Home Aankoophulp Beste druppelslang en zweetslang test – 2023

Beste druppelslang en zweetslang test – 2023

280
0

Beste overal: GARDENA Duizend Druppelslang – 15 Meter
Beste prijs/kwaliteit: ProGarden druppelaar
Duurzaam: Druppelslang – Duurzaam En Milieu Vriendelijk
Meest flexibel: Ferm – Combiset
Beste waterdoorstromer: GARDENA Micro-Drip-Systeem

Als het om planten gaat, zijn er twee dingen van belang: zonlicht en water. Of je nu een verhoogde moestuin hebt of een gemengde border van bomen, struiken en vaste planten, alles heeft baat bij een regelmatige slok water tijdens de hete, droge maanden.

Maar als de juli-hitte eenmaal binnenrolt, is wekelijkse regenval ongeveer even waarschijnlijk als een sneeuwstorm midden in augustus. Dat is het moment waarop een zweetslang van pas komt. Een sproeislang kan de druk om de tuin levendig en goed te houden verminderen door gebruikers de mogelijkheid te geven hun planten water te geven via een “set it and forget it” bewateringssysteem.

Bekijk druppelsystemen met de grootste kortingen hier!

Idealiter heeft een tuin ongeveer 1 inch water (per week) nodig om goed te gedijen, en een sprenkelslang is een prima manier om ervoor te zorgen dat je planten niet zonder komen te zitten. De beste doorwaterslang kan van tuinier tot tuinier verschillen, afhankelijk van budget, afmetingen, en of hij boven op de grond komt te liggen of begraven wordt.

De volgende lijst kan tuiniers helpen de beste waterdompelslang voor hun tuin of erf te vinden, dus lees verder voor de beste keuzes en tips over hoe je je vegetatie levend en gezond houdt.

Waarop te letten bij het kiezen van de beste druppelslang

Traditionele sproeiers zenden een nevel van water uit. Op een bijzonder warme dag kan een deel van het water verdampen voor het de grond raakt, waardoor kostbaar water verloren gaat. Het gebruik van een traditionele tuinslang met een aangesloten sproeikop kan wat waterverspilling tegengaan, maar niet alles.

Met een druppelslang dringt het water direct in de wortelzone (vandaar de naam), zodat de planten het water langzaam kunnen opnemen. Omdat dompelslangen het gebladerte van planten niet besproeien, verkleinen ze aanzienlijk het risico dat planten de schimmelproblemen ontwikkelen die gewoonlijk met verzadigd gebladerte worden geassocieerd.

Voordat je een druppelslang bestelt, moet je nagaan waarvan hij gemaakt is en of hij de juiste maat en soort is voor de beoogde ruimte.

Materiaal

Spuitslangen zijn gemaakt van gerecycleerd rubber, polyurethaan, en soepel polyvinyl chloride (PVC) en laten water door kleine perforaties direct in de grond rond de planten sijpelen.

Hoogwaardige druppelslangen kunnen ook vezelversterking bevatten, waardoor ze duurzaam en geschikt zijn voor jarenlang gebruik en bestand zijn tegen intense waterdruk.

Minder dure modellen hebben dun vinyl en gaan meestal maar één seizoen – hooguit twee – mee, maar zullen vervangen moeten worden als het vinyl broos wordt of scheuren vertoont.

Grootte en gewicht

Zwemspoelslangen zijn er in allerlei maten, van korte stukken van 15 meter, die optimaal zijn voor kleine bloembedden, tot 100 meter of zelfs langer, waardoor ze geschikt zijn voor grote borders met vaste planten of lange rijen zomergroenten.

De diameter van de slang kan ook variëren, van ⅜ inch tot 1 inch. Slangen met een grotere diameter zijn vaak voorzien van meer perforaties of sluisgaten, zodat ze snel grote hoeveelheden water kunnen leveren. Grotere slangen vereisen meer waterdruk dan smalle druppelslangen. (Zie het gedeelte “Drukbeoordeling” hieronder.)

Hoe groter de slang, hoe zwaarder hij zal zijn. Het gewicht van een slang hangt af van het materiaal waarvan de slang gemaakt is. In het algemeen zal een zwaardere rubberen slang eerder op zijn plaats blijven, terwijl een lichte vinyl slang onder de druk van het water kan gaan bobbelen of bewegen.

