Home Aankoophulp De juiste zwembadverwarming verlengt uw zwemseizoen

De juiste zwembadverwarming verlengt uw zwemseizoen

420
0

Waarom zou u uw zwembad niet langer laten meegaan? Het enige wat u nodig hebt, is de juiste verwarming om uw zwembad echt comfortabel te maken. Net zoals de zon kan worden aangeboord, kan ook warmte van de buitenlucht, grondwater of geothermische energie worden gebruikt voor zwembadverwarming. Dit is een absoluut efficiënte oplossing. Het niet verwarmde zwembad biedt bij ons ongeveer 60 ? 80 baddagen. Als het niet de zomer van de eeuw is en het koud en regenachtig is, kan het maar 20 dagen badplezier zijn.

De doorslaggevende factoren voor de keuze van de juiste zwembadverwarmer:

  • Heeft u een buiten- of binnenzwembad?
  • Hoe warm moet de temperatuur van het zwembadwater zijn, welke warmtebehoefte voorziet u?
  • Is de plaats van het zwembad beschermd?
  • Waar is de waterbehandelingsapparatuur geplaatst?
  • Hoe en waarvoor wilt u het zwembad gebruiken?
  • Kunt u de zwembadverwarming combineren met de verwarming van het huis?
  • Welke investeringskosten en lopende bedrijfskosten wilt u maken?

Het overdekte zwembad in de kelder zal de temperatuur zeker langer vasthouden dan een buitenbad, maar zal niet worden opgewarmd door de zomerzon. De leidingen naar de zwembadverwarming mogen niet te lang zijn en moeten dicht bij de zuiveringsinstallatie worden gelegd.

De warmtewisselaar van het zwembad maakt gebruik van twee hydraulische circuits die tegen elkaar in een verwarmingsbuis lopen. Het primaire circuit voert verwarmd water van het centrale verwarmingssysteem, dat door een warmtewisselaar stroomt. Het primaire circuit geeft de warmte af aan het zwembadwater dat doorloopt in het secundaire watercircuit, waardoor het zwemwater wordt verwarmd.

Zeer goedkoop qua onderhoudskosten is een voorbeeld van een energiebesparende zwembadwarmtepomp, die warmte aan de omgevingslucht onttrekt en deze in het secundaire circuit aan het zwemwater afgeeft. Praktisch zijn zwembadwarmtepompen die alleen of in combinatie met een zonneverwarmingssysteem of het centrale verwarmingssysteem kunnen worden gebruikt.

Welke soorten zwembadverwarming zijn er?

Het zwembadwater kan bijzonder snel worden verwarmd, ook in de winter, met een doorstroomverwarmer. Het watercircuit wordt gebruikt voor het filteren van het zwembadwater met de zwembadpomp. Het (energieverbruikende) verwarmingselement wordt stroomafwaarts van het filtersysteem geïnstalleerd en het gefilterde water stroomt door het verwarmingselement, dat ook op gas kan werken. Een geïntegreerd verwarmingselement verwarmt het en het stroomt terug in het zwembad.

De warmtewisselaar werkt op dezelfde manier als in het beschreven systeem met twee circuits. Bij aansluiting op het watercircuit van een centrale verwarmingsinstallatie, die op olie of gas werkt, is de warmtewisselaar nuttig. Er is meer energie nodig als de warmtewisselaar elektrisch moet worden bediend. De warmtepomp, die ook in combinatie met de warmtewisselaar kan worden gebruikt, bespaart de meeste energie. Warmtepompen worden door de stijgende energiekosten steeds aantrekkelijker als alternatieve energiebron voor thuis.

Voor zwembadverwarming zijn warmtepompen een reëel alternatief. Hun werkwijze is gebaseerd op eenvoudige ecologische principes. Dit geeft je een goed geweten voor niets. Een systeem met een warmtepomp bestaat in wezen uit de warmtebronunit, de pomp en een distributie- en opslagsysteem. Het koelmiddel kan variëren naargelang het type pomp. Hij absorbeert de warmte van buiten en geeft ze af waar ze nodig is, bijvoorbeeld bij de warmtewisselaar. De warmtepomp kan ook voor koeling worden gebruikt.

