Home Zwembad Ben je op zoek naar een professionele zwembadreiniging? We helpen je bij...

Ben je op zoek naar een professionele zwembadreiniging? We helpen je bij elke stap die je zet!

405
0

Als je thuis een zwembad hebt, wil je er super spontaan in gaan zwemmen, en altijd met de beste waterkwaliteit. Zwembadreiniging en zwembadonderhoud zijn natuurlijk niet de eerste gedachten die men heeft bij de aanschaf van een zwembad. Hier komen eerder ligstoelen en luchtbedden in gedachten voor wie bereid is te zwemmen. Maar op zijn laatst na een seizoen met je eigen zwembad in de tuin wordt iedereen zich bewust van het belang van een schoon zwembad. Want niemand wil bacteriën en vuil in het zwembad hebben.

Voor een brandschoon zwembad zijn een paar hulpmiddelen en schoonmaakroutines nodig. Met het juiste gereedschap is het schoonmaken van zwembaden een fluitje van een cent, en een schoon zwembad is gewoon ook veel uitnodigender dan een vuil zwembad. Het laatste is immers nogal ongenaakbaar om in te zwemmen en te ontspannen.
Zelfs als het zwembadwater op het eerste gezicht schoon en helder lijkt, kunnen bladeren en andere onzuiverheden op de bodem van het zwembad zichtbaar zijn. Dat is wanneer verschillende zwembadreinigingsmethoden en onze verschillende zwembadstofzuigers en zwembadrobots of ook wel zwembadrobi genoemd in het spel komen.

Algemene informatie:

In principe is het mogelijk het zwembad op verschillende manieren schoon te maken: met handmatige zwembadreiniging of met halfautomatische of automatische zwembadrobots.
Voor alle drie de methoden van zwembadreiniging zijn meer of minder accessoires nodig. Je kunt de handmatige zwembadreiniging in de ondersteunen met de juiste zwembadstofzuiger, zoals de superlichte WelaSol® Poolsauger oplaadbare stofzuiger en veelzijdige merkaccessoires voor zwembadreiniging. Om uit te kiezen in de strijd tegen vuil en bacteriën in het zwembad, zijn er artikelen als: (vloer)netten, een zwembadgum, plus zwembadreinigingsgel en voldoende pads, zwembadsponzen, en ook opzetstukken, borstels en koppen voor je zwembadstofzuiger. Natuurlijk kan alles individueel verlengd worden met onze stevige, lichtgewicht telescopische stokken.

Wie beslist voor een zwembadrobot, zorgt voor meer vrije tijd bij en in het zwembad. Want de tijd die besteed wordt aan het schoonmaken van het zwembad kan weer opgevuld worden met activiteiten als zwemmen, zonnebaden of cocktails klaarmaken.
De zwembadrobot verwijdert afzettingen en onzuiverheden in het zwembad voor je. Dit alles is kinderspel en zorgt voor zorgeloos, gezond zwemplezier. Een ster onder de zwembadrobots is trouwens de geavanceerde Shark Vac XL Pilot, die letterlijk “tegen de wanden” van je zwembad opgaat en tot aan de waterlijn reinigt.

Welk middelen zijn nodig voor een optimale zwembadreiniging?

Je hebt stofzuigers, borstels, handreinigers, netten en een telescoopstok nodig. Afhankelijk van individuele behoeften en wensen zijn ze er in verschillende uitvoeringen en uitrustingen.

Stofzuiger

De zogenaamde zwembadstofzuigers kunnen op batterijen werken of op huishoudelijke elektriciteit. Ze werken in principe niet anders dan een gewone stofzuiger. Een motor trekt het vervuilde water naar binnen, filters reinigen het en laten het later weer in het zwembad los. Het schoonmaken kan gebeuren via hun eigen filters of via de pomp die al in het zwembad geïnstalleerd is.

