Home Blog Beton ballast rekenmachine & verhoudingshulp

Beton ballast rekenmachine & verhoudingshulp

275
0

Ballast is een belangrijk toeslagmateriaal dat je vaak zult gebruiken als je met cement werkt. Een ballastmengsel is handig voor het bouwen van stevige betonnen vloeren die tuinpaden, funderingen van schuurtjes en andere soorten constructies vormen die een sterk oppervlak nodig hebben. We hebben hieronder een handige formule gegeven die je kunt gebruiken om betonballast te berekenen:

Bereken het volume: De eerste stap is het berekenen van het volume van je vloeroppervlak, wat de lengte (l) x breedte (b) x diepte (d) zal zijn. Dus als je een vloeroppervlak hebt van 1 meter lang, 1 meter breed en 2 meter diep, geeft de formule 1 x 1 x 2 je 2 kubieke meter.
Bepaal hoeveel ballast je nodig hebt: Als algemene regel kun je uitgaan van ongeveer 1.750 kg tot 1.800 kg ballast per vierkante meter. Voor 2 kubieke meter heb je dus 3.500 kg ballast nodig. Ballast is relatief goedkoop, dus extra ballast kopen kan handig zijn.
Deel je hoeveelheid ballast door de grootte van de zak: De laatste stap in onze betonballast calculator is hoeveel zakken je nodig hebt. Neem de hoeveelheid ballast die je nodig hebt en deel die door de grootte van de zak, dus 3500 kg ballast in zakken van 25 kg is 140 kg.
Zo eenvoudig is het! Als je het volume berekent, kun je schatten hoeveel ballast je nodig hebt (1.750 kg tot 1.800 kg per vierkante meter) en dat getal vertelt je hoeveel zakken je moet kopen. Ballast is een goedkoop, gemakkelijk te gebruiken en grof toeslagmateriaal dat kan helpen bij het verdikken van beton en een stevige fundering kan vormen voor verschillende bouwwerken, dus je kunt het vaak gebruiken!

Natuurlijk moet je bij het gebruik van onze formule of je eigen betonballast calculator ook rekening houden met afval. Een extra 5% is een goede vuistregel, maar 10% zorgt ervoor dat je nooit zonder komt te zitten.

Tips voor betonballast mixen

Je kunt gemakkelijk betrouwbare betonballastmixen maken voor gebruik in verschillende bouwprojecten. Maar afgezien van de hoeveelheid ballast die je nodig hebt, is een van de belangrijkste onderdelen van een succesvol project het vinden van de juiste verhouding van het betonballastmengsel. Je hebt een geschikte verhouding tussen ballast en cement nodig voor het type vloer of andere constructie dat je aan het storten bent.

Er zijn verschillende betonballast mengsels waaruit je kunt kiezen, zoals:

1 op 5: Een verhouding van één deel cement op vijf delen ballast is gebruikelijk voor gewone paden en stoeptegels of betonnen panelen. Dit is een ballastmengsel dat mensen gebruiken vanwege de waterdichte eigenschappen, die je zeker nodig zult hebben als je muren bouwt met betonnen panelen.
1 op 6: Als je een steviger oppervlak wilt, zoals voor een oprit, garage of een ander gebied waar veel gewicht en druk op komt te staan, is een verhouding van één deel cement en zes delen ballast een betere optie. Dit is ook een goede mengverhouding voor ballast voor terrassen en paden.
1 op 8: Een verhouding van één deel cement op acht delen ballast geeft je de hardheid die je nodig hebt voor funderingsbeton. Verhoudingen van 1 tot 8 zijn nodig voor bijvoorbeeld funderingen van schuurtjes en andere constructies waarop gebouwd gaat worden na het storten van de ballast.
Het is van vitaal belang om de juiste verhouding te kiezen voor de klus die je moet klaren, anders kun je het cement en de ballast onnodig verspillen. Je kunt ook dingen als betonijzer in het beton gebruiken om de gewenste sterkte te bereiken, dus het gaat niet alleen om de verhouding van je cementmengsel.

Omdat cement het bindmiddel is dat je betonmengsel bij elkaar houdt, moet de kwaliteit van zowel het cement als de ballast hoog zijn. Losse ballast, ongeschikte mengverhoudingen en andere kwaliteitsproblemen kunnen resulteren in betonnen oppervlakken die niet geschikt zijn voor het doel, of zelfs gevaarlijk zijn.