Zoals de naam al doet vermoeden zijn solar fonteinen fonteinen die door zonne-energie worden aangedreven. Ze zijn er in allerlei verschillende uitvoeringen en soorten. Er moet dus een fontein naar ieders smaak te vinden zijn.
Hun grootste voordeel is hun lagere stroomverbruik en de daarmee gepaard gaande milieuvriendelijkheid. Ze kunnen een vijver van zuurstof voorzien en hun rustgevende geluid is bijzonder uitnodigend voor ontspanning.
Met onze grote zonnefontein test 2021 willen we je helpen de tuinfontein te vinden die het beste bij je tuin en je behoeften past.
We hebben de meest uiteenlopende zonnefonteinen met elkaar vergeleken en de respectieve voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Deze vergelijking moet je keuze zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort
- Zonnefonteinen zijn fonteinen die door zonne-energie worden aangedreven. Ze zijn er in allerlei vormen en kunnen elke tuin omvormen tot een kleine oase van welzijn.
- In principe zijn ze onder te verdelen in zonnefonteinen met geïntegreerde en externe zonnepanelen. Beide soorten zijn er in veel verschillende uitvoeringen en prijsklassen.
- Fonteinen zijn bijzonder geschikt voor een tuinvijver. Andere, zoals een cascade fontein, kun je bijna overal in de tuin plaatsen.
Vergelijking van zonnefonteinen: beoordelingen en aanbevelingen
Zonne-fonteinen zijn er in een grote verscheidenheid van vormen en ontwerpen. Ze kunnen echter niet allemaal overtuigen met hun vormgeving en kwaliteit. In het volgende hebben we de beste fonteinen op zonne-energie samengesteld om je bij je keuze te helpen.
De beste zonnefontein
De AISITIN Zonnefontein is een degelijke zonnefontein voor een gemiddelde prijs. Hij heeft een geïntegreerd 3.5 W zonnepaneel en is uitgerust met een oplaadbare batterij. Deze heeft 1500 mAh.
Volgens de verkoper kun je de fontein maximaal 3 tot 4 uur zonder zonlicht laten werken. Dankzij de uitschakelbeveiliging schakelt de pomp automatisch uit als hij het water verlaat. Hij wordt ook geleverd met zes verwisselbare spuitmonden.
Oordeel van de redactie: Deze fontein is precies goed als je van je tuinvijver een kleine oase van ontspanning wilt maken.
De beste fonteinwaterval op zonne-energie
De Smart Garden Solar Waterval Rotsfontein is een degelijke fontein op zonne-energie voor een iets hogere prijs. Hij is 45 cm hoog, 60 cm breed, 45 cm diep en weegt ongeveer 9,5 kilo.
De fontein is gemaakt van polyresin. Hij is weerbestendig en heeft een externe zonnemodule. Zo kan hij vrij in de tuin geplaatst worden. Hij past ook overal bij door zijn natuurlijke rotsuiterlijk.
Oordeel van de redactie: Een mooie watervalfontein die in elke tuin past en er, door zijn natuurlijke vormgeving, niet als een vreemd voorwerp uitziet.
De beste zonnefontein Bolvormige fontein
De blumfeldt Schönbrunn fontein is een chique fontein op zonne-energie met een moderne vormgeving. Hij is 99 cm hoog en 34,5 cm diep en breed. Volgens de verkoper heeft de ingebouwde batterij een werktijd van tot 8 uur.
De fontein kan vrij geplaatst worden dankzij een extern zonnepaneel. Hij is ook voorzien van LED’s, die er ’s nachts bijzonder mooi uitzien. De fontein spuit tot 80 cm hoog. Hij kan echter ook vrij bestuurd worden.
Oordeel van de redactie: Deze fontein scoort vooral met zijn uiterlijk en is een absolute aanrader als je waarde hecht aan een eenvoudig en modern ontwerp.