Borstels

Borstels kunnen direct op de zwembadstofzuiger gemonteerd worden om vuil van de vloer en de wanden te verwijderen dat niet vrij voor de stofzuiger zweeft. Maar het is ook mogelijk om borstels aanvullend te gebruiken met behulp van een telescopische staaf. Deze worden dan vóór het stofzuigen of tussendoor gebruikt om de vloer en de muren schoon te maken en het vuil om te zetten in zwevende deeltjes die in het filter terechtkomen.

Handreinigers

Handreinigers zijn meestal borstels of sponzen die speciaal voor bepaalde delen van het zwembad gebruikt worden. Ze zijn er bijvoorbeeld als speciale randreinigers om met één spons het profiel van de rand van het zwembad volledig te omsluiten en meerdere passes te besparen.

Schepnet

Het schepnet is meestal aan een telescopische hengel bevestigd en wordt gebruikt om groter vuil uit de poel te vissen. Afhankelijk van de grootte en de strakheid van het net in de kegel, kunnen bladeren, pollen, insecten en andere voorwerpen ermee uit het zwembad gehaald worden. Dit voorkomt verstopping van de pompen van zowel het zwembadfilter als de zwembadrobots of soortgelijke apparaten.

Telescopische stokken

Je hoeft niet in het water te gaan om het zwembad schoon te maken. Want niet altijd wil de een of de ander tegelijk gaan zwemmen. Telescopische stokken zijn niets anders dan een verlengstuk van de arm. Een telescopische paal wordt gebruikt op plaatsen waar de eigenaar van het zwembad niet op droge voeten kan komen. Hij kan op borstels, troffels of ander gereedschap worden aangesloten en vergroot zo de straal waarin het betreffende reinigingsmiddel kan worden gebruikt om schoon te maken.

Zwembadrobot

Als je een halfautomatische of volautomatische zwembadrobot bezit, kun je het zonder een of ander handmatig apparaat stellen. In de meeste gevallen zul je er echter niet aan ontkomen een hand te hebben. Want als je een randje ziet voor je het zwembad ingaat, voel je je vaak geroepen om het met een sponsje te verwijderen. Een zwembadrobot is geen mens en kan, ondanks alle meetapparatuur, niet altijd elk optisch probleem herkennen en onmiddellijk verwijderen. Het is ook beter een verdrinkende bij met een troffel te redden dan hem door de zwembadrobot naar binnen te laten zuigen.

Chemische reinigingsmiddelen

Deze zijn vaak onmisbaar als hulpmiddel en om de waterkwaliteit op peil te houden. Wel moet erop gelet worden dat de dosering nauwkeurig is en dat de schoonmaakmiddelen ook bij het soort zwembad passen. Een zwemvijver met koi moet anders schoongemaakt worden dan de commerciële zwembadsystemen waar we het hier over hebben. Helaas kunnen hier geen algemene aanbevelingen gegeven worden. Het enige dat zal helpen is een consult om de grootte van het zwembad, het soort gebruik en het reinigings- en filtratiesysteem te bespreken. Als alternatief kunnen zwembadeigenaars zelf de beschrijvingen van de afzonderlijke reinigingsmiddelen, hun doseringsadviezen en hun neveneffecten doorlezen.

Wat zijn de verschillende manieren om het zwembad schoon te maken?

Helaas is er niet één Robbi die je in het zwembad zet en die automatisch alles schoonmaakt, ook de leuningen van de trap. In principe is het mogelijk alles met de hand te doen, het te laten doen of een robot te gebruiken. In dit land is een zwembadjongen niet noodzakelijk het middel bij uitstek om het zwembad steeds brandschoon te houden. Enerzijds is dit te wijten aan het feit dat er, afhankelijk van de streek, een gebrek aan aanbieders is, en anderzijds gaat het aanstellen van een aanbieder vaak gepaard met veel administratief werk. Intussen hebben we echter aanzienlijke vooruitgang geboekt in onze zoektocht naar de “eierleggende wilgenzeug” van de zwembadtechniek.
Toch moet bij zwembadreiniging nog onderscheid gemaakt worden tussen:

Schoonmaken van het wateroppervlak

In het beste geval belanden onzuiverheden van het wateroppervlak direct in de pomp voor ze de bodem van het zwembad bereiken. Wat de afschuimer niet opzuigt of als te veel onzuiverheden (herfstbladeren, voorjaarsstuifmeel) de afschuimer zouden verstoppen, moet eruit gevist worden met schepnetten die aan een telescopische stok bevestigd zijn.

