Om het zwembadsysteem vlekkeloos te laten werken, zijn er vaak enkele onderdelen meer nodig dan de grote aankopen en kostenposten bij de planning van het zwembad. Onderdelen zoals een skimmer, inlaatsproeiers en vloerafvoer worden door velen in eerste instantie wellicht niet overwogen. Toch maken deze min of meer kleine onderdelen vaak een groot deel uit van de kwaliteit en de levensduur van het zwembadsysteem.
Zij zorgen voor een goede watercirculatie in het zwembad, helpen bij de reiniging van het water en zijn ook een visueel kwaliteitskenmerk van een goed gepland en kwalitatief hoogwaardig zwembad. Helaas komt er bij het plannen van deze onderdelen heel wat kijken en veel en duur is niet altijd echt een toegevoegde waarde voor uw eigen zwembad. Daarom doet u er goed aan, vooral bij de aankoop van deze dingen, professionele hulp in te roepen bij de planning.
Waarom hebt u installatieonderdelen nodig? Wat is hun doel?
Op het eerste gezicht zijn deze onderdelen niet zo belangrijk. Dit betekent echter dat zij zeker onderschat worden. Omdat absoluut niets werkt zonder deze dingen. Zij spelen een belangrijke rol op het gebied van de hygiëne en de esthetiek van het zwembad en de gehele badinrichting. Enerzijds zijn de installatieonderdelen belangrijk om het zwembad de uiteindelijke visuele toets te geven. Niets is erger dan een duur zwembadsysteem dat er goedkoop en slecht afgewerkt uitziet door de installatie van inferieure inbouwonderdelen, zoals skimmers, bodemafvoeren, inlaatmondstukken en spots. Anderzijds hebben deze onderdelen ook een taak: om het zwembadwater schoon te houden, moet ook het vuil zo goed mogelijk worden verwijderd. Alleen dan kan het water schoon en kiemvrij gehouden worden.
Om een optimale waterkwaliteit te bereiken, zijn naast een chemische waterbehandeling ook een goede filtratie en een optimale zwembadhydrauliek noodzakelijk. Hiervoor zijn verschillende onderdelen nodig van het categorieën doseersysteem, zoutelektrolyse en ook zwembadfilters. De zwembadhydrauliek zelf wordt dan verzekerd door het juiste aantal en de juiste positie van de installatieonderdelen.
Alleen het optimale samenspel tussen chemische behandeling, mechanische filtratie en optimale zwembadhydraulica garandeert echt zwembadplezier. De installatieonderdelen, die vaak worden onderschat, zorgen voor een gelijkmatig optimale watertoevoer en -afvoer. Het zwembad moet gemengd zijn zonder dode zones en kortsluitingen.
Zones die niet door de zwembadstroom worden afgedekt, betekenen altijd verontreiniging en vervuiling van het zwembad. Afgevoerd water moet langs een korte weg naar het filter worden gevoerd. Dit wordt gedaan met een skimmer of een overloopgoot. Het vers behandelde water uit de filter wordt naar het zwembad gevoerd via inlaatmonden in de wanden of de vloer.
Alleen de juiste opstelling en het juiste aantal van deze sproeiers en skimmers zal resulteren in een goed stromingspatroon in het zwembad zonder dode zones.
Drie factoren hebben een invloed op de hydraulica van het zwembad:
- de stroom
- het type, het aantal en de opstelling van de inlaatstraalpijpen
- en het type, aantal en opstelling van de skimmer en de vloerafvoer.
De planning van het zwembad is niet zo eenvoudig:
De verhouding moet goed zijn. Te veel inlaatnozzles met te weinig skimmers zijn net zo slecht als te veel skimmers met te weinig inlaatnozzles. De filterprestaties moeten ook afgestemd zijn op het aantal skimmers, inlaatnozzles en vloerafvoeren. Elke skimmer, elke vloerafvoer en elke sproeier heeft een maximumdebiet. Als u bijvoorbeeld twee sproeiers van elk 4 m³/h hebt geïnstalleerd, is het contraproductief om twee skimmers van elk 10m³/h te installeren en een filtersysteem met een circulatiecapaciteit van 16m³/h aan te sluiten.