De beste zonnefontein Cascade fontein
De terracotta cascade fontein van Esotec is een stevige fontein op zonne-energie met een gemiddelde prijs. Hij is 31 cm diep en breed en 55 cm hoog. Hij is uitgerust met een extern 2 Watt zonnepaneel en een 2000 mAh batterij.
De bijgeleverde LED’s kunnen bij schemering automatisch aan gaan, waardoor de fontein bijzonder mooi schittert. Hij kan vrij geplaatst worden dankzij een 5 meter lange kabel en geeft je tuin een mediterrane flair.
Editor’s review: Als je waarde hecht aan een eenvoudig Mediterraans ontwerp, dan is deze fontein precies de juiste voor jou.
De beste zonnefontein muurfontein
De blumfeldt Löwenstein tuinfontein is een klassieke muurfontein in natuursteenlook. Hij is 72 cm hoog en 41 cm breed. Hij is voorzien van een extern 2 watt zonnepaneel en een oplaadbare batterij, die, volgens de verkoper, een maximale looptijd van 6 tot 8 uur heeft.
Dankzij de 5 meter lange aansluitkabel kan hij ook aan bijna elke muur bevestigd worden. En de bijzondere vormgeving geeft het een antieke flair. Bovendien is hij voorzien van LED’s, die door middel van een sensor automatisch aan en uit kunnen gaan.
Recensie van de redactie: Deze fontein is ideaal voor alle vrienden van klassieke ontwerpen met antieke flair.
Zonnefontein: Aankoop- en evaluatiecriteria
Hieronder laten we zien welke factoren van invloed kunnen zijn op je keuze van een zonnefontein die het meest geschikt voor je is. Deze omvatten:
- Pomp en watercircuit
- Volume
- Kenmerken
- Vermogen
- Materiaal
In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke aspecten.
Pomp en watercircuit
Als je een pomp in een vijver gebruikt, moet je er zeker van zijn dat hij krachtig genoeg is voor het water in kwestie. Informatie over de pomphoogte en het debiet kan je hierbij helpen.
Aan de ene kant moet hij krachtig genoeg zijn om genoeg water te laten stromen voor een mooi fonteineffect. Aan de andere kant, en dit is waarschijnlijk het belangrijkere punt, kunnen zich gemakkelijker algen vormen als er niet genoeg water stroomt.
Je pomp kan beschadigd raken als het water eruit loopt.
Je moet er ook voor zorgen dat je een gesloten watercircuit hebt. Dit is belangrijk omdat je anders steeds water moet blijven toevoegen. En als je dit vergeet te doen, kan je pomp beschadigd raken als hij lange tijd met te weinig of geen water draait.
Dit kan voorkomen worden als de pomp een stroomonderbreker heeft. Dit kan de pomp uitschakelen als hij te heet wordt. Zelfs bij een gesloten circuit is zo’n stroomonderbreker voordelig. Want het kan altijd gebeuren dat je fontein op een gegeven moment gaat lekken.
Volume
Ook het volume speelt een belangrijke rol. Je wilt immers niet gestoord worden door hinderlijke motorgeluiden in je persoonlijke oase van ontspanning. Liever wil je het water horen klateren en stromen.
En je wilt geen burenruzie beginnen alleen omdat de fontein “veel” te luid staat. Als je in een dichtbevolkt gebied woont, moet je er ook voor zorgen dat het volume laag is.
Het volume kan je ook vertellen of er net genoeg water door de put stroomt. Of dat er mogelijk iets beschadigd is aan de put.
Uitrusting
Waarschijnlijk de meest verstandige uitrusting die je moet overwegen is een ingebouwde oplaadbare batterij. Met zo’n batterij kun je je fontein gemakkelijk langere tijd laten werken, ook als het bewolkt is.
Je kunt hem ook ’s nachts tot enkele uren zonder zonlicht laten werken.
Je batterij heeft overdag voldoende zonlicht nodig om de pomp ’s nachts te kunnen laten werken.
Voorwaarde is natuurlijk wel dat je overdag voldoende uren zonlicht nodig hebt om de batterij op te laden. Want als de batterij leeg is, kun je de fontein alleen met voldoende zonlicht laten werken.
