Een buitendouche zorgt voor de perfecte verfrissing op bijzonder warme dagen. Of het nu gaat om de “kleine eenvoudige” versie, direct aan de tuinslang of iets uitgebreider met een eigen pomp en afvoer. Na ons artikel weet u welke mogelijkheden er zijn om zelf een buitendouche aan te leggen en welke (bouwkundige) voorwaarden er gesteld moeten worden aan een buitendouche. Een buitendouche kopen? Lees ons uitgebreide onderzoek naar de beste solar buitendouches!
Hoe werkt een buitendouche?
Er zijn verschillende manieren om zelf een buitendouche te bouwen.
- 1. De eenvoudigste manier is gebaseerd op het principe van een aansluiting op de tuinslang.
- 2. Een andere mogelijkheid is de zonnedouche, die een geïntegreerde watertank heeft die het water voor de tuindouche voorverwarmt met behulp van zonne-energie. Vooral als het niet zo warm is, kan dit erg prettig zijn.
- 3. Een derde mogelijkheid, en de meest complexe, is als de tuindouche direct is aangesloten op het watersysteem van het huis. Hier wordt de tuindouche van water voorzien door de “normale” waterdruk in de leiding of door een pomp.
De functionele basisprincipes zijn echter altijd hetzelfde voor alle varianten. Samenvattend kan dus worden gezegd
Bouw je eigen tuindouche: Er zijn 3 mogelijkheden
- Rechtstreeks op de waterslang
- Met watertank en zonne-energie
- naar huis wateraansluiting
Bouw je eigen buitendouche: Waar moet je rekening mee houden?
Hier hangt het er veel van af welke variant u kiest. De “eenvoudige” optie voor de tuinslang kan snel in de grond worden gestoken en daar worden geplaatst waar u de tuindouche op dat moment nodig heeft.
Wil je het wat uitgebreider, dan krijgt de tuindouche een vaste plek. Voor dit doel is het beter om een kleine fundering of een soort bodemplaat te plaatsen en de tuindouche af te dekken.
Welke materialen en gereedschappen heeft u nodig voor een buitendouche?
Afhankelijk van hoe u de fundering ontwerpt, heeft u verschillende gereedschappen en basismaterialen nodig.
- Als u een betonnen fundering nodig heeft, dan een betonmixer of roerwerk voor het beton.
- Voor een verharde fundering zijn grind en de juiste stoeptegels meestal voldoende.
Als de tuindouche een vaste plaats krijgt, moet u er zeker voor zorgen dat het water eraf kan lopen. Het sijpelt dus niet direct in het gazon, de gekozen plek zou alleen onnodig verzachten.
Voor de “eenvoudige” versie is dit het meest uitgebreide deel. Zodra de “onderbouw” op zijn plaats is, kunt u de tuindouche opzetten. Hier raden wij u aan een kant-en-klaar systeem te kopen bij een vakhandelaar.
Voor de algemene tuindoucheopstelling en -bouw moet u gereedschap zoals hamer, tang of zelfs een waterpas klaar hebben staan.
Bouw je eigen tuindouche: Stap voor stap instructies
Bepaal de ruimte en definieer de vorm
Waar gaat de tuindouche precies naartoe en hoe ziet de vorm van de onderbouw eruit? Zodra dit duidelijk is, kunt u het gebied met een spade uitsnijden en ongeveer 20-30 cm grond verwijderen.
Houd er rekening mee dat er voldoende ruimte moet zijn voor de douche. Nu kunt u de onderbouw voorbereiden:
- Als het gebied geasfalteerd is, zou er nu grind in het graafgebied komen en dan zouden de respectievelijke straatstenen geplaatst worden.
- Als u de tuindouche wilt betonneren, zou u nu het beton mengen en over het oppervlak verdelen.
Nu komen we al bij het spannende gedeelte
Afhankelijk van hoe de tuindouche is ontworpen, kan deze nu worden geplaatst. In de meeste gevallen wordt echter vooraf een privacyscherm of wandconstructie aangebracht of, in het geval van een betonnen oppervlak, een houten vloer.
Welk hout moet je gebruiken voor een tuindouche?
In principe moet het hout resistent zijn en geen problemen hebben met water. De meeste houtsoorten die in de terrasbouw worden gebruikt zijn geschikt. Als u ze dan voldoende behandelt, bijvoorbeeld met een hoogwaardig houtverduurzamingsmiddel, zult u lang plezier hebben van het gebruikte hout.
Onze tip: Om het goedkoop te houden zijn hier bijvoorbeeld Siberische leeuweriken, maar ook de hoogwaardige tropische houtsoorten geschikt. Vanuit Bankirai, over teak of ook Cumaru zijn hiervoor vele houtsoorten mogelijk.
U kunt dan vrijelijk de schermopbouw ontwerpen. Bouw een klein frame dat u verbindt met de onderconstructie en plaats vervolgens de respectievelijke houtsoorten.
Sommige tuindouches kunnen direct in zo’n constructie worden geïntegreerd, dus informeer u van tevoren en u kunt dit direct plannen. Op deze manier kunt u de tuindouche laten “verdwijnen” en ziet het eruit als een normale douche.
Andere factoren, dingen die belangrijk zijn
De afvoer voor een buitendouche is in de meeste gevallen verwaarloosbaar. Je moet je alleen niet wassen met zeep (tenzij het biologisch afbreekbare zeep is). De meeste tuindouches zijn niet continu in gebruik en het water dat binnen sijpelt kan zich vrij goed over het grind of de randen verspreiden.
Onze tip: Over het algemeen moet u voor de tuin een extra watermeter laten installeren. Dus als u een kraan heeft die geen afvoer heeft, installeer dan een watermeter en meld dit aan uw waterleverancier. Hier kunt u dan een zogenaamde tuinwatermeter aanvragen en hoeft u geen rioleringskosten te betalen.
Andere mogelijkheden voor tuindouches
Er zijn zeker nog meer manieren om zelf een tuindouche te bouwen, of het nu gaat om een douche op zonne-energie en een eigen tank of om een directe aansluiting op de waterleiding. Deze mogelijkheden zijn veel complexer, maar het basisprincipe van de bouw is zeer vergelijkbaar. De basisconstructie blijft hetzelfde.
Belangrijk: Voor de directe wateraansluiting naar het huis is het altijd aan te raden om een specialist te raadplegen.
Op ons Pinterest kanaal hebben we ook een bord over het onderwerp “Tuin Douche Ideeën” en vele mooie borden over het onderwerp huis en tuin voor u samengesteld.
Toch geen zin om er zelf een te maken, bekijk onze uitgebreide test naar de beste solar buitendouche!