In principe is het heel eenvoudig. Het filtersysteem kan slechts zo goed presteren als de zwakste schakel in zijn materiaalketen. Hoe hoog de kwaliteit van de inlaatspuitmonden ook is, als de skimmer of de vloerafvoer er niet in slaagt de juiste hoeveelheid water aan het filter te leveren, zal het water verontreinigd raken. Dit betekent, vooral voor verbouwingen en moderniseringen, dat het vaak alleen de moeite waard is alle onderdelen te vervangen om een werkelijk beter resultaat te bereiken. Ten minste moet nauwkeurig en in elk afzonderlijk geval worden nagegaan welke onderdelen een effect zullen hebben bij uitwisseling en welke niet.
Er zijn verschillende mogelijkheden hoe het zwembad kan worden doorstroomd:
- Longitudinale stroming (skimmerbassins)
- Verticale stroming (overloopbassins of hoogwaardige skimmerbassins)
- Horizontale stroming (overloop trogbekkens)
Het maakt niet uit welke stroom wordt gebruikt. Het is altijd belangrijk dat het hele zwembad gelijkmatig wordt doorstroomd. Anders kunnen draaikolken of stromingsschaduwen ontstaan, waarin ziektekiemen zich verzamelen en zo aan het filtersysteem ontsnappen. Dit gebeurt vaak naast trappen, in de buurt van ladders of in hoeken van zeer schuine zwembaden. Hier kan een extra component al een aanzienlijk verschil maken in kwaliteit, mits het de juiste is.
Welke installatieonderdelen zijn er?
Natuurlijk zijn er talloze installatieonderdelen voor zwembadapparatuur. Ook ons assortiment is vrij breed en biedt vele mogelijkheden. Er zijn drie belangrijke installatieonderdelen voor de waterkwaliteit: skimmers, vloerafvoeren en inlaatmondstukken. Deze kunnen afzonderlijk in het zwembad worden geïnstalleerd of ze maken reeds deel uit van prefab zwembaden van hogere kwaliteit die snel en gemakkelijk in de tuin kunnen worden gebouwd. Prefab zwembaden worden geleverd als geprefabriceerde zwembaden uit één stuk en de installatie is dus snel en ongecompliceerd. Maar ook hier moeten de afzonderlijke installatieonderdelen goed doordacht en gepland zijn. Standaardmodellen zijn meestal onvoldoende uitgerust met ingebouwde onderdelen om de prijs te drukken.
de afschuimer
De skimmer wordt ook wel oppervlaktereiniger genoemd. Het wordt gebruikt in de meeste particuliere zwembaden. In de openbare ruimte is deze technologie niet toegestaan.
Het zuigt het afgevoerde water aan het wateroppervlak op en reinigt tegelijkertijd het wateroppervlak. Hierdoor wordt voorkomen, zoals bij een automatisch schepnet, dat kleine deeltjes, insecten of soortgelijke onzuiverheden eerst op de bodem vallen en dan moeizaam moeten worden weggezogen.
Vanuit de skimmer stroomt het water naar de filter en vervolgens terug in het zwembad. Gewoonlijk wordt ongeveer tweederde van het water weggezogen via de afschuimer. Een derde via de vloerafvoer. Per 30-40 m² wateroppervlak moet één skimmer worden aangebracht. 2.
de vloerafvoer
De bodemafvoer is er niet alleen om het zwembad leeg te laten lopen. Een vloerafvoer is verbonden met het filtersysteem. Het heeft dus een belangrijke functie bij het regelen van de watercirculatie. Een derde van het afgevoerde water wordt via de vloerafvoer afgevoerd. Ook al is dit het kleinste onderdeel in vergelijking met de rest van het automatische afzuigsysteem, de bodemafvoer is ook een belangrijk onderdeel van de zwembadhydraulica. Bovendien kan het zwembad worden geleegd via de bodemafvoer of kan het water in de herfst worden afgetapt om het zwembad winterklaar te maken.
het inlaatmondstuk
De inlaatmondstukken worden in de badwand of in de badbodem geïnstalleerd, afhankelijk van het type stroming. Het behandelde warme water keert terug naar het zwembad via het inlaatmondstuk.
Voor een optimale zwembadhydrauliek moeten het aantal en de positie nauwkeurig worden gepland. Als er dode hoeken ontstaan tijdens de zwembadstroom en deze niet kunnen worden opgevangen of bereikt, bijvoorbeeld door stromen uit de bodemafvoer, kan dit de waterkwaliteit en de visuele zuiverheid van het hele zwembad schaden.
Per 6-8 m² wateroppervlak moet één inlaatmondstuk worden aangebracht. Dus per afschuimer heb je drie tot vier inlaatnozzles nodig. Dit aantal kan worden verhoogd indien het zwembad een grote hoek maakt, een trap in het zwembad uitsteekt of andere factoren zoals hoogteverschillen de circulatie “verstoren”.