Het begraven van een druppelslang onder 1 tot 2 centimeter mulch zal helpen hem op zijn plaats te houden, en de mulch zal ook helpen voorkomen dat vocht in de grond verdampt.

Plat vs. rond

Bij de keuze tussen een platte of een ronde druppelslang moet je het volgende in gedachten houden.

Voor veel tuiniers zijn platte druppelslangen ideaal voor het besproeien van lange, rechte rijen in de zomer gekweekte groenten. Toch heeft een platte slang ook zijn nadelen. In plaats van aan alle kanten van de slang gaatjes te hebben, zitten de gaatjes meestal (hoewel niet altijd) maar aan één kant van de slang.

Het wikkelen van een platte slang kan knikken tot gevolg hebben, en een knik kan de waterstroom beperken. Platte druppelslangen zijn er in vinyl, rubber, PVC, en polyurethaan. Ze zijn het meest geschikt om langs rechte tuinrijen te leggen dan om rond de basis van planten, bomen en struiken te kronkelen.

Ronde druppelslangen zijn veelzijdiger omdat ze gebruikt kunnen worden op rechte rijen en rond verschillende struiken en bomen kunnen slingeren, meestal zonder te knikken. Ronde soaker slangen zijn meestal soepeler en duurzamer, en hoewel ze aanvankelijk duurder kunnen zijn, gaan ze vaak langer mee dan platte vinyl slangen, zodat ze zich op de lange duur kunnen terugbetalen. Beide soorten slangen kunnen onder 1 tot 2 centimeter mulch begraven worden.

Dekkingsgebied

Verwacht dat een doorsnee druppelslang gemiddeld 6 tot 12 inches aan weerszijden van de slang zal verzadigen. De dekking zal echter ook afhangen van hoe lang de bewateringscyclus duurt. Een besproeiingscyclus van 1 uur zal een bredere verspreiding van vocht opleveren dan een cyclus van slechts 30 minuten.

Drukverdeling

Veel druppelslangen worden niet geleverd met drukcijfers, maar de waterdruk, gemeten in pounds per square inch (psi), is toch het overwegen waard. Hoe langer en breder de soaker slang, hoe meer waterdruk hij nodig zal hebben om het water gelijkmatig over de gaten aan het uiteinde van de slang te verdelen, dus kan het nodig zijn dat de buitenspuiter van de gebruiker water tot minstens 60 psi produceert.

Aan de andere kant is een korte, dunne vinyl slang misschien niet bestand tegen 60 psi waterdruk; hij is misschien beter geschikt voor slechts 10 psi druk. In het algemeen zullen druppelslangen van polyurethaan, PVC, en rubber bestand zijn tegen hogere druk dan die van vinyl.

In plaats van zich zorgen te maken over de waterdruk aan de spie (die in de meeste gevallen voldoende is om een druppelslang te laten lopen, tenzij hij ongewoon laag is), is het een goed idee voor de tuinier om bij het eerste gebruik van de slang wat te experimenteren.

Zet de tuinslang aan – een klein beetje maar – en kijk of er genoeg water uit de gaatjes aan het uiteinde van de slang sijpelt. Is dat niet het geval, verhoog dan geleidelijk de waterdruk aan de spie tot er water uit de gaatjes komt.

Zodra er water uit de gaatjes stroomt, maak je een mentale notitie van hoe ver de spie gedraaid werd, en gebruik telkens dezelfde druk. De waterdruk voluit opvoeren kan onnodige spanning in de slang veroorzaken, wat tot vroegtijdig falen via breuken leidt.

Terugstroming

Hoewel relatief zeldzaam, bestaat de kans dat wanneer een spie in de stand “On” staat en een slang (of waarschijnlijker een ondergronds sproeisysteem) onder druk staat, het water uit de onder druk staande slang of het sproeisysteem terugstroomt in de spie. Dit kan alleen gebeuren als de spie aan staat. Als hij in de stand “Off” staat, kan er geen water in of uit stromen.

Het water in een druppelslang wordt niet als “drinkbaar” beschouwd, wat betekent dat het verontreinigd kan zijn door grond of meststoffen die door de sluisgaten in de slang komen, waardoor het ongeschikt is om te drinken.

