Home Tips 11 tips voor het maaien van je gras

11 tips voor het maaien van je gras

269
0

Het regelmatig maaien van het gazon is de belangrijkste onderhoudsmaatregel voor het groene tapijt. De volgende tips zullen helpen om de meest voorkomende fouten te voorkomen.

Engels gazon of speeltuin? Dit is vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Terwijl de ene persoon houdt van het perfecte groene tapijt, houdt de andere zich vooral bezig met duurzaamheid. Welk type gazon u ook verkiest, het uitzicht ervan hangt niet in het minst af van de zorg die u eraan besteedt.

1. hoge snelheid, scherp mes

Terwijl de cilindermaaiers in Engeland, het moederland van de gazoncultuur, zeer populair zijn, worden in Duitsland bijna altijd sikkelmaaiers gebruikt. Ze maaien het gras met horizontaal draaiende messen die zich aan de uiteinden van de maaibalk bevinden. Voor een zuivere snede moet het mes van de sikkelmaaier zeer scherp zijn. Laat het daarom minstens één keer per jaar – bij voorkeur tijdens de winterstop – slijpen in een gespecialiseerde werkplaats. Tip: Om het mes te controleren, hoeft u alleen maar goed te kijken naar de gemaaide oppervlakken van het gras. Als ze erg rafelig zijn, is het mes te saai. Zorg er ook voor dat het motortoerental hoog is tijdens het maaien. Hoe sneller het grasmaaierblad draait, hoe schoner het maaisel.

2. ten minste eenmaal per week te maaien

Regelmatig maaien is essentieel voor een mooi gazon. Het gras vertakt zich aan de basis van het gazon door de terugkerende snede en het oppervlak blijft mooi dicht. Elke zeven dagen is een richtlijn voor de maaifrequentie. In mei en juni, wanneer de grassen bijzonder snel groeien, kan zelfs dit te weinig zijn. De frequentie van het maaien hangt ook af van het graszaad: oudere, goed bemeste gazons van kwaliteitszaad groeien in de loop van het jaar gemiddeld 2,5 centimeter per week. Als u een goedkoop mengsel zoals de “Berliner Tiergarten” gebruikt voor het gazon, moet u rekenen op een gemiddelde groei van 3,6 centimeter per week en moet u vaker maaien.

3. niet op gemaaid gras lopen

Beweeg bij het maaien van het gazon alleen op het gemaaide gebied. Als u voor het maaien naar beneden gaat, wordt het gras langzaam rechtgetrokken en mag het niet op gelijke hoogte worden gemaaid.

4. mulchen

Mulchmaaien heeft nu veel fans – want de voordelen liggen voor de hand: het is niet nodig om het maaisel af te voeren omdat het tijdens het maaien meteen door de messen wordt versnipperd en in de graszode gaat rotten. Dankzij de natuurlijke terugkeer van voedingsstoffen heeft het gazon minder meststoffen nodig en zorgt de dunne mulchlaag van het gazonmaaisel ervoor dat de bodem in droge omstandigheden minder water verliest. De A & O van het mulchmaaien: Het moet twee keer per week worden gedaan tijdens de belangrijkste groeiperiode, anders wordt er te veel gemaaid. Omdat dit vaak moeilijk is, vooral voor werkende hobbytuiniers, hebben grasmaaiers die zowel kunnen mulchen als vangen hun waarde bewezen.

Honda biedt een slimme oplossing voor dergelijke gevallen met de nieuwe draadloze grasmaaier HRG 466 XB: Het is de eerste batterij-aangedreven grasmaaier met een geïntegreerd mulch-vangstsysteem, dat ook in verschillende andere machines van de fabrikant is geïnstalleerd. Het uitwerpkanaal kan worden geopend of gesloten via een hendel. Zo kunt u bij het maaien van uw gazon zelf bepalen of het gemaaide gras moet worden opgevangen of gemaaid – ideaal als u de juiste maaitijd hebt gemist. Wat betreft de prestaties kan de accu-aangedreven grasmaaier zeker concurreren met een benzinemotor. Dankzij de geïntegreerde temperatuurregeling leveren de accu’s constante prestaties tot het einde toe en kunnen ze zowel grotere gazons als vochtig en hoger gras aan. Eén accu met 6 ampère-uren is voldoende om gazons tot 450 vierkante meter te maaien zonder de accu te vervangen.