De waterlijn schoonmaken

Afzettingen verzamelen zich bij de waterlijn. We kennen dit in het klein van het kopje thee of koffie. Als de inhoud niet meteen opgedronken wordt en een paar uur blijft staan, zie je bij het uitschenken een randje. Hetzelfde gebeurt in het zwembad. Voor de reiniging van het zwembad worden chemische middelen gebruikt, die met een spons of sponzen (PoolGom) worden aangebracht. Is dus een zweterige handmatige reiniging. Een alternatief is het nieuwe wondermiddel Protect&Clean, dat aan het water wordt toegevoegd. Sommige zwembadrobots beloven ook de waterlijn schoon te maken. Helaas kunnen we deze beweringen niet bevestigen.

Schoonmaken van de wanden van het zwembad

Behalve bij een lenteschoonmaak met chemische reinigingsmiddelen, kun je in de zomer alleen vuil op de wanden aantreffen als de zwembadhydrauliek en/of de filtertechniek ontoereikend zijn. Als er vuil wordt aangetroffen, is het daarom aan te bevelen de oorzaken weg te nemen in plaats van de wanden van het zwembad voortdurend schoon te maken.

De bodem van het zwembad schoonmaken

Vroeg of laat komt alles wat niet uit de poel gevist is hier terecht. Er zijn de meeste toestellen om de bodem van het zwembad te reinigen. Dit zijn:

 1. Volautomatische zwembadrobots (zie categorie zwembadrobots. ze) zijn de handigste, maar ook de duurste manier om het zwembad schoon te maken. Er zijn vele modellen, van de zuivere vloerrobot tot apparaten die via een app op afstand of via het Internet bestuurd kunnen worden.
 2. Halfautomatische zwembadrobots: Deze zijn verbonden met de skimmer en de filterpomp zuigt het vuil weg. Voorwaarde is een krachtige filterpomp. Ze hebben het nadeel dat het vuil in het filter terechtkomt en dat het filter dan gereinigd moet worden door terugspoelen. Hun voordeel is duidelijk de prijs in vergelijking met volautomatische toestellen.
 3. Handstofzuiger met telescopische stang: De stofzuiger is via een zuigslang (drijvende slang) verbonden met de afschuimer. Net als bij het stofzuigen in huis wordt de stofzuiger dan stukje voor stukje over de vloer geschoven. Dit type is erg goedkoop en is daarom geschikt voor kleine en goedkope zwembaden.
 4. Je kunt grof vuil dat naar de bodem gezakt is verwijderen met een bodemschraper.
 5. Schoonmaken van trappen, banken en dergelijke:
 6. Voor deze reiniging worden meestal borstels gebruikt (handborstels of borstels voor telescoopstokken). Het probleem hiermee is dat vuil snel gewoon wordt opgewerveld en zich in een mum van tijd weer op de trap nestelt. Beter is het gebruik van onze batterij-aangedreven zwembad blaster. Dit werkt zelfvoorzienend en het vuil wordt in de geïntegreerde zak gezogen.
 7. Van welke ingrediënten zijn sommige zwembadreinigers gemaakt?
 8. Zwembadreinigers zijn geen speelgoed. Chemische zwembadreinigers kunnen gemaakt zijn van allerlei ingrediënten, afhankelijk van of ze gericht zijn tegen een vuilrand of tegen kalkafzetting. Het zijn dus alkalische of zure reinigers en altijd een gevaarlijke stof. Meer details vind je op de fles.

