Home Aankoophulp Balkon irrigatiesysteem aankoopgids

Balkon irrigatiesysteem aankoopgids

761
0

Welkom bij onze grote balkonirrigatietest. Hier presenteren we u alle balkonirrigatiesystemen die we hebben getest. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor u samengesteld.

Wij willen uw aankoopbeslissing gemakkelijker maken en u helpen de beste balkonirrigatie voor u te vinden.

U kunt ook antwoorden op veelgestelde vragen vinden in onze gids. Indien beschikbaar, bieden wij u ook interessante testvideo’s aan. Verder vindt u op deze pagina een aantal belangrijke informatie waar u op moet letten als u een balkonirrigatie wilt kopen.

Het belangrijkste in het kort

 • In principe zijn druppelirrigatie, kleikegelirrigatie, bloembakken met wateropslag en automatische potsystemen geschikt als irrigatiesysteem voor uw balkon.
 • De kleikegelirrigatie en de bloembaksystemen met wateropslag zijn het gemakkelijkst te installeren, vereisen de minste ruimte en zijn ook nog eens goedkoop in aanschaf.
 • De grootte van het reservoir is belangrijk omdat het bepaalt hoe lang uw planten automatisch water kunnen krijgen.

Het beste balkonirrigatiesysteem met geïntegreerd waterreservoir

De Lechuza plantenbak heeft een waterreservoir van drie of vijf liter, dat eenvoudig te bedienen is via een waterpeilindicator. De plantinzetten kunnen eenvoudig worden verwijderd met behulp van geïntegreerde draaggrepen, zodat het planten eenvoudig kan worden verwisseld.

De bloembak is verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. De kleur blijft zelfs bij sterk zonlicht behouden en ziet er daarom ook na enkele zomers nog zo goed als nieuw uit.

Het beste Balkon Irrigatiesysteem met timer

Gardena’s stadstuinieren stellen via een ingebouwde timer tot 36 planten water in voor een minuut per dag. Zelfs planten met een verschillende waterbehoefte kunnen worden besproeid met individuele hoeveelheden water (15ml, 30ml, 60ml).

De meegeleverde pomp zorgt ervoor dat nog hogere planten tot 1,80 m van water kunnen worden voorzien.

De beste balkonirrigatiekegels voor de irrigatie van het balkon

De Blumat Adapter zorgt voor een constant gedoseerde besproeiing. Bij gebruik van een 1,5 l waterfles kunnen de planten ongeveer een week water krijgen.

De onverslaanbare kenmerken van dit product zijn het gebruiksgemak en de lage prijs. Drie adapters kunnen worden gekocht vanaf een prijs van 9,99€.

Voor wie is een balkonirrigatiesysteem geschikt?

Een irrigatiesysteem voor het balkon is geschikt voor iedereen die van zijn balkonplanten houdt en ze voldoende wil onderhouden, maar er niet elke dag tijd aan wil besteden.

Als u ook veel reist op het werk en niet elke avond van de week thuis bent, hoeft u zich geen zorgen te maken over de vraag of uw planten de tijd zullen overleven zonder de dagelijkse bewatering met een irrigatiesysteem.

Ook als u enkele weken afwezig bent, zoals op vakantie, zorgt een irrigatiesysteem ervoor dat uw planten betrouwbaar van voldoende water worden voorzien.

Natuurlijk kan niet elk irrigatiesysteem voor elke periode water geven en is het geschikt voor elk balkon. De vraag welk systeem geschikt is voor uw behoeften wordt hieronder beantwoord.

Aan welke voorwaarden voldoet mijn balkon?

 • De grootte en uitrusting van het balkon, met een elektriciteits- of wateraansluiting, speelt een doorslaggevende rol bij de vraag naar het juiste irrigatiesysteem.
 • Voor elk balkon is er een geschikt irrigatiesysteem.

Het is nuttig om de omstandigheden op het balkon voor de aankoop beter te bekijken om de keuze te beperken en de beslissing te vereenvoudigen.

Sommige irrigatiesystemen vereisen een groot waterreservoir en een pomp die moeilijk op een vrij klein balkon te plaatsen zijn. Systemen die zijn aangesloten op een wateraansluiting zijn hier beter geschikt.

Als er elektriciteit op het balkon aanwezig is, kan een automatisch irrigatiesysteem met pomp worden gebruikt.

