Home Tuin Bevestigen van een patiodak aan het huis

Bevestigen van een patiodak aan het huis

189
0

Een aan het huis bevestigd terrasdak maakt gebruik van de structuur van het huis door een uiteinde van het dak te steunen op een dwarsbalk die horizontaal aan het huis bevestigd is. De richel, meestal een 2 bij 6, is meestal bedoeld om het ene uiteinde van de spanten van het terrasdak vast te houden. Het plaatsen en monteren van de richel is gewoonlijk een vrij eenvoudig proces; de richel moet bevestigd worden voordat de fundering voor een dek, patiodakpalen, en andere structuur gebouwd wordt. Het is goed om na te denken hoe en of je een terrasoverkapping kan bevestigen aan je huis. Mocht dat klussen nou niet iets voor jou zijn, dan is het wellicht een goed idee om een terrasoverkapping te kopen. Ben je wel een echte ‘doe-het-zelf’er? Dan hebben wij hieronder een paar goede tips! 

Waar bevestig je een patio dakrand?

Op een huis met één verdieping is het vaak het beste om de leuning voor een patiodak net onder de dakrand van het huis te bevestigen. Bij een huis met twee verdiepingen kun je de leuning meestal vastmaken aan een bandbalk (ook wel randbalk genoemd), die tussen de verdiepingen staat, zoals hieronder. Zoek de bandbalk door vanaf een raam op de tweede verdieping naar beneden te meten.

Bevestigen van de overkapping dakligger

De procedures voor het monteren van een leuning hangen af van de soort bekleding op het huis. Relatief vlakke bekleding kan intact blijven, maar beschot, afgeschuind hout, metaal, of vinyl bekleding moet altijd weggesneden worden.

Heb je afgeschuinde horizontale bekleding, gebruik dan een omgekeerd stuk bekleding, om een loodrecht, plat oppervlak te maken voor de bevestiging van de leuning.

Als je bekleding niet afgeschuind is, kun je de ledger er gewoon stevig aan vastschroeven.

Verwijder genoeg van de bekleding, zodat je het gootstuk achter de bekleding boven de ledger kunt steken en het onder de ledger kunt laten uitsteken.

Stel bij het zagen van houten bekleding het blad van de cirkelzaag zo af dat hij alleen de bekleding snijdt en niet de bekleding eronder. Laat het blad ook niet verder snijden dan de leglijnen. Als je vinyl bekleding doorsnijdt, kun je in plaats daarvan een scherp hobbymes gebruiken.

Een grootspant moet bevestigd worden aan sterke delen van het geraamte van het huis, zoals dwarsbalken voor de tweede verdieping of muurstijlen. De sterkste verbinding van een leuning berust op bouten die door de bekleding van het huis en de rand- of bandbalk lopen en dan vastgezet worden met moeren en ringen die vanaf de andere kant aangebracht worden. Als de andere kant niet bereikbaar is, gebruik je in plaats van bouten lagerschroeven met sluitringen, zoals op de tekening.

Als het onmogelijk is de richel aan een vloerbalk te bevestigen, bevestig hem dan aan de muurstijlen, die meestal op 40cm middens staan en rond deuren, ramen en andere openingen in elkaar gedraaid zijn.

Spijker of schoor de leuning tijdelijk op zijn plaats, gepositioneerd en waterpas op de gewenste hoogte. Controleer opnieuw of de reling waterpas staat en boor dan gaten door de reling en in het geraamte van het huis.

Bevestig de reling met schroeven of bouten van 1/2 duims diameter om de 16 duims (of zoals voorgeschreven door de plaatselijke bouwvoorschriften).

Schuif drie of vier roestvrijstalen ringen tussen de reling en de bekleding bij het aandrijven van elke schroef, zoals links te zien is. Zo kan het water achter de leuning weglopen.

Als het bevestigen van een terrasdak aan een leuning onder de dakrand niet genoeg stahoogte biedt, kun je de spanten van het nieuwe terrasdak op de bovenplaat van de muur zetten en ze aan de zijkanten van de spanten van het huis vastmaken, zoals op de uitsnedetekening hierboven.

Bevestigen aan gemetselde muren

Veranker een leuning aan een gemetselde muur met expansieankerbouten. Begin met het markeren van een lijn over de muur voor de bovenrand van de leuning. Boor gaten voor de uitzetankers om de 40 cm of zoals voorgeschreven door plaatselijke verordeningen, steek de ankers erin, houd de leuning op zijn plaats, en tik er met een hamer op om de ankerplaatsen op de achterkant in te prikken.

Verwijder de leuning, en boor boutgaten waar de boutpunten sporen hebben achtergelaten. Duw of hamer de richel weer op de bouten, controleer opnieuw of hij waterpas staat (en pas zo nodig aan), breng ringen en moeren aan, en draai dan de bouten vast.

Bevestigen van een overkapping daklijst

Tenzij hij tegen regen beschermd wordt door de dakrand van het huis of door een stevig dak, moet een daklijst die rechtstreeks aan een huis met houten bekleding bevestigd is, afgedekt worden met een gegalvaniseerd metalen Z-profiel dat onder de bekleding doorgaat om te voorkomen dat er water achter sijpelt.

Waar een integraal gootstuk niet mogelijk is, zoals op een stucwerk muur, gebruik je Z-beglazing en breeuw je de bovenrand. Dit is een klusje dat je moet doen voor je de dakspanten van het dak op hun plaats bevestigt.

Je kunt L- of Z-vormige gootstukken kopen of het zelf buigen. Om plaatmetalen gootstukken te buigen maak je een vorm door aan weerszijden van het metaal twee 2 bij 4’s tegen elkaar te klemmen, en dan hamer je op het metaal om bij elke vouw een scherpe rand te maken. (Het resultaat is veel netter als je voorgevormd gootstuk koopt.)

Breng het gootstuk op zijn plaats, breeuw de bovenrand en spijker het vast met gegalvaniseerde spijkers die lang genoeg zijn om minstens 1 duim in de structurele delen door te dringen. Daarna breeuw je de spijkerkoppen.

Als het huis met dakshingles of dakbeschot bekleed is, schuif dan de bovenrand van het metaal zo ver mogelijk onder de onderrand van de dakshingles of het dakbeschot omhoog.
Een ander alternatief voor terrasoverkappingen die je steeds meer ziet zijn tuinkamers, die ook een mooie verbinding maken tussen de tuin het het woonhuis. Bijvoorbeeld een tuinkamer van Tuinmaximaal is een prachtige optie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in