Een andere eigenschap waar je aan moet denken is geïntegreerde verlichting. Vooral als je je fontein ’s avonds of ’s nachts wilt laten werken, kan mooie verlichting je fontein een mooier totaalbeeld geven.
Zo’n fontein heeft echter een oplaadbare batterij nodig, want hij moet ook als het donker is in werking kunnen blijven.
Er is geen goed of fout met zowel de batterij als de verlichting. Natuurlijk verhogen deze toevoegingen ook de prijs. Of je ze nodig hebt of niet, en of je bereid bent de hogere prijs te aanvaarden, is iets dat je voor jezelf moet afwegen.
Vermogen
Wat het vermogen betreft, moet je rekening houden met het vermogen van het paneel en met de levensduur van de batterij, als er een bij zit.
Hier vind je vaak batterij looptijden van tot 8 uur. Hoe meer hoe beter, natuurlijk, maar hoeveel je werkelijk nodig hebt bepaal je zelf. Wij vinden 3 tot 5 uur ruim voldoende.
Het vermogen van het paneel moet sterk genoeg zijn om de pomp zelf en eventuele andere apparatuur te kunnen bedienen. Als je de fontein als een complete set koopt, moet dit ook gegarandeerd zijn.
Omdat het vereiste vermogen o.a. afhangt van de pomp, is hier geen definitief minimum vermogen vereist.
Materiaal
Net als voor de uitrusting is er geen definitief antwoord op de vraag welk materiaal het beste is. Nogmaals, het hangt van je persoonlijke smaak af wat je kiest.
Je moet ervoor zorgen dat het materiaal weerbestendig is als je de fontein buiten plaatst. En het moet zo gemakkelijk mogelijk schoon te maken zijn. Je moet ook letten op hoe de kleuren zich gedragen in veelvuldig zonlicht.
Glad materiaal is gemakkelijker schoon te maken dan ruw materiaal zoals natuursteen.
Wat hier ook belangrijk is om op te merken, is dat je weerbestendigheid niet gelijk moet stellen met winterbestendigheid. Als je fontein niet wintervast is, moet je hem vóór de winter legen en schoonmaken. Anders heb je misschien een nieuwe nodig voor de volgende zomer.
Zonnefontein: Veel gestelde vragen en antwoorden
In het volgende willen we de belangrijkste vragen over fonteinen op zonne-energie beantwoorden.
We hebben de zeven meest gestelde vragen voor je samengesteld en ze kort beantwoord. Na deze gids weet je alles wat essentieel is over zonneputten.
Wat is een zonnefontein?
Een zonnefontein is, net als elke andere fontein, een circuit. Het pompt water van beneden naar boven, dat dan weer naar beneden stroomt.
Wat een fontein op zonne-energie tot een fontein op zonne-energie maakt, is de manier waarop hij aangedreven wordt. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt het aangedreven door zonne-energie, die door een zonnepaneel in het apparaat wordt gevoerd.
Hij heeft geen externe stroombron nodig. Dit betekent ook dat er geen kabels gelegd hoeven te worden. Daarom kan hij, tenzij hij een batterij heeft, alleen tijdens zonlichturen gebruikt worden.
Afhankelijk van het type kan de plaats ervan meer of minder vrij gekozen worden. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat het paneel enkele uren zonlicht per dag nodig heeft.
Wat kost een fontein op zonne-energie?
Er is een grote prijsklasse tussen de verschillende zonnefonteinen. De prijs verschilt naargelang het materiaal en de kwaliteit. Het gamma kan gaan van ongeveer 10 tot 600 euro.
Ervan uitgaande dat je een fontein van hogere kwaliteit lang kunt gebruiken, lijkt ons zo’n bereik heel redelijk.
Eenvoudige fonteinen, zoals reeds gezegd, beginnen bij ongeveer 10 euro. Uitgebreidere fonteinen, daarentegen, die er in allerlei vormen zijn, beginnen bij ongeveer 55 euro.
