen bijvoorbeeld dat u samen met een helper zelfs op een groot staalwandig zwembad binnen één dag een liner kunt aanbrengen en deze met een leiding of een hangende leiding en een handrail stevig kunt bevestigen. De meest populaire kleur van zwembadfolie is blauw. Andere kleuren zijn echter op verzoek verkrijgbaar. Zwembadfolie is duurzaam voor een lange tijd. Het is UV-bestendig, bestand tegen chloor en ontsmettingsmiddelen en tegen temperatuurschommelingen. Hij is bestand tegen vorst in de winter en tegen hitte in de zomer. Zelfs een dunne zwembadfolie van 0,6 mm dikte gaat volgens de fabrikant minstens 10 jaar mee. Een binnenhoes van dikkere folie heeft een nog langere levensduur. Een ander voordeel van de liner van het zwembad is zijn elasticiteit. In het geval van gemetselde zwembaden of zwembaden van polystyreen bakstenen kan het tot op zekere hoogte de verschuivingen in de wanden van het zwembad compenseren wanneer het zwembad inklinkt. De elastische, dikke voering zorgt ook voor een comfortabel gevoel tijdens het zwemmen.
Wanneer de liner van het zwembad het einde van zijn levensduur heeft bereikt, is het ook heel eenvoudig om de binnenste liner te vervangen. Hierdoor ziet het zwembad er weer zo goed als nieuw uit.

Heeft een liner voor een zwembad nadelen?

De voering is gevoelig voor mechanische beschadiging. Als u harde borstels gebruikt om het schoon te maken, kunnen er gaten en scheuren in de voering ontstaan.
Zwembadfolie veroudert, net als andere folie. Als gevolg daarvan wordt het na verloop van tijd broos en ruw aan het oppervlak. Vuil en algen kunnen zich daar ophopen. Dit maakt schoonmaken moeilijk of zelfs onmogelijk.

Welke soorten zwembadfolie zijn er?

Zwembadfolies kunnen in verschillende categorieën worden onderverdeeld.

Productie

Hier maken de deskundigen een onderscheid tussen eenvoudige liner voor zwembaden en liner van textiel.
De zogenaamde liner voor zwembaden is, in tegenstelling tot de liner van textiel, een homogeen materiaal dat uit kunststof bestaat. De meeste fabrikanten gebruiken hiervoor PVC-folie, waarvan het oppervlak is veredeld. In tegenstelling tot gewone folie is zwembadfolie bestand tegen UV-straling. Hij verdraagt lage temperaturen beter en is dus winterhard. Bovendien is zwembadfolie lichtecht. Dit betekent dat het niet van kleur verandert, zelfs niet wanneer het aan sterk en langdurig zonlicht wordt blootgesteld.
In vergelijking daarmee hebben textielfolies een structuur van hogere kwaliteit. Zij worden doekfolies genoemd omdat zij uit 3 lagen bestaan. Een laag polyesterweefsel is ingesloten tussen 2 lagen folie. Hierdoor is doekfolie aanzienlijk resistenter en robuuster dan gewone zwembadfolie. Stoffen folies in een iets dikkere uitvoering gaan tientallen jaren mee. Het is niet ongebruikelijk dat dergelijke liners van textiel even lang of zelfs langer meegaan dan het zwembad dat ze moeten beschermen (bijvoorbeeld als het een zwembad met stalen wanden betreft).

Kleur

Zowel gewone voeringen als voeringen van stof, zoals PVC-voering, worden vervaardigd in een verscheidenheid van kleuren en patronen. Bij de consumenten is effen zwembadfolie in verschillende tinten bijzonder populair. Het brengt de helderheid van het water in het zwembad het best tot zijn recht. Even populair is wit. Patronen die tegels, mozaïekstenen of natuurstenen imiteren zijn populair bij stoffen bekledingen van hoge kwaliteit.

Vorm

De binnenfolie van het zwembad is er in verschillende vormen. Er zijn zwembadfolies voor:

 • rechthoekig
 • vierkant
 • ovaal
 • rond

zwembaden.


Bekende leveranciers bieden complete sets aan die bestaan uit folie, bies (inhaakbies), hoeken, leuning, speciale lijm en alle onderdelen die nodig zijn voor de bevestiging. De liner is geschikt voor staalwandzwembaden van een bepaalde grootte. Als u uw eigen zwembad bouwt en geen prefab zwembad bestelt, is de liner met leidingwerk en leuning uiteraard ook per meter verkrijgbaar.

Dikte

Een goede liner voor een zwembad moet minstens 0,6 mm dik zijn. Als u een zwembad van polystyreen of een gemetseld zwembad hebt, is folie met een dikte van 0,8 mm of 1,5 mm beter. Het is moeilijker te installeren, maar gaat veel langer mee.

Welke alternatieven zijn er?

U kunt ook tegels, natuurstenen of mozaïeksteentjes gebruiken als “vervangende folie” voor de binnenwand van uw zwembad. Dit type binnenbekleding heeft echter doorslaggevende nadelen:

 • Hoge kosten
 • Voor de installatie is een specialist nodig
 • Niet of slechts beperkt vorstbestendig
 • Hoge gevoeligheid
 • Hoge reparatiekosten

Als een zwembadliner een gat heeft, is dat geen probleem. U plakt er gewoon een pleister overheen uit de reparatieset en de schade is hersteld. Indien daarentegen een binnenbekleding van tegels of stenen wordt beschadigd, moet het kapotte gedeelte tegen hoge kosten worden vervangen. Bovendien zijn de voegen van een betegelde binnenschil vaak een probleem. Ze worden poreus en zwembadwater sijpelt er ongemerkt doorheen. Zelfs het vinden van de poreuze plekken is een uitdaging.

