Home Tips Alle soorten garagedeuren op een rij

Alle soorten garagedeuren op een rij

423
0

Ben je je aan het oriënteren op garagedeuren? Dan ben je er waarschijnlijk al achtergekomen dat er enorm veel verschillende soorten garagedeuren zijn. En zie dan maar eens de juiste deur uit te kiezen. 

In dit artikel gaan we je daarbij helpen. We bespreken de verschillende soorten garagedeuren die er zijn en in welke situatie welke deur de juiste keuze is.

Om te beginnen zijn dit de hoofdcategorieën garagedeuren waaruit je kunt kiezen:

  • Sectionale garagedeuren
  • Roldeuren
  • Kanteldeuren
  • Openslaande deuren
  • Zijdelingse deuren

Sectionale garagedeuren

Sectionale garagedeuren worden tegenwoordig het meest toegepast. Dat komt omdat ze een strak design hebben, elektrisch bedienbaar zijn en zijn opgebouwd uit goed geïsoleerde deurpanelen. 

Sectionale deuren zijn bovendien in vele kleuren en patronen leverbaar, waardoor ze voor vrijwel iedere woning geschikt zijn.

Heb je echter weinig budget of wil je de garage als opslagplaats gebruiken? Dan is een sectionale garagedeur niet de beste keuze en kun je beter voor een kanteldeur of roldeur kiezen.

Roldeuren

Roldeuren werden van oudsher met name toegepast in opslagboxen. Maar er zijn ook garage roldeuren leverbaar die voor particuliere garages geschikt zijn. Je kunt kiezen uit geïsoleerde en ongeïsoleerde modellen.

Een roldeur kies je met name als je de garage als opslagplaats wilt gebruiken. Dat komt omdat het deurblad boven de opening van de garage wordt opgerold als je de deur opent. De gehele ruimte in de garage is daardoor beschikbaar voor opslag.

Doordat het deurblad recht naar boven wordt opgerold, is een roldeur ook uitstekend geschikt voor garages die als parkeerplaats worden gebruikt. Je kunt immers de auto tot vlak voor de deur rijden, omdat het deurblad tijdens het openen niet naar buiten toe kantelt.

Kanteldeuren

Kanteldeuren werden vroeger op vrijwel iedere garage toegepast. Maar die tijd is voorbij. Tegenwoordig worden veel kanteldeuren vervangen voor een sectionale garagedeur. Toch kunnen kanteldeuren nog steeds interessant zijn. 

Met name als je een wat beperkter budget hebt of als je geen waarde hecht aan een geïsoleerde garagedeur. Al zijn er ook geïsoleerde kanteldeuren verkrijgbaar. Bijvoorbeeld Hörmann kanteldeuren. Kanteldeuren zijn oerdegelijk, gaan jarenlang mee en zijn in vele kleuren verkrijgbaar.

Openslaande garagedeuren

Openslaande garagedeuren bestaan uit twee deurbladen die onafhankelijk van elkaar open en dicht kunnen gaan. Wanneer je de garage niet gebruikt om je auto in te parkeren, zijn openslaande deuren een prima keuze. 

Net zoals bij roldeuren heb je de complete ruimte in de garage tot je beschikking en kunnen de deurbladen goed geïsoleerd worden opgeleverd. Bovendien zijn openslaande garagedeuren ook in hout leverbaar waardoor ze een mooie aanvulling kunnen zijn op je woning als die een landelijke uitstraling heeft.

Zijdelingse deuren

Zijdelingse garagedeuren zijn een variatie op sectionale deuren. Het enige verschil is dat de deurpanelen niet verticaal geopend worden, maar horizontaal. Het grote voordeel hiervan is dat je de garagedeur slechts een stukje hoeft te openen om de ruimte te betreden. Ideaal als je er bijvoorbeeld dagelijks met de fiets op pad gaat.

Het snel kunnen betreden van de garage kun je overigens ook realiseren door voor een garagedeur met ingebouwde loopdeur te kiezen. Garagedeuren met een loopdeur zijn leverbaar in kanteldeuren en sectionale garagedeuren. Bij sectionale garagedeuren is de deur niet in het deurblad verwerkt, maar wordt de loopdeur los naast het deurblad van de garage gemonteerd.

Garagedeuren en sloten

Welke garagedeur je ook kiest, ga altijd voor een deur die is voorzien van sloten die het PKVW keurmerk dragen. Dan weet je in ieder geval dat de sloten niet eenvoudig open te breken zijn. Dat geeft een veilig gevoel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in