Home Tuin 4 alternatieven voor een buxus

4 alternatieven voor een buxus

382
0

Steeds vaker zie je in tuinen en parken dat de buxus wordt vervangen door andere planten. Dit komt omdat de buxus in Nederland aangetast wordt door een schimmelziekte, waardoor veel mensen op zoek gaan naar alternatieven. Gelukkig zijn er veel mooie en duurzame planten die een perfecte vervanging zijn voor de buxus. 

1. Lonicera

Een van deze alternatieven is de Lonicera. Deze heester met zijn groene bladeren en geurende bloemen zal zeker indruk maken in je tuin. Net als de buxus, groeit de Lonicera traag en is hij goed te snoeien en vormen. Hierdoor is de plant ook ideaal voor gebruik als een haag. 

2. Euonymus

Een andere optie is de Euonymus. Dit is een bladhoudende heester die in het najaar en de winter kleurrijk wordt door de opvallende kleur van zijn bladeren. Deze plant is snelgroeiend en heeft weinig onderhoud nodig. Hierdoor is hij een ideale vervanging voor de buxus, vooral als je op zoek bent naar een snelle en eenvoudige oplossing. 

3. Elaeagnus

De Elaeagnus is een bladhoudende heester met glanzend groene bladeren. Hij wordt ook wel de olijfachtige heester genoemd en is inheems in Azië en Noord-Amerika. De Elaeagnus produceert kleine, geurende bloemen en oranjeachtige vruchten die bijen aantrekken. Dit maakt hem niet alleen een mooie aanvulling op je tuin, maar ook een nuttige plant voor de biodiversiteit. De Elaeagnus is vrij onderhoudsarm en gedijt goed in zowel zon als halfschaduw en op verschillende soorten grond. 

4. Ilex

De Ilex, ook wel de hulst genoemd, is een bladhoudende heester met donkergroene bladeren. Hij wordt vaak gebruikt als haag en is bekend om zijn roodachtige bessen, die in de winter aan de takken blijven hangen. De Ilex is inheems in Europa en Noord-Amerika en gedijt goed in zowel zon als schaduw op verschillende soorten grond. Deze heester is vrij winterhard en vereist weinig onderhoud, wat hem een ideale vervanging maakt voor de buxus als haag. 

Wat je ook kiest, het is belangrijk om te overwegen wat voor soort tuin je hebt en wat voor eisen de planten hebben die je overweegt. Sommige planten zijn bijvoorbeeld beter geschikt voor een zonnige of schaduwrijke plek, of voor droge of vochtige grond. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in