Home Zwembad De juiste veiligheidsafdekking voor uw zwembad ? helemaal beveiligd !

De juiste veiligheidsafdekking voor uw zwembad ? helemaal beveiligd !

414
0

Elk privaat en publiek zwembad moet beveiligd worden wanneer het niet in gebruik is. Op die manier hebt u zwemplezier en veiligheid enerzijds gecombineerd en gezorgd voor meer netheid anderzijds. De veiligheidsafdekking is een van de manieren om te voldoen aan de nieuwe veiligheidsnorm DIN EN 16582-1, die in april 2016 in Europa is ingevoerd.

Omdat de zwembadafdekking niet alleen in de zomer maar ook het hele jaar door kan worden gebruikt, zijn er verschillende modellen en accessoires voor het zwembad of de zwemvijver verkrijgbaar. De veiligheidsafdekking moet zo zijn ontworpen dat zij het zwembad op de juiste wijze afdekt met de zwembadafdekking, d.w.z. dat zij dezelfde geometrische vorm moet hebben.

Genieten van het zwembad is één ding, maar veiligheid is iets anders. Daarom moet u, als eigenaar van een zwembad, ervoor zorgen dat uw privézwembad voldoet aan de Europese veiligheidsnorm DIN EN 16582. Online vindt u de geschikte modellen van zwembadafdekkingen voor alle seizoenen, die beantwoorden aan de Europese veiligheidsnormen en aan de Franse veiligheidsnorm NF P 90-308. De Franse norm omvat niet alleen de veiligheidsafdekking, maar ook een doeltreffende barrière die enerzijds de toegang verhindert en anderzijds uw kinderen, dierbare gasten of uw bezoekers beschermt tegen een accidentele val in het zwembad.

Wat zijn de kenmerken van een veiligheidsafdekking voor zwembaden?

De veiligheidsafdekking is een zeer efficiënte afdekking voor uw zwembad. Het combineert de beste veiligheid voor uw zwembad met esthetiek en zuinigheid (lage kosten). Omdat het een afdekking voor het hele jaar is, kan ze ook in de winter op het zwembad blijven.

De veiligheidsafdekking is veilig voor kinderen en kleine dieren omdat zij voldoet aan de Europese veiligheidsnorm DIN EN 16582. Elk privé-zwembad moet aan deze norm voldoen. Als er een ongeval gebeurt, is het eerste wat de wetgever doet, nagaan of de door de EU voorgeschreven norm wordt nageleefd.

De belangrijkste punten van de nieuwe norm voor uw zwembad:

De belangrijkste punten van de nieuwe norm kunnen worden samengevat voor een veilige toegang tot het zwembad voor zwembaden met een baddiepte van 85 cm of meer:

Een privé-zwembad dat in de grond is ingebed of vrij staat, moet hetzij een onoverkomelijke buitenwandhoogte van ten minste 110 cm hebben, hetzij door een beschermingsinrichting zijn beveiligd.

Beschermingsmiddelen zijn:

 • Gesloten afrastering
 • Veiligheidsafdekking
 • Dakbedekking of schuifloods
 • Compleet geïnstalleerde zwembaden moeten achteraf worden uitgerust met hoge zwembadladders
 • Toezicht op niet-zwemmers in particuliere zwembaden

Voortdurend en waakzaam toezicht moet actief worden uitgeoefend op zwakke zwemmers en niet-zwemmers met een deskundige volwassen begeleider, omdat het grootste risico op verdrinking wordt gelopen door kinderen jonger dan vijf jaar.

Bovendien:

 • Er moet een bevoegde volwassene worden aangewezen om te allen tijde toezicht te houden op het zwembad wanneer het in gebruik is.
 • Zwakke zwemmers en niet-zwemmers moeten hun persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals watervleugels of een zwemvest, dragen wanneer zij het zwembad ingaan.
 • Wanneer het zwembad niet in gebruik is en er geen toezicht meer is, moet al het speelgoed worden verwijderd, zowel uit het water als uit de omgeving, zodat kinderen er niet door worden aangetrokken.
 • Als voorbeeld van veiligheidsuitrusting moet een reddingsvest in de buurt van het zwembad worden opgehangen en moet een telefoon met de lijst van noodnummers in de buurt van het zwembad bereikbaar zijn.
 • Veiligheidsborden, b.v. spring niet van de rand van het zwembad, moeten worden geplaatst bij alle toegangen tot het zwembad (alle 4 hoeken).

Wat zijn de voordelen van de veiligheidsafdekking?

Veiligheid en ongevallenpreventie:

 • Maakt het zwembad veilig voor kinderen en kleine dieren en voldoet aan de Europese veiligheidsnorm DIN EN 16582.
 • Zwembadafdekking is vaak afsluitbaar
 • Bij onze modulaire zwembadafdekkingen Walu Pool zijn alle onderdelen individueel vervangbaar. De omslag hoeft niet ingezonden te worden

Vermindering van de onderhoudskosten:

 • geen warmteverlies: het zwembad verliest 70-80% van de warmte via het oppervlak, vooral tijdens de koude nachtelijke uren.
 • geen extra kosten voor het heropwarmen van het water
 • geen verdamping aan de oppervlakte en dus geen waterkosten voor een eventuele aanvulling
 • de modellen met zonne-energie verwarmen het water gratis tijdens de uren dat de zon schijnt
 • bespaart waterchemie, omdat zoet water moet worden behandeld

Vervuiling:

 • Voorkomt vuil in het water en vermindert bijvoorbeeld de vorming van algen.

Bespaart tijd:

 • Het zwembad blijft schoon en er wordt tijd bespaard om het vuil in het zwembad te verwijderen voor het volgende gebruik.

