Home Tips Algen in de tuinslang verstoppen de sproeiers

Algen in de tuinslang verstoppen de sproeiers

144
0

De tuinslang is een plek voor allerlei afzettingen en natuurlijk vinden algen ook een manier om zich op te hopen in de tuinslang. In tegenstelling tot de vaak gehoorde mening dat algen niet in een ondoorzichtige tuinslang kunnen zitten, spreken de sproeiers op de gazonsproeier en andere aansluitingen een andere taal.

Stortingen in de tuinslang zijn niet ongewoon. Vooral na de winter komt het vaker voor dat het vuil in de tuinslang oplost tijdens de eerste besproeiing. Om deze reden moet de slang een paar minuten worden gespoeld zonder hulpstukken, buitendouche of gazonsproeiers, zelfs in het voorjaar.

Maar zelfs tijdens het seizoen raken de sproeiers op de sproeier of andere opzetstukken verstopt. Algen vestigen zich in de tuinslang. Dankzij de heterotrofe manier van leven kunnen algen zelfs in volledige duisternis bestaan. Normaal gesproken zijn tuinslangen volledig ondoorzichtig. Om algen in de tuinslang te hebben, moeten ze echter wel hun weg naar binnen vinden.

Hoe komen algen in de tuinslang terecht

De meest voorkomende oorzaak is de oorsprong van het water voordat het de slang ingaat. Veel tuiniers gebruiken thuis regenwater als alternatief voor irrigatie. Dit bespaart aanzienlijke water- en afvalwaterkosten en maakt het mogelijk om de planten op een natuurlijke manier te verzorgen. Regenwater wordt opgevangen in grote tanks of vaten. Het wordt dan opgehaald met tuinpompen.

Tanks zoals regentonnen zijn niet beschermd tegen licht. Vaak bereikt het zonlicht zelfs het water en begint de algengroei. Zodra je de pomp aanzet, komen de algen ook in de tuinslang en kunnen ze erin overleven.

Algen in regentonnen vermijden is bijna onmogelijk. Je moet ook niet experimenteren met speciale algenverdelgers in het water. De algen zijn in principe ook niet slecht. Zodra ze door de gazonsproeier e.d. in de tuin belanden zijn ze weg en gebeurt er niets. Het enige vervelende is dat er verstopte sproeiers op de apparaten zitten. Je kunt deze echter met een naald vrijmaken en verder werken.

Veel mensen geloven het niet, maar algen kunnen ook in de tuinslang zitten als je je tuin besproeit met drinkwater uit de huispijp. Ofwel dragen kleine insecten de algen in de slang, ofwel haal je ze ergens uit de waterpijp. Het is mogelijk om de kwaliteit van het water te laten testen in een laboratorium.

Voorkom algenvorming in de waterslang

  1. de tuinslang mag niet op de grond in de tuin liggen, maar moet aan de muur hangen of aan een slangenwagen liggen. Dit vermindert het aantal insecten dat in de slang kruipt. Ook kan er minder bodemsediment in de tuinslang kruipen.
  2. Na gebruik moet de tuinslang zoveel mogelijk worden schoongemaakt van water. De pomp is uitgeschakeld en de sproeier of tuinspuit kan nog steeds volledig worden geleegd. Zo voorkom je dat er water in de slang blijft staan. Een tuinslang kan toch niet helemaal leeg zijn.
  3. de tuinslang moet één keer per week volledig worden doorgespoeld gedurende 5 tot 10 minuten, zonder dat er een opzetstuk aan te pas komt. Vuil wordt dan direct uitgespoeld.

Onderhoudstips voor de tuinslang

  1. in de winter moet de tuinslang altijd in een tuinhuisje of in de kelder worden bewaard. Het mag niet worden blootgesteld aan vorst. Anders zal het snel barsten en zijn kwaliteit verliezen. In het ergste geval kunnen er lekken ontstaan. Dan helpt alleen een nieuwe slang. Goede opslag is op een slanghaspel of schoon verpakt in een horizontale positie. Het moet niet aan een dunne, grote spijker aan de muur worden gehangen, want er is een enorm drukpunt in de winter.
  2. u moet bij de aankoop al op hoge kwaliteit letten. Moderne tuinslangen vormen geen knikken, maar zijn toch gemakkelijk te hanteren. Ook draaien ze niet als je ze op of van een slangenwagen rolt.
    3. Tijdens het seizoen moet je je tuinslang altijd in de schaduw opbergen en niet blootstellen aan direct zonlicht. Net als bij vorst zal de slang na verloop van tijd broos worden, zelfs bij direct zonlicht.

Conclusie

Met de tuinslang wordt geen enkele vorm van vuiligheid volledig vermeden. Als je de slang echter verzorgt door hem regelmatig te spoelen en de waterbronnen te beschermen tegen onnodig licht, zul je slechts een lichte verontreiniging opmerken. In het ergste geval zullen de afzettingen de sproeiers verstoppen. Echter, algen zullen de te besproeien planten niet schaden en je moet sowieso geen water uit de tuinslang drinken. Toch moet je, zeker met een slanghaspel of muurslangbakje, in de winter altijd het water aftappen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in