Vanwege de verschillende warmtebronnen zijn er verschillende soorten warmtepompen in de handel. Er zijn lucht/water-warmtepompen die buitenlucht als energiebron gebruiken. Ze werken het best bij hoge buitentemperaturen. Bij lagere buitentemperaturen daalt het rendement van een warmtepomp. Lucht/waterpompen zijn echter het hele jaar door een solide warmtebron.

Water/water-warmtepompen halen hun warmte uit grondwater. Daarbij maken ze gebruik van de zonne-energie die in het grondwater is opgeslagen. Om het hele jaar door te kunnen worden gebruikt, moet er voldoende grondwater bij lage temperaturen zijn.

Een brine/water warmtepomp is zinvol als iemand geothermische warmte wil gebruiken. In dit geval zet de pomp de geothermische energie via een warmtewisselaar met behulp van bodemcollectoren of sondes om in warmte. De warmtepompen van de merkfabrikanten zijn moderne modellen die worden geïnstalleerd in vrijstaande en halfvrijstaande huizen en voor zwembadverwarming, met efficiënte vermogens van 1,7 tot 46 kW.

Warmtepomp

Lucht/water-warmtepompen worden gebruikt voor zwembaden. Lucht/water-warmtepompen onttrekken warmte aan de buitenlucht en geven die af aan het zwembadwater. Als de buitentemperatuur hoog is, zijn deze warmtepompen het meest efficiënt. Wanneer de buitentemperatuur laag is, daalt het rendement van de pomp. Lucht/waterpompen vormen het hele jaar door een solide bron van warmte. Zij vergen een vrij kleine installatie, hebben een hoog rendement, bijvoorbeeld bij een aangesloten vermogen van één kW elektriciteit brengen zij tot zes kW warmteopbrengst, wat een COP van 6 is, en de bedrijfskosten blijven daardoor laag. Is momenteel de meest verstandige manier om het zwembad te verwarmen.

De COP-factor is de prestatiecoëfficiënt van een warmtepomp. Het wordt gebruikt voor mechanische koel- en verwarmingssystemen. De afkorting COP staat voor “coefficient of performance” en is de berekende verhouding tussen het afgegeven verwarmingsvermogen van de warmtepomp en het elektrisch aangesloten vermogen van de compressor. De prestatiecoëfficiënt is afhankelijk van het bedrijfspunt. De specificatie van de prestatiecoëfficiënt alleen is niet voldoende. Een warmtepomp met een laag temperatuurverschil bereikt niettemin een hoog rendement en een hoge prestatiecoëfficiënt, terwijl met name de lucht/water-warmtepomp voor zwembadverwarming slechts een lage prestatiecoëfficiënt heeft op koude dagen als voorbeeld.

De verdamper is de warmtewisselaar in de warmtepompen die het gedeelte hernieuwbare energie recupereert. Hij is optimaal gedimensioneerd voor aan-uit werking. Bij bivalente systemen met een dimensionering van 80 procent van het jaarlijkse verwarmingswerk ligt het bivalentiepunt (schakelpunt) meestal bij ongeveer twee graden, wat voor de pomp betekent: bij temperaturen van twee graden heeft het systeem permanent het volledige verwarmingsvermogen van de warmtepomp nodig. Een on-off warmtepomp bereikt dit zonder problemen omdat alle componenten optimaal geschikt zijn voor dit werkingspunt.

De ontwerpcriteria voor de warmtepomp

Om een zwembadwarmtepomp optimaal voor uw zwembad te configureren, hebt u de volgende informatie nodig:

  • Waar woon je?
  • Wat is de locatie van het zwembad?
  • Is het zwembad overdekt?
  • Hoe groot is het zwembad en het wateroppervlak?
  • Hoe lang per jaar wilt u het zwembad gebruiken?
  • Hoe warm wil je het zwembadwater hebben?