De veiligheidsklep:

 • een optimale kosten-batenverhouding heeft
 • is gemakkelijk te gebruiken door één persoon
 • kan zowel in de zomer als in de winter als afdekking worden gebruikt
 • er komt geen grof vuil in het water

Er zijn afwateringsgaten in het zwembadzeil aangebracht om te voorkomen dat er te veel water op het zeil komt.

Wat zijn de verschillen in veiligheidsafdekkingen?

De veiligheidsafdekkingen verschillen in vorm, constructie, materiaal en bevestiging met spanratels of spankoorden, alsmede in de gebruiksmomenten en in de uitrusting zeer duidelijk, hetgeen ook in de prijs merkbaar is.

De verschillen van de veiligheidsdekking in detail:

De vorm

Veiligheidsafdekkingen zijn verkrijgbaar voor alle zwembadvormen, ze kunnen aan de zijkant worden bevestigd, er overheen worden gerold of aan de binnenrand worden bevestigd. De hoogste mate van veiligheid wordt geboden door aan het oppervlak gemonteerde en overhangende aluminium stangen, die verbonden zijn met versterkt elastisch composietmateriaal en een slijtvaste afwerking en bevestigingssysteem hebben. Ze hebben ook een draagvermogen tot 30 kg en zijn sneeuwbestendig tot 10 cm.

Bouw:

Veiligheidsafdekkingen die op de rand van het zwembad rusten zijn meestal gemaakt van een doorlopend zeil waarin aluminium palen zijn verwerkt. Dit is esthetisch mooi, maar heeft een ernstig nadeel. Wanneer iets moet worden vervangen of gerepareerd, moet de hele bekleding naar de fabrikant worden opgestuurd, is het verscheidene weken onderweg, en ontstaan hoge verzend- en reparatiekosten.

Onze Walu Pool veiligheidsafdekkingen zijn modulair. Elk onderdeel kan door u ter plaatse worden vervangen. Dit bespaart geld, tijd en verhoogt de veiligheid.

Het materiaal

De folies voor de winter- en all-season veiligheidsafdekking zijn vervaardigd van stevig PVC-weefsel met meer dan 580 gr/m² of 650 gr/m². Dunner folie is absoluut af te raden: het scheurt snel zodra het bijvoorbeeld aan de ladder of een scherpe rand blijft haken. Constante blootstelling aan zonlicht belast de folie van de zwembadafdekking. De goedkoopste zwembadafdekking gaat meestal niet lang mee en is niet veilig.

Oprolbare afdekkingen zijn gemaakt van PVC of hagelbestendige polycarbonaat lamellen.

Gebruik

Er zijn zomerhoezen als oprolbare hoezen, hoezen voor het hele jaar door en winterveiligheidshoezen.

Type aandrijving

Manueel met zwengel of handwiel met reductiekast (geen krachtsinspanning nodig), automatisch elektrisch of hydraulisch.

Uitrusting

Vervanging en verwisselbaarheid van sporen is belangrijk. Bovendien maakt een speciaal bevestigings- en spansysteem het zwembadzeil veilig, evenals een windsafe systeem met anti-lift riemen aan de lange zijden. Als een zwembadafdekking alleen door een rubbertje op het zwembad wordt gehouden, kan het bij veel wind vaak naar beneden glijden.

Wat is het verschil tussen een veiligheidsafdekking en een andere zwembadafdekking?
Een veiligheidsafdekking voldoet aan de Europese veiligheidsnorm DIN EN 16582 of de Franse veiligheidsnorm NF P 90-308 en is derhalve veilig voor kinderen en kleine dieren. Deze veiligheidsnorm wordt niet gehaald door andere, meestal goedkope zwembadafdekkingen.

Wat kost een veiligheidsafdekking?

Afhankelijk van het beoogde gebruik (zomer, winter, het hele jaar door), de grootte van het zwembad, de vorm van het zwembad, het type zwembadinstallatie en de gewenste uitrusting en aandrijving, alsmede handmatige of automatische bediening, kan een goede veiligheidsafdekking tussen 500 ? en 20.000 ? kosten voor een privé-zwembad.

Is een veiligheidsafdekking zinvol voor uw zwembad?

De veiligheidsafdekking is niet alleen zinvol voor elk zwembad, maar heeft ook de beschreven voordelen.

Als al de wetgever door de DIN EN norm 16582 voorschrijft: Elk zwembad moet kinderveilig zijn, op elk zwembad moet een veiligheidsdeksel zitten. Bovendien besparen veiligheidsafdekkingen tijd en energie. Ze houden het zwembad schoon en voorkomen warmteverlies van het zwembadwater. De zwembadafdekking is het enige onderdeel van het zwembad dat zichzelf terugbetaalt en is alleen al vanuit dat oogpunt volkomen logisch.

Accessoires

Natuurlijk is het nog zinvoller als u een van de hoogwaardige veiligheidsafdekkingen uitrust met de aangeboden accessoires.

Bijvoorbeeld met:

 • het gemotoriseerde oprolapparaat, dat zeer gemakkelijk intuïtief kan worden bediend met een radiografische afstandsbediening en is uitgerust met een geïntegreerde, oplaadbare batterij en een netadapter.
 • of de wind- en sneeuwkit voor de veiligheidsafdekking, waarbij de riemen in de lengterichting worden gespannen. over de afdekking voor windweerstand of onder de afdekking voor sneeuwweerstand.
 • speciale roestvrijstalen grondhulzen voor de winterveiligheidsafdekkingen.
 • het snelspansysteem voor de veiligheidsafdekkingen van zwembadrollen met ratel van roestvrij staal en snelsluiting, dat het sneller spannen en ontspannen mogelijk maakt zonder de bevestigingsriemen volledig te moeten in- en uitrijgen en dat het op- en afrollen vergemakkelijkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in