Om besmetting door terugstroming te voorkomen, kunnen gebruikers een terugstroombeveiliging installeren tussen de spie en de slang, die voorkomt dat water in de slang in het waterleidingsysteem van het huis terechtkomt. Terugslagbeveiligers zijn eenvoudige, goedkope hulpstukken en zijn de gemoedsrust die ze de gebruiker bieden meer dan waard.

Onze Top Keuzes

Gelijkmatige waterverspreiding is de belangrijkste kwaliteit om te zoeken, en de beste uitwasslang zal het water over de hele lengte over alle planten verdelen. Kopers moeten letten op anti-knik technologie, lekvrije verbindingen, en de juiste slanglengte om de beste spuitslang voor hun tuin of plantsoen te bepalen.

Beste overal: Duizend Druppelslang

De GARDENA uitlaatslang is verkrijgbaar in verschillende lengtes, vooral in de 15 meter lengte, die van begin tot eind gelijke druk behoudt – iets wat met uitlaatslangen van langere lengte moeilijk gaat. Een afneembare roestbestendige einddop maakt het mogelijk extra lengtes van de druppelslang aan te sluiten voor grotere ruimten. De slang is buigzaam en zacht, zodat je hem gemakkelijk rond planten kunt leggen, in gazons, of onder een dunne laag mulch. In tegenstelling tot traditionele slangen die omslachtig zijn en moeilijk op te bergen, is deze druppelslang plat te maken en kan hij rusten in zoiets kleins als een schoenendoos. Twee sluitringen worden met de slang meegeleverd om een lekvrije afdichting te garanderen. Krappe bochten zijn een uitdaging voor deze slang, die de neiging heeft te knikken, waardoor de waterstroom stopt als hij in scherpe hoeken gedwongen wordt. Zachte bochten gebruiken om de slang in verschillende richtingen te plaatsen geeft het beste resultaat.

Beste prijs/kwaliteit: ProGarden – Druppelslang


Of de ProGarden slang nu boven de grond ligt of onder een dunne laag mulch, het verstoppingsbestendige gerecyclede vinyl zorgt voor een continue waterstroom en is met stof bekleed om hem tegen schadelijk ultraviolet licht te beschermen. De manier van water geven beperkt de hoeveelheid water die door verdamping verloren gaat, zodat meer water langzaam en zachtjes bij het wortelstelsel van de planten komt.

Deze 15 meter slang is licht voor zijn afmetingen en kan plat opgeborgen worden, zodat hij in het groeiseizoen gemakkelijk rond planten gelegd kan worden en buiten het seizoen opgeborgen kan worden. Bij gebruik vult de slang zich met water dat langzaam in de grond sijpelt.

Voor het beste resultaat gebruik je goedkope 6-inch U-vormige landschapsnietjes om de soaker slang op zijn plaats te houden rond zaailingen en andere planten die beschadigd kunnen raken als de slang verschuift.

Meest duurzaam: Fancy druppelaar

Deze taaie druppelslang is bestand tegen waterdruk tot 60 psi zonder scheuren of barsten te krijgen. De Fancy Hose is gemaakt van flexibel, hoog trekvast PVC, en zijn platte vormgeving verdwijnt zodra hij zich met water vult.

Onder druk verandert de Fancy in een ronde druppelslang met aan alle kanten doorboringen, zodat hij, in tegenstelling tot andere platte slangen, geschikt is om rond de basis van struiken en bomen te wikkelen. Als het tijd is om de slang op te bergen, wordt hij weer plat zodat je hem gemakkelijk kunt oprollen en neemt hij minimale bergruimte in.

Deze veerkrachtige druppelslang is 15 meter lang. Hij is voorzien van UV-beschermers om schade door felle zonnestralen te weerstaan, en hij heeft duurzame messing eindkoppelingen die de tand des tijds kunnen doorstaan zonder te roesten of krom te trekken.

Meest flexibel: Ferm Druppelslang

De Ferm druppelslang heeft een flexibel rubber materiaal dat ontworpen is om rond de basis van struiken of bomen te winden zonder te knikken. Je kunt hem ook recht uitrekken om rijen planten of een vaste plantenborder te besproeien.