Hoeveel ruimte is er in het zwembad nodig voor ingebouwde onderdelen?
In principe hebben de onderdelen geen ruimte nodig. Maar ze moeten vanaf het begin worden gepland. Inbouwdelen worden, zoals de naam al zegt, in het zwembad ingebouwd en nemen dus geen ruimte in beslag. Bijzonder grote delen kunnen, onder bepaalde omstandigheden, de dikte van de buitenwand van het zwembad aantasten. Maar dit zou de planning niet noemenswaardig mogen bemoeilijken en ook de algemene ruimtebehoefte slechts marginaal doen toenemen.
Van welke materialen zijn de ingebouwde onderdelen gemaakt?
Dit is in feite heel verschillend en komt doordat de verschillende materialen zowel qua uiterlijk als qua prijs en kwaliteit verschillen.
De verzonken delen zijn gemaakt van:
- Brons
- Gunmetal
- Roestvrij staal
- ABS kunststof
De meest gebruikte bevestigingsonderdelen zijn van plastic, ook om prijsredenen. Bronzen inbouwdelen worden alleen voor zeer specifieke toepassingen gebruikt.
Inbouwdelen van roestvrij staal of brons zijn uiteraard van een veel hogere kwaliteit en hebben een langere levensduur dan kunststof inbouwdelen. Onderdelen van brons zijn absoluut vormvast en hechten goed met het beton. De legering van koper, tin en zink is prijs-intensief, maar ook van zeer hoge kwaliteit. Velen van ons kennen roestvrijstalen armaturen uit de badkamer thuis. Dus de voordelen zijn duidelijk. Een ander belangrijk voordeel is dat deze onderdelen gekleurd zijn en dat het materiaal past bij de meeste onderdelen van speciale apparatuur, zoals douches, fonteinen, leuningen en dergelijke. Deze worden hoofdzakelijk standaard in roestvrij staal aangeboden.
Ook moet worden afgewogen of men liever tweemaal plastic koopt of eenmaal hoogwaardig bijvoorbeeld gunmetal. Want dit komt ten laatste aan het licht wanneer na 10 ? 15 jaar de folie moet worden vernieuwd en men door kunststof inbouwdelen ten minste de flenzen, zo niet zelfs het gehele inbouwdeel, moet vervangen. De metalen tegenhanger, in het beste geval uit één enkel gietstuk, overleeft gewoonlijk verscheidene van dergelijke moderniseringen. Volgens de huidige stand van de techniek zijn roestvrijstalen of bronzen armaturen natuurlijk milieuvriendelijker, eenvoudigweg vanwege hun lange levensduur.
Heeft elk zwembad ingebouwde onderdelen nodig?
Absoluut ja. Het is niet mogelijk zonder hen. Het hoeft natuurlijk niet altijd allemaal en in elke variatie. In sommige gevallen zijn de installatie-onderdelen reeds in het geprefabriceerde zwembad geïntegreerd en zijn zij derhalve voor de koper niet noodzakelijkerwijs onmiddellijk zichtbaar als afzonderlijke artikelen. Maar ze zijn nodig voor een goede watercirculatie en dus doorstroming van het zwembad.
Wat kosten ingebouwde onderdelen?
Binnen het budget blijven kan goed met deze onderdelen. Dit komt omdat de kosten in feite sterk uiteenlopen. Net als alle andere onderdelen van het zwembad, hebben ook de inbouwonderdelen verschillende prijzen, afhankelijk van de kwaliteit en de afwerking. Deze prijzen van de installatieonderdelen zijn voornamelijk gebaseerd op het materiaal. Plastic is het goedkoopst en brons is het duurst. Dan is een skimmer natuurlijk duurder dan een inlaatmondstuk.
Bij de prijs moet ook rekening worden gehouden met het zwembad waarin de inbouwdelen moeten worden geïnstalleerd. Het maakt verschil of ze geïnstalleerd worden in een foliezwembad, een kunststofzwembad, een roestvrijstalen zwembad of een tegelzwembad.
Summa summarum kan men zeggen dat een pakket voor een zwembad van 8×4 m met goede plastic inbouwdelen een bedrag van 3 cijfers in de middenmoot kost. Met roestvrij staal of gunmetal moet je rekenen op minstens 2.000 euro. Natuurlijk zijn er geen bovengrenzen aan de prijs.
