Home Zwembad De juiste zoutelektrolyse voor je zwembad

De juiste zoutelektrolyse voor je zwembad

127
0

Je kunt je alleen vermaken in en rond het zwembad als de waterkwaliteit goed is. Zwembadeigenaars bereiken dit door chloor toe te voegen of met zoutelektrolyse. Het laatste heeft verschillende voordelen boven chloor in de vorm van tabletten of korrels. Er wordt geen trichlooramine geproduceerd, dat verantwoordelijk is voor de typische chloorgeur, en ook de soms ingewikkelde en onnauwkeurige dosering van chloor is niet nodig.

Zoutelektrolyse voor je welzijn:

Zout-elektrolyse systemen vergemakkelijken de desinfectie van een zwembad. Het reinigingsproces vindt plaats met behulp van een elektrolyseproces met chloor.
Deze methode biedt nog verschillende voordelen: geen opslag en hantering van chloor, je huid droogt minder uit en je ogen raken niet geïrriteerd. Waarschijnlijk het belangrijkste aspect – je zwembadwater is hygiënisch schoon en kristalhelder zonder de typische chloorgeur!

Vooral voor mensen met allergieën en huidproblemen is het de moeite waard het onderwerp zout-elektrolyse eens nader te bekijken. Want alleen neurodermitis patiënten of ook mensen met een chloorallergie kunnen veel openbare planten niet gebruiken. Een zwembad met een zout-elektrolyse systeem kan een goed alternatief zijn.

Hoe werkt zoutelektrolyse?

In principe is het heel eenvoudig. Een zout-elektrolyse systeem bestaat uit een controle-unit en de elektrolyse cel, die in het watercircuit geïnstalleerd is. De elektrolysecel zet het zout, dat in het water oplost, door middel van het elektrolyseproces om in actief chloor. Dit vernietigt dan de bacteriën en micro-organismen en zorgt zo voor desinfectie van het water. Het meeste chloor wordt weer omgezet in zout als het na enige tijd niet meer nodig is. De rest (afvalstoffen) zorgt voor een voortdurend stijgende pH waarde en moet automatisch verlaagd worden met een doseersysteem. Dit gebeurt allemaal automatisch en in het beste geval hoeft de zwembadeigenaar niet opnieuw te doseren of voortdurend bij te stellen als de waterkwaliteit verandert.

Vanaf welke zwembadgrootte werkt zoutelektrolyse?

In principe kan zoutwaterchlorering voor elke zwembadgrootte en in elk zwembad gebruikt worden. Of deze aankoop voor waterverzorging zinvol is of niet, kan in individuele gevallen besproken worden tijdens een consultatie afspraak. Belangrijker dan de grootte is echter het materiaal van de accessoires en tuinhuis-onderdelen in het zwembad. Ze zijn niet allemaal compatibel met een zoutwater chloreer systeem. Het hoge zoutgehalte kan onder bepaalde omstandigheden het materiaal aantasten.

Wat zijn de verschillende soorten?

Niet alle zoutwatersystemen zijn hetzelfde. Er zijn belangrijke verschillen, zowel in de technologie als in het zoutgehalte:

1. directe systemen

Directe systemen komen iets meer voor dan andere systemen. Ze worden ook wel doorstroom-elektrolyse systemen genoemd en zijn in vergelijking vrij gunstig. De zuivering gebeurt door anodische oxidatie: zout wordt direct aan het zwembad toegevoegd. De concentratie ligt tussen 0.1% en 0.4%. Ter vergelijking: zeewater heeft een concentratie tussen 2% en 3%.
Het grote voordeel van deze vorm van waterverzorging is de prijs. Het nadeel is de verzilting van het water, die op de lange duur leidt tot een hogere belasting van pompen en ingebouwde onderdelen. Vooral de levensduur van pompen wordt korter. Ook moet nagegaan worden of ingebouwde onderdelen, warmtewisselaars en pompen geschikt zijn voor zoutelektrolyse. Roestvrijstalen inbouwdelen en warmtewisselaars zijn helemaal niet of slechts in beperkte mate geschikt.

Er moet ook een onderscheid gemaakt worden:

  • Zoutelektrolyse: zoutconcentratie 0,3 ? 0,4 %. Het is belangrijk hier op te merken dat: Filterpompen verdragen meestal een maximale concentratie van 0.5% zout ? wat in de praktijk altijd tot problemen leidt bij zo’n hoog zoutgehalte. Onze producten: SSC systeem, Bayrol zout Relax
  • Hydrolyse: Zoutconcentratie 0,1 ? 0,2%. Bij de hydrolyse wordt het water direct gesplitst. Zuurstof doodt in milliseconden alle verontreinigende stoffen (kiembelasting die door mensen of omgeving in het zwembad wordt gebracht), voordat het met de waterstof recombineert tot water. Zout is alleen nodig als buffer in het zwembad.