Wat zijn de voor- en nadelen van de warmtepomp?

Voordelen:

  • constante watertemperatuur, ongeacht het weer
  • verlengt het badseizoen
  • kosteneffectieve verwarming
  • Inverter warmtepompen zijn zeer stil en verbruiken zeer weinig elektriciteit

Nadeel:

  • elektriciteit is nodig voor verwarming

De plaats van installatie

Een ideale installatieplaats is warm en op de zon gericht. De optimale oriëntatie is zuid/zuidoost.

De warmtepomp van het zwembad mag het tuinieren niet hinderen, bijvoorbeeld bij het maaien van het gazon. Het is dus zinvol om het op het dak van een tuinhuisje of een garage te installeren.

De installatie

Voor de installatie van de warmtepomp heb je een bypass nodig. Het laat niet toe dat het volledige debiet van de filterpomp naar de warmtepomp van het zwembad stroomt. Dit betekent dat het zwembadwater doeltreffender wordt verwarmd. Het zorgt er ook voor dat de zwembadverwarming gemakkelijk achteraf in een bestaand filtersysteem kan worden ingebouwd. Integratie in een filtersysteem is noodzakelijk omdat de warmtepomp het zwembad alleen verwarmt wanneer het zandfiltersysteem in werking is.

Warmtepomp in combinatie met centrale verwarming

Olie of gas ketel in de centrale verwarming in een leeftijd van 15 of 20 jaar in de Duitse ketelruimten niet zeldzaam. Daar is de voorwaarde om het te combineren met een warmtepomp voor de verwarming van het zwembad op dit moment ideaal: Het geld is gunstig als nooit en brengt op de bank geen netto-opbrengst. Het ligt voor de hand om een warmtepomp te installeren als verwarming voor het zwembad. Het oude centrale verwarmingssysteem kan later worden vervangen.

Bij de planning moet worden bepaald of de warmtepomp later alleen moet werken en voor de verwarming van het zwembad moet kunnen zorgen. Indien bivalente werking gedurende de levensduur van het verwarmingssysteem gepland is, dient de warmtepomp om economische redenen gedimensioneerd te worden om ongeveer 50 procent van de verwarmingsbelasting van het zwembadverwarmingssysteem en het gebouw te dekken, en zo ongeveer 80 procent van het jaarlijkse verwarmingswerk te leveren.

Ongeacht de keuze van de grootte van de warmtepompcapaciteit, wordt gezegd: Indien bivalente of hybride werking gewenst is, moet het beslist een on-off warmtepomp zijn.

Aan-uit technologie en inverter technologie

Tot een paar jaar geleden hadden warmtepompen allemaal een compressor die op een constante snelheid draaide. Bij oudere stookolie- of gasverwarmingssystemen is de opgewekte warmte meestal groter dan wat er werkelijk nodig is in het gebouw. De aanvoertemperatuur wordt geregeld door het aan- en uitschakelen van de warmtebron. Hierbij verwarmt het centrale verwarmingssysteem gedurende enkele minuten op volle kracht, waarna een stilstand volgt. Deze stop-and-go werking leidt tot warmteverlies omdat het systeem voortdurend opwarmt en weer afkoelt. Enerzijds is dit niet goed voor het rendement en de levensduur van het centrale verwarmingssysteem, anderzijds is het optimaal voor de levensduur van de warmtepomp. Het heeft het voordeel dat het zo lang mogelijk efficiënt werkt na een start. Een auto die u hoofdzakelijk voor korte afstanden gebruikt, is sneller dan een auto voor lange afstanden.

