Home Tips De esthetiek van mangohout: hoe ziet de houtsoort eruit?

De esthetiek van mangohout: hoe ziet de houtsoort eruit?

269
0

Mangohout is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de woonwinkels. Met name de afgelopen vijf jaar schoten de mangohoutwinkels als paddestoelen uit de grond. Dat zorgde er vervolgens voor dat de liefde voor mangohout alleen nog maar verder verspreid werd. Als je op zoek bent naar een houtsoort met karakter en schoonheid, dan is mangohout de perfecte keuze. Mangohout is namelijk een unieke houtsoort die zich onderscheidt door zijn prachtige nerftekeningen, warme kleur en interessante zaagsneden. In dit blog gaan we precies op die drie unieke kenmerken dieper in, want ze verdienen wat extra aandacht. Deze drie eigenschappen van mangohout zorgen er namelijk voor dat elk meubel, bijvoorbeeld een mango eettafel met rond blad, een uniek exemplaar is.

Lijntekening

Laten we beginnen met de nerftekeningen. Mangohout heeft namelijk kenmerkende tekeningen in het hout die bij geen enkele andere houtsoort zo duidelijk zijn als bij mangohout waardoor iedere plank uniek is. De patronen variëren van subtiel tot opvallend, afhankelijk van de omstandigheden waarin de boom is opgegroeid en geven een extra dimensie van karakter en schoonheid aan een meubel.

Kleur bekennen

Een ander opvallend kenmerk van mangohout is de kleur. Eén plank kan uit tientallen warme tinten bestaan, variërend van geel tot roodbruin. De kleuren worden versterkt door de hiervoor genoemde houtnerven waardoor het hout een unieke uitstraling krijgt. Naarmate het hout blootgesteld wordt aan licht en lucht kan de kleur veranderen, waardoor het meubel nóg meer karakter krijgt dan het al had. Dit maakt mangohout een erg interessante houtsoort.

Gezaag

Tot slot wordt mangohout ook gekenmerkt door de zaagsneden. Op het eerste oog zou je kunnen denken dat het meubel niet goed is afgewerkt, maar bij mangohouten meubelen worden deze zaagsneden bewust behouden. Ze zorgen namelijk voor een robuuste uitstraling. Daarnaast worden de nerfpatronen van het hout door de zaagsneden extra benadrukt. Bij het zagen wordt vooral gebruik gemaakt van de radiaalsnede, te herkennen aan de over dwars liggende sneden op elke plank. Vooral bij grote meubels, zoals een eettafel rechthoekig met zwart mangohout, zijn deze houtsneden goed te zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in