Home Tuin Buiten rechthoekige plantenbakken

Buiten rechthoekige plantenbakken

170
0

De traditionele rechthoekige plantenbak voor buiten combineert functionaliteit en veelzijdigheid, of hij nu een landschap in de achtertuin siert of de vensterbank van een appartement. Plantenbakken zijn er in verschillende maten en vormen, maar de bekende rechthoek is een van de meest voorkomende vanwege zijn aanpassingsvermogen voor lange, smalle ruimtes. Hoewel de meeste rechthoekige plantenbakken traditioneel van hout zijn gemaakt, zijn er ook materialen zoals plastic waardoor rechthoekige plantenbakken een betaalbare keuze zijn voor elk budget.

Gebruik

Rechthoekige plantenbakken staan vaak op vensterbanken of langs de leuning van een terras in de achtertuin. Maar deze plantenbakken zijn ook ideaal voor kleine binnenplaatsen, patio’s of krappe of oneven gevormde ruimtes waar ronde, volumineuze bakken niet passen. Gebruik de plantenbakken in een lijn langs een looppad of om een erfafscheiding te maken, of rangschik ze zo dat ze een grotere buitenruimte verdelen in kleinere, intiemere delen of zitjes.

Stijlen

Houten rechthoekige plantenbakken zijn er in soorten zoals ceder, teak, acacia, mahonie, Australisch blackwood en kersen. Als u de voorkeur geeft aan de uitstraling van hout, maar een goedkopere, onderhoudsarme optie wilt, lijken plantenbakken van polyethyleen of klei op hout en kunnen ze natuurlijk, geverfd of gebeitst zijn. Terracotta en steen bieden ook een traditionele look voor een rechthoekige plantenbak, of kies voor een harsversie die eruitziet als steen. De maten van plantenbakken variëren ook sterk, met een gemiddelde diepte en hoogte van een paar centimeter tot een voet of meer, hoewel de lengte kan variëren van 12 centimeter tot 6 meter.

Wat te planten

U kunt eenjarigen, vaste planten, bollen, wijnstokken, groenten en kruiden in een rechthoekige plantenbak planten, maar de planten die in één bak staan, moeten dezelfde behoefte aan zonlicht, vocht en grond hebben. Voor gedeeltelijke schaduw kunt u zoete alyssum, verbena, golfpetunia, celosia, anchusa en klimopgeraniums proberen. In een plantenbak in de volle zon kunt u vinca, papavers, nasturtium, ageratum en portulaca gebruiken. De meeste rechthoekige plantenbakken zijn te ondiep voor hoge planten of planten met diepe wortels. Daarom zijn de beste groenten voor rechthoekige plantenbakken de dwergvariëteiten, zoals druiventomaten, hoewel rechthoekige plantenbakken ideaal zijn voor het kweken van een verscheidenheid aan kruiden.

Tips voor het planten

Bekleed de plantenbakken met plasticfolie met gaatjes, leg er een dun laagje grind op voor de afwatering en voeg vervolgens een goede kwaliteit potgrond toe. Bemest uw planten in potten met tijdontspannende korrels of een kleine hoeveelheid oplosbare meststof bij het planten en geef vervolgens om de week water met een meststof met een voedingsstofverhouding van 1-2-1. In tegenstelling tot taps toelopende potten, hebben rechthoekige plantenbakken meer bodemvolume in de onderste helft van de bak, dat vocht beter vasthoudt. Om te voorkomen dat uw containerplanten te veel water krijgen, wacht u tot de bovenste 2 centimeter van de potgrond is opgedroogd.

Overwegingen

Houten rechthoekige plantenbakken kunnen elk jaar met een niet-giftig afdichtmiddel worden behandeld om rotten te voorkomen en de levensduur van de bak te verlengen. Ongeacht of het hout is behandeld of niet, het zal na verloop van tijd een natuurlijke zilveren patina ontwikkelen. Om schimmel op houten bakken te voorkomen, moet u ze regelmatig licht opschuren en voldoende draineren. Terracotta plantenbakken kunnen water opzuigen en uitdrogen, maar door ze voor het planten te laten weken en ze met plastic te bekleden, voorkomt u uitdroging. Cementen of stenen plantenbakken kunnen barsten bij vriezen en dooien, dus bescherm ze bij koud weer door ze droog te houden en te bedekken met plastic.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in