Naast de aan/uit-warmtepompen zijn er al jaren pompen die hun warmteafgifte kunnen aanpassen aan de werkelijke warmtebehoefte. Zij regelen het toerental van uw compressor permanent en continu. Dit is het voordeel van invertertechnologie of modulerende warmtepompen. Bovendien hebben deze warmtepompen een positief neveneffect: zij werken doeltreffender in het deellastbereik dan in vollast. Dit werd bevestigd door een praktijktest van het Fraunhofer-instituut: “Warmtepompen in bestaande gebouwen”. De deelnemende warmtepompen met invertertechnologie konden een bovengemiddelde jaarlijkse rendementsfactor behalen in vergelijking met de aan/uit-apparaten.

Vooral in combinatie met een fotovoltaïsch systeem in een zonnewarmtesysteem brengt een variabel toerental het verdere, doorslaggevende voordeel: bij een gereduceerd toerental daalt ook het elektrische stroomverbruik.

Een warmtepomp met een vast toerental onttrekt zijn aangesloten vermogen van 3.000 watt in batches. Als de warmtepomp is gepauzeerd, voedt de zonnecontroller het grootste deel van de stroom van het zonnesysteem aan het elektriciteitsnet. Als de warmtepomp vervolgens weer draait, moet het grootste deel van de stroom weer van het nutsbedrijf worden gekocht. Een omvormereenheid met hetzelfde maximale vermogen werkt continu en verbruikt gemiddeld slechts ongeveer 1.500 watt. Deze stroom kan grotendeels worden gedekt door het zonnesysteem en er hoeft slechts een kleine hoeveelheid stroom van het net te worden afgenomen. De invertertechnologie maakt ook een hoger zelfverbruik mogelijk, alsmede een betere mate van onafhankelijkheid.

De verdamper van een inverter-warmtepomp is gewoonlijk ontworpen voor een werking bij ongeveer 30 tot 40 procent van het verwarmingsvermogen van een warmtepomp en een buitentemperatuur van zes graden en is daarom kleiner van omvang. Op deze manier wordt dus een economisch bivalent systeem tot stand gebracht: De warmtepomp met vermogensregeling is toerentalgeregeld en levert uw hoge vermogen al bij gematigde temperaturen, die rond het schakelpunt liggen. Als de compressor dan lawaaierig wordt en de verdampingstemperatuur en het warmtepompvermogen dalen, is de verdamper ondergedimensioneerd voor een frequent hoog vermogen.

Een grotere inverter warmtepomp kan het probleem oplossen. Hij werkt efficiënt bij twee graden buitentemperatuur met 30 of 40 procent deellast. Enerzijds is een dergelijke inverter-warmtepomp iets duurder en neemt zij meer ruimte in beslag dan het optimaal geschikte aan-uit-model; anderzijds kan de ruim bemeten pomp in monovalente werking onmiddellijk de volledige voorziening van het gebouw en het zwembad realiseren.

De voordelen van inverter warmtepompen

De flexibele regeling van inverter-warmtepompen heeft talrijke voordelen:

Langere levensduur
Een van de voordelen is dat de inverter-warmtepomp een langere levensduur heeft. Normale warmtepompen worden gewoonlijk met korte tussenpozen in- of uitgeschakeld om de hoeveelheid verwarming te regelen. Dit verhoogt uw stroomverbruik aanzienlijk in tegenstelling tot inverter-warmtepompen. Ze lopen aanzienlijk vaker onder volle belasting. Warmtepompen met invertertechnologie ondervinden een dergelijke belasting niet.

Hoge soepelheid
Een belangrijk, storend criterium bij de aanschaf van een warmtepomp is vaak het geluidsniveau van de warmtepomp. Het vermijden van veelvuldig in- en uitschakelen en het handhaven van een constante aanvoertemperatuur maken inverter-warmtepompen zeer stil. Ze maken zeer weinig geluid.

Grotere efficiëntie en kostenbesparingen
De inverter-warmtepomp wordt ook wel modulerende warmtepomp genoemd, omdat het vermogen altijd optimaal wordt gemoduleerd. Hij werkt harder wanneer de warmtevraag hoog is dan wanneer hij laag is. Daarom bereikt hij nooit temperaturen die te hoog of te laag zijn, waardoor hij zou moeten worden uit- of ingeschakeld. Dit verhoogt de efficiëntie van de pomp. Warmtepompen met invertertechnologie bereiken hogere jaarlijkse rendementsfactoren en verlagen dus uw maandelijkse energiekosten.

