Home Tips 7 tips voor kristalhelder zwembadwater

7 tips voor kristalhelder zwembadwater

325
0

De zomer staat voor de deur en nu is het tijd om het zwembad voor te bereiden op het zwemseizoen. En hier speelt de waterverzorging een doorslaggevende rol, want het plezier van een eigen zwembad moet immers ontluisterd zijn en het zwemplezier moet de hele zomer duren.

Hier zijn 7 tips om u te helpen kristalhelder en hygiënisch zuiver water te verkrijgen.

Correcte pH-waarde

Om de chemische reiniging met chloor of broom effectief te laten zijn, is het belangrijk om de pH-waarde stabiel te houden op een waarde van ca. 7,0 – 7,4. Bovendien kan een verkeerd ingestelde pH-waarde leiden tot oogirritatie of huidintolerantie. Corrosie op metalen, een verstoring van flocculanten of kalkaanslag kunnen ook verdere gevolgen zijn van onjuiste pH-waarden. U kunt de waarde bepalen met een meetstrip. Als deze waarde niet tussen 7,0 – 7,4 ligt, kunt u de waarde met behulp van een pH-verminderaar of pH-heffer regelen.

Reiniging

Om de verspreiding van bacteriën en ziektekiemen in het zwembad te voorkomen, moet het water regelmatig worden gedesinfecteerd met chloor of broom. Chloor is bijvoorbeeld beschikbaar in de vorm van korrels. U kunt dit direct in het water zetten en zo een snel effect creëren. Chloortabletten daarentegen hebben een langdurig effect en kunnen bijvoorbeeld met doseerdruppels worden gebruikt. Een alternatief voor chloor is het reinigen met actieve zuurstof of broom. Als een snelle en acute desinfectie nodig is, helpt een hooggeconcentreerde schokchlorering.

Filteren van zwembadwater

Naast de zuiver chemische waterzuivering is het niet mogelijk om zonder filtering van het water te doen om het zwembad te reinigen van grotere deeltjes. Hier kunt u terugvallen op een filtersysteem voor zwembadzand, dat het water reinigt met behulp van kwartszand en een krachtige pomp. De vuildeeltjes worden opgevangen in het filter en het schone water wordt teruggevoerd naar het zwembad. Vooral op warme dagen moet het water 1-2 keer volledig worden gecirculeerd. Afhankelijk van het zandfiltersysteem kan dit tot 8 uur duren. Als alternatief kunt u ook een patroonfilter gebruiken. Het vuil wordt opgevangen in de papiercassette, die op zijn beurt regelmatig moet worden vervangen. Patroonfilters zijn goedkoper in aanschaf, maar gaan niet zo lang mee als zandfiltersystemen. Daarom zijn ze eerder aan te raden voor kleine tot middelgrote zwembaden.

Houd het zwembad schoon

Om een snelle verspreiding van bacteriën te voorkomen en het filtersysteem te ontlasten, is het aan te raden om het zwembad ook handmatig te reinigen. Dit omvat bijvoorbeeld het “wegvissen” van bladeren, insecten en andere grotere deeltjes met een schepnet en het opzuigen van de bodem met een zwembadstofzuiger. Na verloop van tijd hopen vuil en kleine deeltjes, die een smeerfilm kunnen vormen, zich vooral op de vloer op. Ook moet u regelmatig de zwembadranden schrobben met een borstel om algengroei te voorkomen. Een buitendouche installeren om uzelf eerst even af te douchen is ook aan te raden.

Het voorkomen van algengroei

Ondanks de regelmatige reiniging en het gebruik van chemische producten kan er algengroei in het zwembad ontstaan. Dit is vaak te herkennen aan een groene sluier, bijvoorbeeld aan de rand van het zwembad. Vooral onweersbuien en de daaruit voortvloeiende molmigheid en hoge luchtvochtigheid versnellen de groei van de algen snel. Voor dit doel zijn er speciale algenbestrijdingsmiddelen (bijv. algicide), die je als chloor aan het water kunt toevoegen.

Zwembadafdekking

Om te voorkomen dat er te veel deeltjes (bladeren, insecten, enz.) in het water terechtkomen, moet u uw zwembad afdekken als het niet in gebruik is. Een eenvoudige zwembadafdekking is hiervoor voldoende. Het filtersysteem wordt ontlast en het water komt er met minder chloor doorheen. Zonnehoeszeilen zijn bijzonder praktisch. Ze houden het zwembad schoon en slaan een deel van de warmte op zodat deze niet ’s nachts uit het zwembad ontsnapt.

Gebruik flocculant

Door toevoeging van een flocculant worden de fijnste deeltjes die niet door het zandfiltersysteem gefilterd kunnen worden, in een soort “vlok” gewikkeld. Dit vergroot ze en maakt ze filterbaar. Ze kunnen dus worden opgevangen door het filtersysteem en uiteindelijk worden verwijderd uit het filter met de volgende terugspoeling.

Conclusie: Zwemmen en afkoelen in je eigen zwembad is alleen leuk als de sprong in het koele water niet wordt vertroebeld door vuil water inclusief kleine dieren. Waterbehandeling is altijd een combinatie van verschillende factoren. Fysieke reiniging met een schepnet, zwembadstofzuiger en zwembadfilter, maar ook chemische reiniging met chloor- of algenbestrijdingsmiddelen maken deel uit van dit systeem. Als een van deze factoren buiten beschouwing wordt gelaten, kan het hele systeem omvallen. Houd dus altijd de waterkwaliteit in de gaten; meet regelmatig de pH-waarde, verwijder grof vuil en onderhoud uw filtersysteem. U moet ook aandacht besteden aan het juiste gebruik van zwembadchemicaliën.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in