4. het instellen van de optimale maaihoogte

Een maaihoogte van vier centimeter is ideaal voor een gemiddeld gazon. Afhankelijk van de smaak kan de waarde met vijf millimeter worden onderschreden of overschreden zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor het gazon. Bij sommige modellen grasmaaiers wordt de maaihoogte niet in centimeters weergegeven, maar in stappen van bijvoorbeeld “één” tot “vijf”. Raadpleeg de handleiding om te weten te komen met welke maaihoogtes de stappen overeenkomen, of maai een klein gebied als monster en meet dan eenvoudigweg met de duimstok.

Op schaduwrijke plekken moet u het gazon ongeveer een centimeter langer laten staan, anders kan het gras niet genoeg zonlicht absorberen. Zelfs in de herfst wordt een maaihoogte van vijf centimeter aanbevolen vanwege de afnemende lichtintensiteit. Verkort uw gazon niet te veel tijdens warme en droge periodes in de zomer. Langere grassprieten schaduwt de grond beter en laat hem niet zo snel uitdrogen.

6. de “eenderde-regel” in acht nemen

Snij nooit te veel in één keer af. Als u bij het maaien van het gazon het vegetatiepunt ongeveer halverwege de grasspriet verwijdert, duurt het relatief lang voordat de scheut zich herstelt en weer ontkiemt. Als gevolg daarvan zal het gazon vlekkerig worden en makkelijker verbranden in droge omstandigheden. De “eenderde-regel” is een goed hulpmiddel. Er staat dat je nooit meer dan een derde van de bladmassa mag maaien. Als u uw grasmaaier op een maaihoogte van 40 millimeter hebt ingesteld, moet u dus op zijn laatst op 60 millimeter maaien.

7. langzaam wennen aan de oude maaihoogte na de vakantie

Als u uw gazon enkele weken niet heeft kunnen maaien vanwege een vakantie, moet u het gras in verschillende fasen weer op de oorspronkelijke maaihoogte brengen, rekening houdend met de “eenderde-regel”. Op deze manier zullen de vegetatiepunten van de grassen ook weer langzaam naar beneden verschuiven als de stengels uit de grond komen.

8. niet maaien als ze nat zijn

Het gazon moet niet worden gemaaid als het nat is, omdat de bladeren en stengels niet schoon worden gemaaid als het nat is. De grasmaaier zal worden blootgesteld aan een grotere belasting en het maaipatroon zal niet gelijkmatig zijn omdat het maaisel zal samenklonteren en niet volledig in de opvangmand terechtkomt. Als de grond nat is, kunnen de wielen van zware benzinemaaimachines wegzakken en extra schade aan de graswortels veroorzaken.

9. gebruik de maaibreedte van de grasmaaier

Als u de volledige maaibreedte van de maaier gebruikt, zult u niet alleen sneller klaar zijn, maar ook een uniform maaipatroon bereiken. De gazonmaaier moet altijd een wielbreedte hebben die tot in het gemaaide spoor reikt. Hierdoor ontstaat een naadloos en streeploos oppervlak.

10.de gazonranden niet beschadigen

Als uw gazon een “Engelse gazonrand” heeft, d.w.z. een zorgvuldig gemaaide rand, moet u erop letten dat de buitenste wielen van de gazonmaaier niet in het aangrenzende bed terechtkomen. Anders kan het mes gewoon delen van het gazon afsnijden. Het is beter om een smalle strook te laten liggen en deze daarna af te knippen met een graskantenschaar.

11. maaien in een rechte hoek ten opzichte van de helling

Maai altijd haaks op de helling. Dit zorgt ervoor dat het gras gelijkmatig wordt gemaaid en er geen schade aan de grasmat wordt toegebracht door oneffenheden in de ondergrond. Het is ook belangrijk voor uw veiligheid dat u bij het maaien op een helling altijd op dezelfde hoogte bent als de maaier, zodat de maaier bij een val niet over u heen kan rollen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in