Sneller bereiken van de gewenste temperatuur
Inverter warmtepompen starten bijzonder snel op. De gewenste aanvoertemperatuur wordt meestal tot 30% sneller bereikt.

Nauwkeurige verwarming
Bovendien hebben warmtepompen met inverters het voordeel dat ze het interieur nauwkeuriger verwarmen, omdat de inverter-warmtepomp het vereiste vermogen voortdurend aanpast aan de gewenste temperatuur van het zwembadwater. De conventionele warmtepomp moet telkens in- en uitschakelen om de temperatuur te regelen. Het is aanzienlijk langzamer en minder nauwkeurig.

Verwarmingselement alleen voor noodvoorziening
Bij lage buitentemperaturen neemt het rendement van de conventionele warmtepomp sterk af, omdat deze is ontworpen om bij standaardtemperaturen te werken. Om deze reden moeten conventionele warmtepompen vaak worden uitgerust met een extra verwarmingsstaaf, die dan de verhoogde verwarmingsbelasting dekt, vooral op koude winterdagen. Een verwarmingselement werkt echter inefficiënt en verbruikt veel elektriciteit. Modulerende warmtepompen met invertertechnologie werken daarentegen vaak monovalent. Zij kunnen zonder extra verwarmingselement worden gebruikt. Met hun flexibele vermogensaanpassing werken inverter-warmtepompen ook op koude dagen in een optimaal vermogensbereik. Ze koelen het drinkwater efficiënt in de zomer. Veel fabrikanten integreren weliswaar verwarmingsstaven in inverter-warmtepompen, maar deze fungeren hoofdzakelijk als noodvoorziening wanneer zich een storing aan de pomp voordoet. Ze worden gewoonlijk niet gebruikt.

Hoger eigenverbruik in combinatie met een fotovoltaïsch systeem als zonneverwarming
Bij de werking van normale warmtepompen zonder inverter, die gecombineerd worden met een fotovoltaïsch systeem, doen zich vaak moeilijkheden voor. Warmtepompen zonder inverters hebben een vaste snelheid. Ze trekken hun aangesloten lading in batches. Dit betekent dat zij tijdens de werking voortdurend schommelen tussen maximaal vermogen en uitschakeling. In uitgeschakelde toestand wordt meer zonne-energie aan het net toegevoerd. Als de warmtepomp op vol vermogen werkt, wordt uw vraag meestal niet volledig gedekt door het fotovoltaïsche systeem en moet dure elektriciteit worden gekocht bij de energieleverancier. De modulerende warmtepompen zijn daarom bijzonder geschikt voor combinatie met fotovoltaïsche energie, omdat zij op een gereduceerde en flexibele snelheid werken en constant op een lager vermogen. Dit vermogen wordt gewoonlijk in aanzienlijk grotere mate gedekt door het PV-systeem dan bij de warmtepomp zonder inverter. Dit verhoogt uw eigen verbruik van zonne-energie aanzienlijk.

Het zonne-verwarmingssysteem van het zwembad

Met een zonneverwarmingssysteem ontlast u zowel de natuur als uw eigen portemonnee. Meestal worden zonne-absorbers gebruikt als zwembadverwarmers, die de zonne-energie bundelen en als warmte afgeven aan het zwembadwater. Daartoe worden de zonne-absorbers geïntegreerd in het filtercircuit van het zwembadwater. Al het opgepompte en gefilterde zwembadwater loopt door de absorbers en wordt verwarmd door de zon. Daarna loopt hij terug in het zwembad.