De pomp transporteert het water onder verschillende druk naar de bodem en kan dus ook hogere planten water geven. Let hierbij op de lengte van de meegeleverde slangen.

Als u geen elektriciteit of water op uw balkon heeft, is dit geen probleem. Sommige irrigatiesystemen hebben geen elektriciteit of water nodig.

Wat kost een irrigatiesysteem voor het balkon?

Als het gaat om de vraag hoeveel geld je moet uitgeven aan een irrigatiesysteem voor het balkon, hangt het natuurlijk af van de individuele randvoorwaarden, zoals hierboven beschreven, niet elk systeem is geschikt voor elk balkon.
De prijzen kunnen sterk variëren afhankelijk van het merk en het type irrigatiesysteem. De exacte kenmerken van de verschillende systemen worden in het volgende hoofdstuk besproken.

Irrigatiesysteem Prijs
druppelirrigatie ca.10-100€.
irrigatie met kleikegelsvanaf ca. 10€.
Bloembak met waterreservoir ca. 10-175€.
Irrigatie in een stuurautomaat ca. 20-500€.

“Eenvoudige” irrigatiesystemen zijn reeds beschikbaar vanaf een prijs van 10€. Afhankelijk van het aantal te bevloeien planten kan de prijs aanzienlijk stijgen.

Wat zijn de alternatieven voor een gekocht irrigatiesysteem?

Als je niet naar de bouwmarkt wilt gaan of geld wilt besparen, of gewoonweg zelf dingen wilt doen, kun je met eenvoudige middelen zelf een irrigatiesysteem voor het balkon bouwen.
Er zijn hier verschillende mogelijkheden. We willen hier graag kort de eenvoudigste in ons advies toelichten. (Bron: youtube.de)

Je hebt het nodig:

 • PET-fles (grootte volgens de behoeften van de plant, het gemakkelijkst met een 0,5 liter fles)
 • Schaar of mes

Instructies:

 1. Met de schaar of het mes worden gaten in de dop van de PET-fles gesneden. De grootte en het aantal gaten is afhankelijk van de waterbehoefte van uw plant.
 2. De fles wordt gevuld met water en ondersteboven in de plantengrond geplaatst.
 3. De plant kan zichzelf voorzien van water naar behoefte.

Wat zijn de voor- en nadelen van druppelirrigatie?

Druppelirrigatie kan op verschillende manieren werken.

 1. Een slangsysteem wordt aangesloten op een wateraansluiting en een zogenaamde druppel regelt de watertoevoer direct bij de wortel van de plant. Dit betekent dat de besproeiing naar behoefte kan worden uitgevoerd, zodat er geen onnodig water wordt gebruikt.
 2. Het systeem werkt via een watertank en een pomp. Hiervoor is een stroomaansluiting nodig. Slangen worden aangesloten op het waterreservoir, dat naar de planten wordt geleid en ze van water voorziet.

Een druppelirrigatie is handig als er ruimte is voor een groot aantal planten op het balkon. Voorafgaand aan de installatie moet er rekening mee worden gehouden dat het systeem in ieder geval zichtbaar zal zijn.

Daarnaast is het alleen mogelijk als er een elektriciteits- of wateraansluiting op het balkon aanwezig is.

VoordelenNadelen
WaterbesparingZichtbaar
Vraaggestuurde watervoorzieningElektriciteits- of wateraansluiting vereist

Een doorslaggevend voordeel is dat de balkonplanten door de aansluiting op de watertoevoer gedurende een lange periode automatisch kunnen worden bewaterd.

Wat onderscheidt kleikegelirrigatie en wat zijn de voor- en nadelen?

Kegelkegels zijn waterdoorlatend en moeten de grond naar behoefte irrigeren, afhankelijk van de vochtigheid of droogte. Hiervoor wordt een gevulde waterfles op de kleikegel geschroefd en in de grond gestoken.

VoordelenNadelen
Geen elektriciteits- of wateraansluiting nodigZichtbaar
Zeer eenvoudige installatieWaterreservoir gaat maar een paar dagen mee
Rendabel

Het beslissende voordeel van kleikegelirrigatie is dat er geen elektriciteits- of wateraansluiting nodig is. Bovendien is het zeer goedkoop en plaatsbesparend en kan het eenvoudig worden geïnstalleerd.