Deze druppelslang van 15 meter (andere lengtes zijn mogelijk) is er in zwart, en hij bevat UV beschermers om hem soepel en sterk te houden, zelfs als hij in direct zonlicht ligt. Hij is gemaakt van flexibel, gerecycled rubber en is betrekkelijk eenvoudig af te rollen als hij eenmaal warm is.

De slang is 1,5 cm in diameter en bestand tegen knikken, zodat hij goed geschikt is voor tuinen of bloembedden waar je een slang omheen moet winden om ze te besproeien. Om hem gemakkelijk te kunnen plaatsen leg je de druppelslang op een warme dag 30 minuten in de zon om hem zachter te maken-zo kun je hem gemakkelijker manipuleren.

Als je een aangepast druppel-irrigatiesysteem wilt installeren, kan de Ferm slang afgeknipt en verbonden worden via inwendige slangadapters en -klemmen (niet inbegrepen), zodat je complexe bewateringsconfiguraties kunt maken.

Beste waterdoorstroming: GARDENA Micro-Drip-Systeem


Veel druppelslangen geven de gebruiker geen controle over hoe snel ze water uit de spigot laten stromen en het over de planten verdelen, maar de GARDENA Micro-Drip-Systeem is een uitzondering. Tuiniers willen de stroom misschien vertragen zodat de planten meer tijd hebben om elke laatste druppel volledig op te nemen.

Deze 50 meter lange druppelslang wordt geleverd met drie water beperkende ringen, elk met een verschillende diameter. De grootste zorgt ervoor dat de grootste hoeveelheid water in de slang kan stromen als hij de spie verlaat.

De nylon slang is zeer geschikt om rond nieuwe en gevestigde bedden te winden en werkt het best als hij op zijn plaats verankerd wordt met landschapsnietjes om te voorkomen dat jonge planten en zaailingen beschadigd worden als de slang verschuift.

De voordelen van een waterslang

Door water naar de wortels van een plant te leiden in plaats van het lukraak over het blad uit te strooien, concentreer je het water waar het het meest nodig is. Het biedt ook enkele andere voordelen. Het gebruik van een druppelslang is een eenmalige handeling: Zet gewoon het water aan de kraan gedurende ongeveer 30 minuten; je hoeft de planten niet met de hand water te geven. Door het gebruik van een sproeislang bespaar je water, zodat de rekeningen lager kunnen uitvallen. Omdat sprenkelslangen geen water op het gebladerte laten vallen, is het risico van schimmelziekten kleiner.

Meest gestelde vragen over uitwaterslangen

Waterbesparing, minder tijd voor onderhoud van tuin en landschap, en een betere kwaliteit van de planten zijn allemaal uitstekende redenen om een dompelslang te willen gebruiken. Nieuwe tuiniers kunnen ook bijkomende vragen hebben.

Wat is het verschil tussen een zweetslang en een druppelslang?

Een zweetslang heeft over de hele lengte gaatjes om te lekken, terwijl een druppelslang een stevige buis heeft met daaraan druppelaars die op maat geïnstalleerd kunnen worden om water naar de voet van individuele struiken of planten te leiden.

Hoeveel liter per uur verbruikt een zweetslang?

Het waterverbruik kan variëren, afhankelijk van de lengte en het type van de spuitslang, maar in het algemeen zal een slang van 50 meter ongeveer 30 liter water in 1 uur verdelen.

Hoe lang moet ik mijn zweetslang aan laten?

In typische groeisituaties kan het voldoende zijn tweemaal per week een sproeislang ongeveer 30 minuten per keer te laten lopen. Geef minder vaak water tijdens een regenachtig of koel seizoen, en vaker tijdens een droogteperiode. Overweeg ook om mulch rond de basis van de planten aan te brengen om te voorkomen dat vocht in de grond snel verdampt.

Hoe vaak moet ik mijn zweetslang laten lopen?

Twee keer per week, telkens ongeveer 30 minuten. Het is meestal beter om minder vaak diep te sproeien dan om net iets vaker te sproeien.

Kun je zweetslangen met elkaar verbinden?

Zolang de buitenkraan voldoende druk heeft om water te leveren aan de eindgaten van de verste slang, kun je gerust twee of meer zweetslangen aan elkaar koppelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in