Het zonnestelsel wel:

  • snel geïnstalleerd
  • en gemakkelijk te bedienen
  • milieuvriendelijk
  • en na aankoop zonder extra kosten

Er is bijvoorbeeld ook een zwembadzeil voor zonneverwarming verkrijgbaar voor comfortabele verwarming door zonnestraling.

Het dekzeil is:

  • nuttig als accessoire om de watertemperatuur te verhogen
  • het beschermt ook tegen vervuiling
  • en is bruikbaar in combinatie met andere zwembadverwarmingssystemen.

Het zonne-dekzeil ligt op het wateroppervlak wanneer het zwembad niet in gebruik is. Daarom heeft hij geen extra ruimte in de tuin nodig. Het beschermt het water tegen vervuiling. Het zeil absorbeert de warmte van het zonlicht en geeft die af aan het water in het zwembad. U koopt het dekzeil als een zwembadverwarming op maat of u snijdt het op maat.

Absorberend systeem: het zwembadwater stroomt er rechtstreeks doorheen

Zwembadverwarming met zonnetechnologie levert na de initiële investering gratis energie op, mits de zon schijnt. De zwembadverwarmer met zonne-absorber geïnstalleerd met een standaard en is op de zon gericht. De zonne-absorbers worden ook wel zonne-matten genoemd. Zij zetten de energie van de zon om in verwarmingsvermogen en functioneren onafhankelijk. Het verwarmen van het water in het zwembad is dus CO2-neutraal. De zonne-absorbers hebben ruimte nodig in de tuin en zijn daarom visueel niet ieders kopje thee. Verschillende apparaten kunnen worden aangesloten om een hoger rendement te bereiken bij de zwembadverwarming met zonnetechnologie.

Het zwembadwater stroomt via een zonneslang in de zonneverwarming. Het wordt ermee verwarmd en een verbindingsslang brengt het terug in het zwembad. De slang wordt aangesloten tussen de filterpomp en het inlaatmondstuk van het zwembad.

De afmetingen zijn gemakkelijk te berekenen: Als het zwembad overdekt is, moet de oppervlakte van de absorbers ongeveer 50 tot 70 procent van het wateroppervlak bedragen. Voor een zwembad zonder afdekking hebt u een absorberend oppervlak van 100 procent nodig.

Het collectorsysteem: een extra warmtewisselaar is noodzakelijk

De zonnecollector is een doeltreffende zwembadverwarming voor het zwembad. Net als de normale zonne-absorbers, gebruikt hij de gratis zonne-energie om het zwembadwater te verwarmen.

De zonnecollector voor zwembaden is herkenbaar aan de gesloten behuizing en de transparante of doorschijnende afdekking. De eigenlijke zonne-absorber zit in deze behuizing. De verwarmingscapaciteit is dus enerzijds doeltreffender, anderzijds is de absorber beschermd tegen de wind.

Hoe werkt de zonneverwarming met zonne-absorber

Het zandfiltersysteem zuigt het zwembadwater aan en filtert het. Het leidt het terug in het zwembad. Precies in deze retourstroom is het zonnewarmtesysteem in de bypass geïnstalleerd.

De eigenlijke absorberende rupsbanden bevinden zich in de zwembadcollector. Als de zon op deze collector schijnt, bouwt zich binnenin warmte op. De aldus gewonnen warmte-energie kan vervolgens worden overgedragen op het doorstroomde zwembadwater.

Als het water steeds langzaam door de zonnecollector stroomt, warmt het effectiever op. Het water dat door de zwembadverwarmer is gestroomd, wordt opgenomen in het gewone filtercircuit en stroomt terug in het zwembad.

De warmtewisselaar

In het waterbehandelingscircuit is de warmtewisselaar gemakkelijk te installeren. Met de warmtewisselaar, geïntegreerd in het filtercircuit, wordt het zwembadwater op elk moment via uw verwarmingssysteem tot de gewenste temperatuur verwarmd.