2. indirect systeem

Deze systemen voor elektrolyse worden beschouwd als een “elegante” vorm van ontsmetting, vanwege het comfort dat ze bieden. vorm van ontsmetting. Je vindt ze in luxe particuliere of gemeentelijke installaties. Er wordt geen zout aan het zwembad toegevoegd. Hoogzuiver chloor wordt gemaakt uit zout of zoutzuur in een externe elektrolyse-installatie in de technische ruimte en toegevoegd in de vorm van chloorgas. Afvalproducten worden afgevoerd en komen niet in het zwembadwater terecht zoals bij andere systemen.
De voordelen van deze technologie zijn dat het zwembadwater niet gezouten is en dat roestvast stalen producten en filterpompen zonder beperking in het zwembad gebruikt kunnen worden. De nadelen zijn een hogere aanschafprijs en ook hogere onderhoudskosten dan andere systemen voor waterverzorging.

Bij dit systeem kunnen drie verschillende soorten onderscheiden worden:

  • Membraanloze systemen: ze zetten pekel, natuurlijke pekel of zeewater om in chloor. Deze worden gebruikt in zwembaden met zeewater
  • Membraansystemen: Ze bereiden een waterige chlooroplossing uit verdund zoutzuur of zouttabletten. Ze worden gebruikt in privé zwembaden. Vertegenwoordigers van deze systemen zijn b.v. Ospa Blue Clear (Chlorozon systeem) of Soprazon systeem.
  • Membraansystemen: Ze produceren uit pekel een natriumhypochlorietoplossing met hoge concentratie. Ze worden vooral gebruikt in grotere zwembaden, meestal openbare gemeentelijke voorzieningen.
  • We zoeken graag samen met je uit welk systeem de beste oplossing is voor je zwembad, voor je behoeften en ook voor je budget.

De voordelen van een zoutelektrolyse systeem

De voordelen van elektrolyse zijn legio. De bediening is verhoudingsgewijs gemakkelijk en ook de kwaliteit van het water wordt goed geregeld met behulp van het zout-elektrolyse systeem.

  1. Het zwembadwater moet aangenaam zacht aanvoelen, is zachter voor de huid dan chloorwater, dat we anders uit privé zwembaden kennen, en veroorzaakt zelden of nooit oogirritatie.
  2. Door de lage concentratie proef je het zout in het zwembad niet zoals je uit ervaring met zeewater zou kunnen proeven. Toch zorgt het voor steeds schoon en kristalhelder water.
  3. Vooral voor klanten met een chloorallergie of b.v. psoriasis is zout-elektrolyse de ideale behandeling.
  4. Geen chloorgeur door trichlooramine, dat een afvalproduct is bij het gebruik van chloortabletten of -granulaat om het zwembad schoon te maken.
  5. Geen aanleg van voorraden van de gevaarlijke stof chloor
  6. Automatisch systeem. Je kunt op vakantie gaan zonder je zorgen te maken dat je zult terugkeren naar een verstopt zwembad.
  7. Goede systemen reageren automatisch op veranderende belastingen. Bijvoorbeeld, een onweersbui, veel kinderen in het zwembad op een verjaardagsfeestje en warme temperaturen veranderen de waterkwaliteit.
  8. Milieuvriendelijk
  9. Zeer lage bedrijfskosten
  10. Wat zijn de gevaren?
  11. Natuurlijk moet ook een zout-elektrolyse systeem regelmatig onderhouden en getest worden om veilig te zijn. De eigenlijke zoutelektrolyse is zonder gevaar. Alleen bij aanvullende producten zoals pH regulering of algicide zijn nog gevaarlijke stoffen betrokken.

Kan zoutelektrolyse voor elk zwembad gebruikt worden?

Nee. In het algemeen doet de grootte van het zwembad er niet toe. Maar andere parameters spelen wel degelijk een rol bij een voltooide zwembadinstallatie. Je moet nagaan of pompen, ingebouwde onderdelen, verlichting of zwembadverwarming geschikt zijn voor zoutelektrolyse. Als je zelf een zwembadinstallatie plant, kun je er rekening mee houden dat roestvast stalen elementen, bijvoorbeeld, het zoutgehalte vaak niet permanent verdragen.

Wat kost een zout-elektrolyse systeem?

De prijsklasse is enorm. In principe is er voor bijna elk budget wel iets te vinden. Waarbij men eerlijk moet zeggen dat de klassieke reiniging met chloor veel goedkoper is in de aanschaf. Daartegenover staan hogere bedrijfskosten. Eenvoudige directe halfautomatische systemen uit China zijn al verkrijgbaar voor minder dan 1.000 euro.
Voor een indirect volautomatisch Blue Clear systeem moet je 20.000 Euro uittrekken.
Een heel goed volautomatisch hydrolyse systeem, bijvoorbeeld de Salt Relax Pro pH/Redox, kost ongeveer 3.000 euro.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten?

De onderhoudskosten zijn erg afhankelijk van de installatie. Over het geheel genomen zijn de bedrijfskosten aanzienlijk lager dan bij handmatige of automatische chloordosering. In de lopende operatie hoeft gewoon veel minder geld aan chemicaliën besteed te worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in