Een binnenafdekking van tegels, mozaïeksteentjes of natuursteen ziet er zeer decoratief uit, maar is in het gure Duitse klimaat alleen geschikt voor een overdekt zwembad.

Hoe installeer je de liner van het zwembad correct?

In de regel moet u samen met de liner een gedetailleerde montagehandleiding van de fabrikant hebben ontvangen. Als u niet genoeg ervaring hebt, kunt u op YouTube video’s met uitleg bekijken die u precies laten zien hoe u te werk moet gaan. Het installatieproces bestaat uit verschillende stappen.

Voorbereiding

Het oppervlak van het zwembad moet vlak zijn en vrij van obstakels. Ruim stenen, stukken hout en dergelijke op en egaliseer eventuele gaten. Plan inbouwdelen al voor de installatie. Ofwel demonteer je ze en maak je ze schoon, ofwel maak je de nodige uitsparingen in de vloer en de muren. Kies een bewolkte dag die niet te warm of te koud is om de liner in het zwembad te leggen. Als het warm is, wordt de liner van het zwembad zacht en dus te groot. Als het koud is, wordt het broos en krimpt. Zonlicht is niet goed voor het bindmiddel.

Leggen

Het leggen van de liner vereist geen grote handvaardigheid. De liner voor de binnenkuip wordt geleverd in genummerde of gelabelde banen, zodat u precies weet welke baan waar in het zwembad moet komen. De liner van het zwembad legt bijna zichzelf. Door zijn gewicht, dikte en textuur ligt het gladjes en zonder plooien op de vloer en de muren. Een grondzeil hoort op de grond. Het is dikker dan de normale zwembadfolie en wordt voornamelijk gebruikt voor demping. Het onderlaken voorkomt dat u steentjes en kleine oneffenheden voelt tijdens het baden. De voeringvellen worden overlappend gelegd volgens de instructies. Er zijn uitsparingen voor afvoeren, inlaten, spotjes en andere zwembadapparatuur. Speciale afdichtingsflenzen drukken de folie in de uitsparingen en zorgen ervoor dat het bad dicht blijft. Voor vierkante zwembaden worden 4 hoeken meegeleverd om de 4 onderste hoeken af te dichten.

Lijmen

De term is eigenlijk onjuist. Pool folie is niet gelijmd, maar gelast. Een activerende stof wordt aangebracht op de overlappende gedeelten van de voering. De stof maakt het plastic tijdelijk vloeibaar, zodat de platen aan elkaar kunnen hechten. Dit proces wordt koudlassen genoemd. Van buitenaf worden de naden bespoten met vloeibare folie. Dit maakt het zwembad volledig waterdicht.

Bevestigen van de rand van de folie

Bij een gemetseld zwembad of een polystyreen zwembad wordt de uitstekende folie op maat gesneden en op de rand geplaatst. De overhangende folie wordt bedekt door de rand. Met stalen zwembaden ziet het er een beetje anders uit. De liner van het zwembad wordt ofwel bevestigd met een leiding (hangende leiding genoemd) of alleen met de leuning. De bevestiging met de leuning is gemakkelijker, maar ook minder stabiel. De liner hangt over de rand van het zwembad. De handrail wordt aan de rand van het zwembad bevestigd en klemt de liner op zijn plaats.
Een pijpleiding daarentegen werkt anders. De inhaakleiding is een soort versterkte vouw die in de bovenkant van de stalen wand wordt ingehaakt. Het werkt als een soort haak en bevestigt de zwembadfolie stevig aan de zwembadrand. Extra steun wordt geboden door de leuning, die nog steeds aan de bovenkant is gemonteerd. Een speciaal soort pijpwerk of aanhaakpijpen is het wigpijpwerk. Het wordt door deskundigen ook wel P3 piping genoemd. Deze ophangpijp is wigvormig. In de leuning bevindt zich een bevestigingsgroef waarin de spiebuis wordt verankerd. Deze leidingen zijn vooral praktisch voor volledig verzonken zwembaden, omdat de rand niet hoeft te worden verwijderd voor de installatie of vervanging van de zwembadfolie.

Hoe onderhoud je de liner van het zwembad?

Een binnenzwembadfolie vergt zeer weinig onderhoud. Om lang van uw zwembad te kunnen genieten, dient u enkele basisprincipes in acht te nemen:

 • Houd het chloorgehalte en de pH van het water zo constant mogelijk.
 • Los de zwembadchemicaliën van tevoren op en zet de circulatiepomp aan om ze snel en gelijkmatig te verdelen.
 • Houd het waterpeil constant.
 • Verwijder vlekken en randen zo snel mogelijk.

Een constant waterpeil vermindert de druk op de voering. Het zal niet zo snel verouderen. Als u de chemicaliën van tevoren oplost en snel en gelijkmatig verspreidt, voorkomt u dat er vlekken ontstaan.
Wacht niet te lang met het verwijderen van vlekken, zodat ze niet inwerken of uitdrogen. Gebruik uitsluitend door de fabrikant van de zwembadfolie aanbevolen producten om vlekken te verwijderen.

Hardnekkige vlekken nooit verwijderen met harde borstels of schurende reinigingsmiddelen! Dit zal de liner van het zwembad beschadigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in