Omdat de planten via een waterfles worden besproeid, is er slechts een beperkt waterreservoir beschikbaar. Dit betekent dat de planten enkele weken geen water kunnen worden gegeven. Een nadeel van dit irrigatiesysteem is ook het optische aspect.

Wat onderscheidt een bloembak met waterreservoir en wat zijn de voor- en nadelen?

Een bloembak met waterreservoir heeft een dubbele bodem die gevuld is met water. Daarboven worden de planten direct in de grond geplant.

Via gaten in de bodem boven het waterreservoir kunnen de planten via hun wortels water opnemen. Het waterpeil kan worden bewaakt met behulp van een waterpeilindicator.

VoordelenNadelen
Geen elektriciteits- of wateraansluiting nodigNiet geschikt voor kleine planten
Constante watertoevoer zolang het waterreservoir vol is.Waterreservoir gaat maar een paar dagen mee
Onopvallend en plaatsbesparend

Een doorslaggevend voordeel van de bloembak met waterreservoir is dat deze niet veel ruimte in beslag neemt en op het eerste gezicht niet zichtbaar is. Dit betekent echter ook dat een relatief kleine hoeveelheid water kan worden opgeslagen.

De planten kunnen maximaal enkele dagen van water worden voorzien voordat het waterreservoir moet worden bijgevuld.

Zolang het waterreservoir vol is, is een constante watertoevoer gegarandeerd. Het is echter belangrijk op te merken dat de wortels van de plant natuurlijk lang genoeg moeten zijn om door de gaten in het water te komen.

Voor zeer kleine planten is de irrigatiemethode daarom niet geschikt, althans zolang de wortels niet lang genoeg zijn.

Wat zijn de voor- en nadelen van een Autopot systeem?

Een stuurautomaatsysteem bestaat uit een groot waterreservoir en meerdere bloembakken die via een slangsysteem met elkaar verbonden zijn.

De werking van de bloembakken is vergelijkbaar met die beschreven in het vorige punt, behalve dat ze automatisch worden bijgevuld tot een bepaald waterniveau wordt bereikt.

VoordelenNadelen
Geen elektriciteits- of wateraansluiting nodigKosten
Groot waterreservoirRuimte in beslag nemend

Een groot voordeel van het stuurautomaatsysteem is dat er geen stroom- of wateraansluiting op het balkon nodig is.

Daarnaast is er een groot waterreservoir, zodat de planten gedurende een lange periode kunnen worden bewaterd. Idealiter kan het waterreservoir zelfs met regenwater worden bijgevuld.

De kosten voor een stuurautomaatsysteem zijn de hoogste van alle gepresenteerde systemen, afhankelijk van het aantal planten dat moet worden bewaterd. Het waterreservoir heeft ook veel ruimte nodig, zodat het alleen op een groot balkon kan worden ondergebracht.

Aankoopcriteria

Hieronder laten we u graag zien welke factoren u kunt gebruiken om balkonirrigatiesystemen te vergelijken en te evalueren. Dit maakt het voor u gemakkelijker om te beslissen of een bepaald balkon besproeiingssysteem geschikt is voor u of niet.

Kortom, dit is waar we het over hebben:

 • Noodzaak van elektriciteits- of wateraansluiting
 • Installatie-inspanning
 • Grootte
 • Aantal dagen waarop de planten geïrrigeerd kunnen worden

Noodzaak van elektriciteits- of wateraansluiting

Zoals eerder vermeld, hangt de keuze van het irrigatiesysteem voor uw balkon af van het feit of het al dan niet over elektriciteit of water beschikt.
Als u geïnteresseerd bent in druppelirrigatie, heeft u elektriciteit of water nodig. Ook voor de andere irrigatiesystemen die door ons worden gepresenteerd, heeft u deze niet nodig.

Inspanning bij de installatie

De installatie-inspanning van de meeste irrigatiesystemen voor het balkon is beheersbaar. Maar sommige zijn natuurlijk makkelijker te installeren dan andere.

Als u uw besproeiingssysteem met zo min mogelijk inspanning op uw balkon wilt installeren, is de bloembak met waterreservoir de beste keuze.

Hier hoeft u alleen maar de bloembak te kopen en het waterreservoir te vullen en uw planten worden automatisch van water voorzien.

Ook het besproeien met kleikegels is zeer eenvoudig. De waterflessen worden aangezet voordat ze in het water worden gezet en het besproeien kan beginnen.