Bij het besparen op onderdelen voor de zwembadstroom, wandkanalen en dergelijke moet er echter rekening mee worden gehouden dat deze onderdelen van cruciaal belang zijn voor de werking van het filtersysteem en dus voor de volledige waterkwaliteit. Zo kunnen ze niet alleen het plezier in het zwemmen verhogen, maar ook aanzienlijk verminderen. Een inefficiënt filtersysteem veroorzaakt bijvoorbeeld extra kosten voor handmatige reiniging, chemische middelen voor de waterkwaliteit en ook voor eventuele nazorg- en reparatiekosten.
Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten?
De elektriciteit die nodig is voor eventuele ingebouwde onderdelen is inbegrepen in de onderhoudskosten van de pomp. Dit komt omdat de ingebouwde onderdelen zelf geen verbruiken. Er zijn dus geen directe onderhoudskosten voor ingebouwde onderdelen. Kosten worden alleen gemaakt in geval van reparaties of gebreken.
De onderdelen hebben echter wel een direct effect op de exploitatiekosten van het complete zwembad. Een efficiënte en goed geplande doorstroming van het zwembad kan een invloed hebben op de prestaties van het filtersysteem en actief tijd besparen. Bovendien kan een goed doorstroomd zwembad zonder dode hoeken en plaatsen waar vuil vast kan komen te zitten, besparen op schoonmaakmiddelen.
Nieuwbouw of modernisering
Als u goed plant wanneer u een nieuw zwembad bouwt en het filtersysteem inclusief alle installatieonderdelen en toebehoren plant, bent u natuurlijk veel beter af dan wanneer u het achteraf moet inbouwen. Bij modernisering is het meestal niet mogelijk terug te vallen op het complete assortiment onderdelen, omdat veel onderdelen al niet zinvol of mogelijk zijn vanwege de plaatselijke omstandigheden, de constructie van het zwembad en de bestaande technologie of ook het vorige zwembadverloop. Een modernisering van het zwembad is vaak om de 10-15 jaar aan de orde. Dit betekent ook dat het gamma producten in die tijd zeker is veranderd. Ook de leidingen voor ingebouwde onderdelen of de kabels voor lampen en andere onderdelen lopen al op vaste plaatsen in het zwembad. Dit alles maakt een verbouwing iets minder flexibel dan een nieuwbouw. Afhankelijk van de uitgaven van de verbouwing in elk geval een nieuw gebouw in de uitgaven en kosten moet worden beschouwd als een vergelijking eenmaal in cijfers en gegevens met.
Stap voor stap van planning tot installatie
Voordat met de planning en installatie van de onderdelen wordt begonnen, moeten, zoals altijd, enkele vragen over de wensen, de plaatselijke omstandigheden en de plannen rond het zwembad worden beantwoord:
Hoe groot is mijn zwembad, welke vorm heeft het en waar wordt het filtersysteem geïnstalleerd? Dit zal het aantal en de plaats van de installatieonderdelen bepalen.
Wat voor soort zwembad heb ik? Foliebad, kunststof zwembad, prefab zwembad, zwembad uit één stuk, roestvrijstalen zwembad, prefab betonnen zwembad of tegelbad?
Van welk materiaal (brons, brons, roestvrij staal of ABS-kunststof) moeten de installatieonderdelen worden gemaakt?
Dan kan de concrete planning beginnen:
Afhankelijk van het type zwembad en of het om een nieuwe aankoop of een modernisering gaat, kunnen zowel de planning als de uitvoering variëren in complexiteit en kosten. Het debiet van het zwembad moet ook verschillend zijn naargelang van de vorm en de grootte van het zwembad.
Bepaal budget
Bereken op basis van de grootte en de vorm van het zwembad het aantal en de capaciteit van de installatieonderdelen die nodig zullen zijn.
Plan installatie. Afhankelijk van het materiaal van het zwembad, of het om een nieuwbouw of een renovatie gaat, kan dit variëren in complexiteit en kosten.
Installatie van de onderdelen
Natuurlijk kunt u de onderdelen zelf plannen en installeren. Het is echter zinvol een vakman te raadplegen en uw eigen berekeningen over zwembaddebiet en muurdoorvoeren nog eens te laten controleren, want verkeerde gereedschappen, gaten op de verkeerde plaats en andere verkeerde beslissingen kunnen achteraf behoorlijk duur en vervelend zijn. Bovendien kan een zwembad dat goed gepland is qua bassinstroming veel goedkoper, efficiënter en milieuvriendelijker worden geëxploiteerd. Het gebruik van meer mechanische reiniging door het filtersysteem en minder chemische middelen komt ook de algemene waterkwaliteit en dus de huid ten goede.