Welke bijwerkingen kunnen optreden?

Je moet geen zwembadreiniger drinken. De individuele bijwerkingen kunnen van alles zijn, van oog- en huidirritatie tot chemische brandwonden. Het effect hangt af van de gevaarlijke stof en de hoeveelheid waarmee je in aanraking komt. Het staat op de verpakking.

Vanaf welke maat heb je een zwembadreiniging nodig?

Het hoeft niet per se een professionele zwembadreiniging te zijn. Maar je moet het zwembad bij elke zwembadmaat schoonmaken. Vuil maakt geen onderscheid naar grootte. Natuurlijk is er in een groot zwembad vaak meer te doen, maar ook een klein zwembad moet schoon zijn om in te zwemmen.

Welk zwembadmateriaal mag niet met chemische reinigingsmiddelen gereinigd worden?

Als het een zwemvijver is, is voorzichtigheid natuurlijk geboden. In het geval van een zwembad met een conventioneel filtersysteem kan echter bijna elk middel gebruikt worden, zolang het maar bij het zwembad in kwestie past. Er zijn geschikte chemische reinigers voor elk zwembadmateriaal.

Hoe vaak moet het zwembad per jaar schoongemaakt worden?

De regel is: zo vaak als nodig. Als het zwembad vuil is, moet het schoongemaakt worden. In principe zijn er drie verschillende schoonmaakmomenten. Zo kun je denken en plannen in verschillende categorieën.

Een grote schoonmaak van het hele zwembad moet eenmaal per jaar in het voorjaar gebeuren, voordat het zwembad in gebruik genomen wordt. Dit houdt in dat je het water helemaal laat weglopen.
In de herfst, als het zwembad buiten gebruik wordt gesteld, moet het ook weer grondig schoongemaakt worden en al het vuil verwijderd. Plaats dan het winterdekzeil op het zwembad.
Tijdens het baden moet de waterlijn voortdurend schoongemaakt worden als je geen Protect&Shine gebruikt. Maak bovendien de trappen en de zwembadbodem schoon, bij voorkeur met een volautomatische zwembadrobot. Hoe vaak dit moet gebeuren hangt af van je persoonlijke gevoel en hoe vuil het zwembad is.

Wat kost een professionele zwembadreiniging?

Een professionele zwembadreiniging is vooral aan te bevelen als voorjaarsschoonmaak, om een betere uitgangspositie te hebben bij het begin van het seizoen. Soms is het zinvol om midden in het seizoen de professionals in te schakelen. Als zwembadbezitters bijvoorbeeld weer voortdurend met algen te kampen hebben, loont het de moeite om alle waarden vers te laten bijstellen. Een professionele zwembadreiniging door een gespecialiseerd bedrijf kost ongeveer 500 euro, afhankelijk van de grootte van het zwembad en de reisafstand.

Welke onderhoudskosten moet ik gemiddeld verwachten?

De onderhoudskosten voor zwembadreiniging hangen af van de gebruikte apparatuur en producten. Voor chemische reinigers zullen de kosten in de dubbele cijfers per jaar lopen. Voor handmatig schoonmaakgerei, zoals borstels, stofzuigers, telescopische stokken en dergelijke, worden alleen vervangingskosten gemaakt als het materiaal defect raakt. Een volautomatische zwembadrobot heeft om de paar jaar een nieuw patroon of filterzak nodig. Hij brengt lage elektriciteitskosten met zich mee tijdens het schoonmaken en, als hij defect is, reparatiekosten.