Iets ingewikkelder om aan te brengen is het druppelirrigatiesysteem. Hier moeten de slangsystemen eerst op elkaar worden aangesloten voordat de besproeiing kan beginnen. Ook hier is de installatie-inspanning echter beheersbaar.

Grootte

Vooral bij de keuze van een besproeiingssysteem voor het balkon is de hoeveelheid ruimte die nodig is doorslaggevend.

Zoals reeds vermeld, kunnen irrigatiesystemen met grote waterreservoirs moeilijk te plaatsen zijn. De kleikegelirrigatie of de bloembak met waterreservoir zijn beter geschikt dan het Autopot systeem.

Aantal dagen waarop de planten kunnen worden bewaterd

Het aantal dagen waarop de planten automatisch kunnen worden besproeid door het irrigatiesysteem hangt af van de grootte van het waterreservoir en natuurlijk van de individuele behoeften van de plant.

Als u uw planten tijdens een vakantie van enkele weken water wilt geven, moet u altijd een irrigatiesysteem met een groot waterreservoir gebruiken.

Als je maar een paar dagen onderweg bent, of je wilt je planten niet elke avond water geven, dan is een druppelirrigatie of een gieter via de bloembak voldoende voor je.

Wij hebben voor u het volgende overzicht samengesteld, hoe lang u uw planten met welk irrigatiesysteem kunt leveren:

Irrigatiesysteem Spoelperiode van de irrigatie
Druppelirrigatie ca. 3-4 weken.
kleikegelirrigatieca. 5-7 dagen
Bloembak met waterreservoirca. 1-2 weken
Autopotsysteemca. 3-4 weken

Deze informatie is bij benadering. Zoals eerder vermeld, hangt het altijd af van de grootte van het waterreservoir, de waterbehoefte van de plant en de hoeveelheid planten die worden geïrrigeerd.

Welk irrigatiesysteem is geschikt voor welke plant?

In principe is elk van de aangeboden irrigatiesystemen geschikt voor elke plant. Er zijn echter enkele bijzondere kenmerken om rekening mee te houden.

Zoals gezegd, kunnen kleine planten die nog geen grote wortels hebben, zichzelf niet zelfstandig van water voorzien in bloembakken met waterreservoirs.

Deze moeten daarom worden bewaterd tot ze groter zijn. Hier zou bijvoorbeeld een kleikegelirrigatie beter geschikt zijn.

Het hangt ook af van de individuele waterbehoefte van de plant welk irrigatiesysteem het meest geschikt is. Als u bijvoorbeeld een aantal weken op vakantie wilt gaan en uw planten hebben veel water nodig, dan kunt u het beste een systeem met een groot waterreservoir gebruiken.

Kan er meststof worden toegevoegd vanuit de watertank?

Ja, meststof kan via het waterreservoir worden toegevoegd. Er zijn een aantal speciale functies om te overwegen.

U kunt vloeibare meststof of korrelvormige meststof gebruiken die voor gebruik in water is opgelost. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de meststof geen deeltjes bevat, anders kan de functie van het irrigatiesysteem worden aangetast.

Ook moet de juiste hoeveelheid meststof in acht worden genomen. Dit is afhankelijk van de grootte en de behoeften van de planten.

Maakt het voor de irrigatiesystemen uit op welke hoogte mijn planten zich bevinden?

Nee, niet alle irrigatiesystemen kunnen hogere planten water geven. Dit komt omdat de druk waarmee het water wordt getransporteerd niet voldoende is.

Met het Autopot-systeem worden de planten water gegeven door de inherente druk van het water. Dit is geen probleem als de planten zich op dezelfde hoogte of lager dan het waterreservoir bevinden. Als deze echter hoger zijn, is de inherente druk van het water niet voldoende.

Omdat de druppelirrigatie via de elektriciteits- of wateraansluiting wordt uitgevoerd, kan hier meestal een hogere druk worden opgewekt dan via een watertank. Afhankelijk van de hoogte van de plant kan irrigatie moeilijk zijn.

Bij gebruik van een pomp kunnen hogere planten gemakkelijker worden bewaterd. Hiervoor is echter een stroomaansluiting absoluut noodzakelijk.

Als alternatief kunt u ook gewoon de kleikegelirrigatie of de bloembak met waterreservoir gebruiken. Hier maakt het niet uit waar de planten zich bevinden, want deze systemen zijn individueel aan elke plant bevestigd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in