Type > Prijsklasse
Eenvoudige fonteinen circa 10 tot 60 euro
Uitgebreidere zonnefonteinen ca. 55 tot 600 euro
De prijsklasse voor fonteinen gaat tot ongeveer 60 euro. De meer uitgebreide, daarentegen, gaan tot 600 euro. In het duurdere segment zijn ze ook van hoogwaardiger materialen gemaakt, zoals koper en hout.
Welke alternatieven zijn er voor een fontein op zonne-energie?
Er zijn veel verschillende tuinfonteinen. Maar bij alle moet de pomp op de een of andere manier in werking gesteld worden. Als je dus alternatieven voor fonteinen op zonne-energie zoekt, is de kans groter dat je een andere energiebron zoekt.
In het volgende gedeelte geven we je een kort overzicht van de alternatieven voor fonteinen op zonne-energie.
Type + beschrijving
Tuinfonteinen met netsnoer Ze krijgen hun stroom niet van een zonnepaneel, maar van een netsnoer. Dit kan je keuze van plaats enigszins beperken. Anderzijds ben je bij het plaatsen van de fontein volkomen onafhankelijk van het zonlicht.
Zelfbouw tuinfontein Als je je eigen fontein bouwt, ben je in alle opzichten onafhankelijk. Je kunt beslissen over het materiaal, de krachtbron, de ruimte, de uitrusting en al het andere wat je fontein aangaat.
Wel moet gezegd worden dat een zelf gebouwde put meer een alternatief is voor het kopen van een zonneput dan een zonneput zelf. Ook hier heb je een stroombron nodig, hetzij een zonnepaneel, hetzij een netsnoer.
Ook al hebben tuinfonteinen met een netsnoer ook hun voordelen, toch raden we je aan een fontein op zonne-energie te kopen.
Alleen al zijn milieuvriendelijkheid, door het lagere stroomverbruik, maakt hem voor ons de betere keus. En het is niet zonder reden dat fonteinen op zonne-energie steeds populairder worden.
Hoe maak ik een zonnefontein schoon?
In principe moet je je fontein en het water regelmatig schoonmaken of vervangen. Een of twee schoonmaakbeurten per jaar zou voldoende moeten zijn. Als de fontein erg vuil is, moet je hem misschien vaker schoonmaken. In het volgende leggen we kort uit hoe je je put kunt schoonmaken.
Eerst kun je de pomp verwijderen. Spoel het daarna af met helder water en schrob het zo nodig een beetje. Je moet ook alle losse decoratieve onderdelen verwijderen en schoonmaken.
Je kunt de fontein zelf dan schoonmaken met een speciaal schoonmaakmiddel, afhankelijk van het materiaal en de mate van vervuiling. Je moet je ervan vergewissen dat het reinigingsmiddel ook geschikt is om op je materiaal te gebruiken.
De fontein schoonmaken moet hem immers weer mooi maken en niet beschadigen.
Nadat je alles schoongespoeld hebt, kun je de fontein weer in elkaar zetten en vullen met vers water. Het zou ook mogelijk zijn gedestilleerd water te gebruiken, chloor of iets dergelijks.
Zo zou besmetting voor een groot deel voorkomen kunnen worden. We raden dit echter sterk af, want je zou de dieren die uit je fontein drinken kunnen vergiftigen.
Conclusie
Een fontein op zonne-energie kan je helpen je vijver schoon te houden van algen. Het kan je helpen ontspannen met het geluid van stromend water. Of het kan gewoon je tuin verfraaien. Met talloze verschillende ontwerpen is er zeker voor elk wat wils.
Of je nu een drijvende fontein voor je vijver neemt, of een cascade fontein met een extern zonnepaneel voor in je tuin. Er moet voor elke toepassing een geschikte zonnefontein zijn.
De meeste zijn ook gemakkelijk te installeren. Maar vergeet niet je fontein regelmatig schoon te maken.