Stap voor stap naar zwembadreiniging

Zwembadreiniging en zwembadonderhoud is geen wetenschap. Het is moeilijk om algemene aanwijzingen te geven. Daarvoor verschillen de afzonderlijke zwembadsystemen te veel. De regelmaat waarmee je het zwembad alleen moet schoonmaken hangt af van factoren als de gebruiksfrequentie, de efficiëntie van het filtersysteem en ook de algemene doorstroming van het zwembad. Dit komt omdat hoe krachtiger de stroming en het filtersysteem, hoe minder vuil zich op de rand en de bodem zal afzetten.

Dit punt kan hier dus niet toegepast worden. Als iets vuil is, moet je het schoonmaken. Niet meer, niet minder.
De enige beslissing die de zwembadeigenaar moet nemen is: stofzuig ik de bodem met de hand of koop ik een robot zwembadreiniger. De factoren die een rol spelen bij de aanschaf van een zwembadrobot worden meer gedetailleerd besproken in de categorie “Zwembadrobots”. In principe is dit echter ook heel eenvoudig. Want je moet jezelf de vragen stellen of het budget groot genoeg is voor een zwembadrobot en hoe belangrijk voor jou de vrije tijd is die met zo’n apparaat gewonnen wordt.

Zwembad schoonmaken stap voor stap:

 1. In het voorjaar vóór ingebruikname: volledige reiniging en testen van de waterwaarden.
 2. Verwijder onmiddellijk visueel zichtbaar vuil van het zwembad (trefwoord waterrand)
 3. Vis regelmatig zwevende deeltjes, pollen, bladeren en insecten eruit met een veegmachine.
 4. Gebruik een zwembadstofzuiger of een zwembadrobot om de bodem schoon te maken. Ook dit moet regelmatig gedaan worden, anders is er gevaar voor uitglijden.
 5. Trappen en handgeleiders of dergelijke moeten regelmatig gecontroleerd en ook schoongemaakt worden.
 6. Naast mechanische reiniging is het belangrijk de waterwaarden in de gaten te houden. Dit betreft zowel de pH waarde als de hardheidsgraad van het water. Als die niet in orde zijn, kan dat leiden tot verhoogde algenvorming en dat zou op zijn beurt de mechanische reiniging duurder maken.

Conclusie

Hoe schoner het zwembad en de accessoires, hoe beter onderhouden de zwembadzone eruit zal zien en hoe uitnodigender ze zal zijn. Plan bij de voorbereiding en aanschaf vanaf het begin op het schoonmaken van het zwembad. Dit betreft zowel het budget als de tijd die erin geïnvesteerd moet worden. Als alle apparatuur en chemicaliën vanaf het begin op elkaar afgestemd zijn, zal het resultaat van een schoon en brandschoon zwembad eerder komen dan door puur vallen en opstaan.

Natuurlijk moeten de schoonmaakmiddelen en ook de tijden nog nauwkeurig afgestemd worden op precies je gebruiksrituelen en de plaatselijke omstandigheden. Maar als je al weet dat je zwembad naast een eik ligt, die geen schaduw geeft omdat de hoek dat alleen ’s nachts zou toelaten, maar waar in de herfst wel veel bladeren van vallen, kun je voorzorgsmaatregelen nemen en een passende afdekking plannen. Want zulke dingen vergemakkelijken ook het schoonmaken van het zwembad enorm.

Een zwembadrobi maakt het gemakkelijker om het zwembad schoon te houden, maar zal het handmatig schoonmaken niet voor 100% kunnen vervangen. Dat komt deels omdat de robot niet bij trappen, leuningen en zelfs de rand van het zwembad kan, maar ook omdat elke robot maar zo goed is als zijn instellingen en filters. Van tijd tot tijd moet je de waterwaarden controleren en nagaan wat er in het zwembad gebeurt.

Als je het zwembad uit handen geeft aan vaklui die het schoon moeten houden, dan moet je het nodige budget plannen. Maar eenmaal per jaar is zeker aan te raden voor elke zwembadeigenaar. Want dit zal de inspanning rond het zwembadsysteem aanzienlijk verminderen en in de loop van het jaar werk besparen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in