Warmtewisselaars hebben effectieve warmteoverdrachtsmogelijkheden. Ze passen op residentiële zwembadverwarmingen en zwembaden van alle afmetingen. De modellen kunnen worden geïnstalleerd met boilers, warmtepompen, zonnepanelen en andere warmtebronnen zoals warmtepompen. De warmtewisselaars zijn licht en compact en kunnen bij voorkeur in het technisch lokaal in de nabijheid van het filtratiesysteem worden geplaatst. Hoe hoger de capaciteit, hoe meer vermogen de warmtewisselaar afgeeft.

Als materiaal wordt gewoonlijk roestvrij staal V4A of titanium gekozen wegens de bedrijfsomstandigheden en het risico van corrosie. De buitenmantel bevat de ingelaste spoel en een dompelhuls voor de elektronische temperatuursensor.

Eigenschappen van een warmtewisselaar

Een warmtewisselaar wordt ook wel een warmtewisselaar genoemd. Hiermee kan energie van het ene materiaal op het andere worden overgebracht, wat technisch gezien een recuperatie is. Het bijzondere is dat de vloeistoffen niet met elkaar in contact komen. De warmte wordt overgedragen van de ene vloeistof naar de andere, bijvoorbeeld via de verwarming van gebouwen in openbare overdekte zwembaden en in particuliere zwembaden.

In buitenzwembaden worden warmtewisselaars efficiënt gebruikt in combinatie met thermische zonne-energie, in privézwembaden is het zinvol het zonnesysteem te gebruiken voor de verwarming van het sanitair warm water van het huis en de warmtepomp te gebruiken in combinatie met de verwarming van het huis en voor het zwembad met de zonne-absorber. De warmtewisselaar is rechtstreeks in het verwarmingscircuit geïntegreerd en wordt niet geregeld.

De voor- en nadelen van de warmtewisselaar

Voordelen:

  • Kan het zwembad het hele jaar door veilig verwarmen, ongeacht het weer.
  • afvalwarmte en zonnewarmte verstandig worden gebruikt
  • De energie-uitgaven zijn verminderd
  • de verwarmingskosten worden verlaagd
  • eenvoudig onderhoud en hoog rendement

Nadeel:

  • hoge kosten voor verwarming, indien zonder warmtepomp

Wat kost een zwembadverwarming?

De kosten van een zwembadverwarming zijn afhankelijk van vele factoren, zoals eerder beschreven:

Type verwarming, zwembadgrootte, temperatuur en type waterbehandeling.

Voorbeeld kosten:

  • Warmtewisselaar: 500,- ? tot 4.000,- ?
  • Warmtepomp: vanaf 1.000,- ?
  • Zonnestelsel van 2.000,- ?

Welk zwembadverwarmingssysteem is de moeite waard voor mijn zwembad?

In de meeste gevallen is een warmtepomp de juiste keuze, het is bijna altijd de moeite waard. Vanuit kostenoogpunt is het zonnesysteem optimaal als u belang hecht aan lage vervolgkosten: verwarming tegen nulkosten:

Ruwweg worden de kosten per kWh warmte-energie voor de verschillende soorten verwarming vergeleken:

  • Warmtepomp: 2,9 cent
  • Warmtewisselaar huis verwarming fossiel: 6,3 Cent
  • Warmtewisselaar elektrisch: 23 Cent

Het verwarmen van het zwembadwater met fossiele energiebronnen zoals olie of gas of met een elektrische doorstroomverwarmer heeft geen zin, zowel om kosten- als om milieuredenen. De zowel verstandige als kosteneffectieve variant om uw zwembad te verwarmen zijn warmtepompen of zonnesystemen. Wij hebben de warmtepompen voor verschillende kilowattvermogens, ook met titanium warmtewisselaars, die geschikt zijn voor zout water en chloorwater, met snelverwarmingsfunctie, de gewenste invertertechnologie. Gedeeltelijk zijn Wifi modules geïntegreerd of optioneel bij ons verkrijgbaar, zodat u de instellingen met uw mobiele telefoon kunt beïnvloeden en controleren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in